Now Reading
A saptea traducere a romanului Degete mici de Filip Florian: in limba italiana

A saptea traducere a romanului Degete mici de Filip Florian: in limba italiana

Revista Psychologies

Dito mignole, Filip Florian, Fazi Editore


Romanul „Degete mici” de Filip Florian (Polirom, 2005; 2007) a aparut in limba italiana, la Fazi Editore, cu titlul „Dito mignole” (traducere de Maria Luisa Lombardo). „Dito mignole” va fi lansata vineri, 14 mai, in cadrul Tirgului de la Torino (13-17 mai), tirg la care Filip Florian este invitat. Tot in cadrul tirgului, autorul va mai participa joi, 13 mai, la o intilnire cu cititorii, moderata de Roberto Merlo.

–  Degete mici a aparut recent in limba slovena, cu titlul Majhni prsti, la Editura Didakta, in traducerea lui Aleš Mustar, si in limba slovaca, cu titlul Maličky, la Editura Kalligram, in traducerea Evei Tapajnova.

–  De asemenea, romanul a mai fost tradus in engleza, germana, maghiara si poloneza si va mai aparea in octombrie in spaniola, la Acantilado.

–  Versiunea in limba engleza a romanului, Little fingers, a aparut in 2009 la prestigioasa editura americana Houghton Mifflin Harcourt, in traducerea lui Alistair Ian Blyth.
Filip Florian a participat la prestigiosul festival international de literatura PEN World Voices, la New York, in perioada 28 aprilie – 3 mai, unde a citit din Degete mici/ Little fingers.

–  In anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, in traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger. Recent, Filip Florian a citit din Degete mici/ Kleine Finger la Berlin, in cadrul seriei Europa Literara, un eveniment organizat la Europaisches Haus.

–  Tot in 2008, Degete mici a aparut in limba maghiara la Magveto Publishing House Ltd, in traducerea lui Karacsony Zsolt, cu titlul Kisujjak. In acelasi an a fost publicata si varianta in limba poloneza a romanului, la editura Czarne, in traducerea lui Szymon WcisÅ‚o, cu tilul MaÅ‚e Palce.

–  Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R.

–  Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza” (coordonator Lucian Dan Teodorovici).

Filip Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvantul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera; intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti.

–  La Editura Polirom a mai publicat, impreuna cu fratele sau, Matei Florian, tot in colectia „Ego. Proza”, in trei editii, Baiuteii (2006; 2007; 2010) si romanul Zilele regelui (2008), care a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Romane si a fost declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top