Now Reading
Vreau să am grijă de tine, dar este mai important să știi tu să faci asta

Vreau să am grijă de tine, dar este mai important să știi tu să faci asta

În cuplu, este o virtute să ai grijă de partener, dar aceasta nu trebuie să preia din responsabilitatea pe care o are el față de propria persoană. Sunt aici să fac și pentru tine, dar nu în locul tău…

Citește și:

Căsnicie: când nu ne despărțim din teama ca celălalt să nu cumva să fie fericit

Norocul meu că nu am avut succes la femeia pe care o iubeam

Deseori, în mod greșit, ne așteptăm de la un partener să ne poarte o grijă nefondată, puțin realistă. Sperăm să ne vindece rănile (și da, este posibil), să ne ajută să ne depășim problemele, să ne facă viața frumoasă și pe noi fericite.

Iar dacă toate acestea sunt firești, toate presupun contribuția noastră majoră și lucru cu propria persoană. Dacă noi nu o facem, pe celălalt îl vom epuiza în scurt timp cu pretențiile și așteptările noastre.

Pentru că într-un cuplu, nu te angajezi să salvezi o persoană, ci să contribuiți împreună la starea voastră de bine.

Dacă tot am depășit etapa în care rolul bărbatului este să aducă bani în casă, iar al femeii să stea acasă și să crească copii, poate depășim și așteptările nesănătoase de la celălalt. Un bărbat nu are mai multă grijă de o femeie, dacă o finanțează, ci, eventual, mai mulți bani.

Generozitatea afectivă este menită să ne îmbunătățească starea și nu să compenseze pentru o viață de privări emoționale. Vindecarea ține exclusiv de noi, iar cât timp cu o facem, așteptările de la celălalt vor fi nejustificate.

În egală măsură, este frumos să te interesezi ca celălalt să fie bine (dacă a mâncat, dacă s-a odihnit, dacă este supărat…), dar nu să preiei aceste griji cu rol de gardian al unui infant.

Îl vei infantiliza și, ca toți copiii, mai devreme sau mai târziu își va căuta independența, lăsându-ți ție impresia că „nu îți apreciază eforturile”. Ce nerecunoscător, nu? Dar tu nu ești o bonă la casa regală, iar el nu este un copil.

Așadar, ai grijă de celălalt, dar dă-i spațiu pentru a avea în primul rând el grijă de sine. Desigur, dacă nu face acest lucru, îl poți învăța/încuraja.

De regulă, oamenii ajung să se îngrijească, prețuiască, să se simtă bine cu ei înșiși atunci când se simt iubiți, apreciați, valorizați. Poate acesta este rolul de bază într-o relație și nu „ce faci tu pentru a avea grijă de mine”.

Nu ar strica să învățăm fiecare să avem singuri grijă de noi înșine, înainte de a intra într-o relație.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top