Now Reading
Sunt pastele sănătoase? 8 beneficii surprinzătoare pentru sănătate

Sunt pastele sănătoase? 8 beneficii surprinzătoare pentru sănătate

alexandra-tudor
sunt-pastele-sănătoase-8-beneficii-surprinzătoare-pentru-sănătate

La fel ca majoritatea lucrurile care sunt absolut delicioase, există o limită pentru câte paste ar trebui să includă o dietă echilibrată. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că tăițeii, ravioli și tot ce se află între ele sunt dezastruoase din punct de vedere al sănătății.

  1. Carbohidrați

Chiar dacă sunt cu mult defăimați în cercurile dietei, carbohidrații sunt esențiali în orice dietă. Alături de grăsimi, carbohidrații sunt o sursă crucială de energie, oferindu-ți o eliberare lentă pe tot parcursul zilei. Spre deosebire de zaharuri, care de obicei, oferă o creștere rapidă înainte de o scădere bruscă, carbohidrații te pot menține plin de energie pentru mai mult timp. Acesta este motivul pentru care pastele reprezintă o alegere în cercurile sportive.

  1. Conținut redus de sare

Pastele în sine sunt un aliment incredibil de simplu. În esență, implică un amestec de ouă și făină, cu câteva suplimente adăugate presărate. Această simplitate înseamnă că pastele în sine sunt extrem de sărace în sare – un exces care poate duce la alte complicații de sănătate. Deși adăugarea unui sos poate compromite rapid acest beneficiu, elementele de bază sunt totuși un start bun.

  1. Conținut redus de grăsimi

În timp ce uleiul de măsline și parmezanul pot fi alimente grase, este posibil să te bucuri de un fel de mâncare cu paste fără efort și cu conținut scăzut de grăsimi. De exemplu, sosurile de roșii, cum ar fi cel marinara, îți poate menține masa destul de scăzută în grăsimi, cu condiția să ajustezi cantitatea ingredientelor.

  1. Fibre

Deoarece pastele sunt derivate din făină și grâu, reprezintă o sursă relativ bună de fibre. De exemplu, conform Departamentului Agriculturii din SUA, doar o cană de paste albe fierte oferă 2,5 grame de fibre. Aceasta reprezintă aproximativ 10% din doza zilnică recomandată. Fibrele sunt esențiale pentru a ajuta digestia și pot reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.

  1. Cereale integrale

Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale pastelor se îmbunătățesc enorm dacă optați pentru soiuri de cereale integrale. Spre deosebire de pastele albe, formele de cereale integrale includ toți nutrienții asociați cu germenii de grâu. Pastele din cereale integrale au de obicei mult mai multe fibre și conțin mai mulți nutrienți decât alte soiuri.

  1. Conținut mineral

Pe lângă fibre, pastele includ și vitamine și minerale cheie, unele în cantitate surprinzător de mare. Potrivit BBC, pastele includ niveluri semnificative de calciu, magneziu, fier și zinc, precum și vitaminele B.

  1. Amidon rezistent

Interesant este că pastele pot avea diferite beneficii pentru sănătate, în funcție de modul în care sunt gătite și consumate. Potrivit cercetării doctorului Denise Robertson, pastele gătite, apoi răcite, acționează mai mult ca fibre decât amidon. Aceasta înseamnă că provoacă o creștere mai mică a zahărului și că absorbi mai puține calorii din consumul aceleiași cantități de paste.

  1. Indice glicemic scăzut

Deși gătitul și reîncălzirea pastelor înseamnă că absorbi mai puține calorii, există dovezi că pastele sunt deja destul de bune la reglarea cantității de zahăr care intră în sânge. Pastele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că zaharurile lor intră în sânge mai lent. Cercetările sugerează că alimentele cu indice glicemic scăzut pot preveni diabetul și obezitatea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top