Now Reading
Regandirea unei crize profesionale

Regandirea unei crize profesionale

Gina Costisanu Bianu e psihoterapeut si da cateva indicatii despre ce se poate face in caz de pierdere a locului de munca. Prima indicatie: sa nu cazi in depresie!

 

Este normal ca impactul disponibilizarii sa provoace o criza existentiala. Nu tuturor li se intampla, dar cei care vin la cabinet sunt, intr-adevar, in pragul unei depresii.

Pentru mine, este foarte important sa aflu perceptia personala asupra problemei in sine. Cum priveste persoana situatia? Considera somajul un fenomen obiectiv, de autoreglare sociala, sau un fapt subiectiv, de vina personala?

Se considera devalorizat sau are incredere in potentialul sau, insa in momentul respectiv cere ajutor pentru ca se simte confuz? Din experienta mea, persoanele care apeleaza la consiliere se afla in una din aceste doua faze:

– faza de soc – in care persoana respectiva tra­ieste sentimente de neputinta, inutilitate, anxietate, confuzie, uneori chiar si panica. Daca constientizeaza ce i se intampla, cere ajutor;

– faza de retragere defensiva – persoana „se agata“ de trecut, incearca sa isi dovedeasca ca este in continuare aceeasi, gandirea ii devine rigida, nu mai are asteptari, refuza sa ia in calcul vreo schimbare in obiective, nu mai vede in perspectiva. Cu cei care vin la cabinet in faza aceasta, se lucreaza cel mai greu.

Programul de consiliere il incep cu faza de recu­noastere, care presupune o reorganizare a gandurilor si atitudinilor, „ajutandu-l“ sa inteleaga faptul ca increderea nerealista nu ii este acceptata de mediu, lucrurile nu revin de la sine in starea initiala.

Iar atitudinea defensiva sau revolta, furia nu-l ajuta sa inainteze. Concret, il scot din faza de retragere defensiva. Urmatorul pas este trecerea la faza de adaptare si schimbare.

Acest proces presupune explorarea resurselor interne si investigarea posibilitatilor externe, deci reorganizarea intentiilor si planurilor in jurul noilor realitati. Ca psiholog, obiectivele mele sunt: diminuarea anxietatii si depresiei, dobandirea de prime satisfactii in castigarea increderii in sine.

 

SOLUTII

In cazul acesta, raspunsul este reorientarea in cariera. unii pot face acest lucru singuri si „din mers“, altii se blocheaza si daca devin constienti de acest lucru, apeleaza la un specialist. Astfel, putem construi impreuna un plan de reorientare in cariera.

In prima faza, ma intereseaza ce obiective isi propune, ce interese il anima, care sunt telurile catre care tanjeste si care este potentialul pe care se bazeaza.  Interventia presupune si o testare psihologica, care este o procedura obiectiva de evaluare a personalitatii, aptitudinilor, competentelor si intereselor.

Cu un client care se afla in situatia asta, as lucra cateva sedinte, punand accent pe modelarea gandirii in termeni optimi. Acest lucru presupune identificarea si evaluarea realista a sanselor, a riscurilor, constientizand ca gandirea pozitiva centrata exclusiv pe sansa nu ia in seama riscurile, ramanand vulnerabila in fata acestora.

Pe de alta parte, gandirea negativa, obsedata de riscuri, nu ia in calcul sansele, minimalizand premisele. Urmatorul pas e definirea directiei de actiune. Concret, cine ramane somer, trebuie sa-si caute alt loc de munca. Panica sau atitudinea statica nu sunt de niciun folos.

O slujba se cauta folosind toate resursele: monitorizarea anunturilor cu job-uri, participarea la targuri de profil, contactarea agentiilor de recrutare, prezenta activa pe forumurile de discutii si chiar anuntarea cunostintelor despre problema.

Nu trebuie minimalizate platformele online, cum ar fi LinkedIn, de pilda, care a devenit un adevarat targ de job-uri virtuale. Dupa cum vedeti, eu pun pret pe actiune!

 

SCHIMBAREA E BUNA

„Cred ca toate sistemele umane au nevoie de o schimbare continua. Pentru ca se ridigizeaza. Pentru ca le intepenesc incheieturile. Pentru ca uita de cine le pasa. Fortele dusmane schimbarii sunt nostalgia si tendinta aceea incontrolabila ca lucrurile sa ramana cum erau si care ne atrag catre un asa-zis trecut fericit. Dar trebuie sa mergem mai departe.“

John W. Gardner, autorul acestor vorbe, a pus in practica ceea ce a gandit. La 88 de ani, a tinut un discurs in fata unui public numeros, considerabil mai tanar decat el, explicand faptul ca „innoirea“ este centrul unei vieti pline de recompense.

El sublinia faptul ca intotdeauna avem de ales: „Putem sa ne lasam prinsi in capcana sau sa ne eliberam; putem trai decadenta sau sa celebram innoirea“.

 

O POVESTE

Conceptul de „innoire“ – binevenit in situatia de disponibilizare – poate fi exemplificat printr-o povestire. Un om se chinuia de cinci ore sa taie un copac cu un fierastrau tocit.

Cineva care trecea pe-acolo il intreaba de ce nu ia o pauza de cateva minute pentru a ascuti unealta. Omul ii raspunde: „Sunt prea ocupat cu taiatul copacului“.

Concluzia? Indiferent daca suntem ocupati sau nu, sau doar trecem printr-o criza existentiala survenita in urma unei schimbari personale sau profesionale neasteptate, multi dintre noi uita adesea importanta de a face o pauza ca sa „ascuta fierastraul“ si sa se dezvolte din punct de vedere fizic, mental, social si profesional. Acest lucru i-ar face, de fapt, mult mai eficienti!

 

VARIATIA E BUNA

Succesul inseamna o variatie permanenta a ide­ilor. Facand o analogie, stim cu totii ca genele lipsite de variatie nu sunt capabile sa se adapteze schimbarilor de mediu. Un proces asemanator se intampla si cu noi, ca indivizi.

Detinem cu totii idei si concepte formate de-a lungul timpului pe baza experientelor anterioare, insa ele se tocesc si isi pierd avantajele daca nu le asiguram variatia.

Concret, propun urmatorul exercitiu: ideile creative vin din analizarea unor situatii dintr-o perspectiva din care ceilalti nu au mai analizat-o inainte. Analizand si restructurand problema din cat mai multe perspective, o vei cunoaste mai bine.

In general, la o prima privire a unei probleme, perspectiva ne este limitata de modul clasic de a privi situatia. Acest lucru nu ne permite sa o analizam complet. Descompunand problema si analizand-o din mai multe perspective, total diferite, privind-o din mai multe unghiuri, intelegerea se adanceste si se ajunge mult mai clar la esenta problemei.

O problema nu se a­na­lizeaza la modul reproductiv, adica nu se fo­losesc solutiile unor probleme similare rezolvate in trecut. Aceste solutii pot fi rapide, insa nu sunt intotdeauna eficiente, intrucat ne indeparteaza de la solutia optima. O solutie novatoare presupune abandonarea algoritmului ce copiaza solutia unei probleme similare si regandirea problemei.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top