Now Reading
Nu imi respect niciodata hotararile

Nu imi respect niciodata hotararile

Revista Psychologies


„Lipsiti de tarie“, asta gandim adesea vizavi de cei care nu merg pana la capatul hotararilor. Lipsa de timp, de organizare sau de vointa?

Psihanaliza si majoritatea psihoterapeutilor repereaza in aceasta dificultate mai degraba marca unor conflicte interioare neconstiente.

Astfel, psihanalistii vor interoga motivatia profunda a persoanei. De exemplu, care este dorinta profunda care o agita pe Cecilia atunci cand vrea sa isi perfectioneze studiile?

Este oare dorinta ei sau cea a mamei sale care, atunci cand era copil, ii repetea fara incetare: „Tu, tu nu poti sa stai locului?“.

Iar Andrei isi doreste sa se lase de fumat pentru bine lui sau pentru a-si multumi prietena?

Ei se interogheaza, de asemena, si asupra mecanismelor inconstiente de autopedepsire, care lucreaza pentru a impiedica evolutia.

Credinte de genul „eu nu am dreptul sa reusesc“ sau „nu am cum sa ma descurc mai bine ca tatal meu“ incetinesc progresul.

Adesea, cea care paralizeaza este teama de succes si de implicatiile sale: „Daca ajung pana la acest nivel, nu voi fi obligat apoi sa-mi gasesc un serviciu cu responsabilitati si mai mari?“.

Pentru terapeutii comportamentalisti, aceste situatii de evitare sunt ca „niste mici aranjamente cu stima de sine“.

Christophe Andre si Francois Lelord au descris mecanismele de aparare ce ajuta in aparenta la pastrarea unei mai bune imagini de sine. „Nu actionez, deci nu risc sa gresesc.“

De fapt, este vorba despre un schimb inconstient, in timpul caruia subiectii sacrifica dezvoltarea personala pentru sentimentul fals de securitate.

„In terapia Gestalt, felul in care persoana isi constientizeaza dorintele si nevoile se numeste «ciclul de contact»“, explica Gonzague Masquelier, directorul unei scoli pariziene de Gestalt.

„Daca respectivul nu reuseste sa-si tina rezolutiile, aceasta indica o perturbare fie la nivelul de precontact, momentul in care identifica de ce anume are nevoie (pentru Pierre, sa aiba o iubita pare a fi solutia problemelor sale. Dar este oare adevarat?), fie in momentul angajamentului, cand nu reuseste sa-si respecte alegerea, sa renunte la alte posibilitati (Cecilia vrea sa avanseze profesional, dar fara sa aiba mai multe sarcini la serviciu).

Pentru a identifica la ce nivel apare blocajul, jocurile de roluri sunt foarte eficiente: grupul actioneaza precum un amplificator, nivelul emotional al persoanei si reactiile sale corporale se intensifica. Ea isi poate atunci accesa adevarata dorinta“

Ce este de facut ?

O prioritate pe zi

Fixeaza-ti un singur tel de implinit pe zi. Concentreaza-ti toata energia pe acesta (Cecilia, care doreste sa isi continue studiile, ar putea da un singur telefon). La sfarsitul zilei, daca ai realizat aceasta activitate, felicita-te!


Vizualizeaza succesul

Respira profund, inchide ochii si imagineaza-te cum ar fi proiectul tau implinit: cum esti imbracata? ce sentimente ai? In compania cui te afli? esti intr-o camera sau la o terasa? Fii atent la cele mai mici detalii ale acestei scene. Aduna de acolo detalii care sa te inspire in demersurile tale.

Repereaza-ti credintele

Dupa ce a inchis telefonul, Cecilia se surprinde gandind: „Oh, scoala asta nu este potrivita pentru mine, acolo selectioneaza persoane cu un alt profil“. Noteaza cu atentie gandurile negative care te asalteaza atunci cand lucrezi la proiectul tau. Inlocuieste-le cu afirmatii pozitive.

Puterea unui aliat

Adesea, fiecare este pentru el insusi cel mai mare inamic: neavand incredere, ne taiem singuri craca de sub picioare. Atunci, un sustinator poate fi esential. Un coleg care te incurajeaza cand dai un telefon important, un prieten caruia sa-i poti vorbi despre cat de dificil e fara tutun…

In timpul terapiei, psihologul ocupa aceasta pozitie de aliat care isi sustine pacientul. In terapiile comportamentale mai ales, el poate da exercitii de indeplinit pana la sedinta urmatoare. Coaching-ul, de asemenea, propune o acompaniere pas cu pas.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top