Now Reading
Pasi pentru a-ti construi un nou tipar mental

Pasi pentru a-ti construi un nou tipar mental

Revista Psychologies

Sa te lupti cu propriii „monstri” nu e deloc simplu, dar merita! Tu dupa ce tipar mental functionezi? Afla daca iti este benefic sau trebuie schimbat.

 

Definirea si identificarea

Tiparele mentale sunt ganduri si credinte despre sine, lume si viata preluate in mod necritic de la cei din jurul nostru, in special in timpul copilariei.

Acestea nu corespund cu adevarat realitatii noastre, nu se potrivesc cu ceea ce suntem, vrem si am putea fi noi. Cat timp copilul este mic, pentru el adevarul absolut este inscris in ceea ce spun si fac ceilalti, „mai marii” din jurul lui.

Dar persoanele semnificative si cei cu rol de autoritate absoluta – parintii, profesorii, etc – au si ei limitarile, sensibilitatile lor, se confrunta cu problemele propriilor vieti si aduc in relatia cu cei mici tot bagajul lor emotional.

Spre exemplu, un parinte a fost intrebat daca ar putea sa ii ia baietelului sau o pereche de pantaloni verzi, de un verde puternic, in care acestuia i-ar fi stat foarte bine. Raspunsul parintelui este edificator: „Nu, nu il vad eu asa!”.

Tiparele mentale se formeaza prin oglindire – copilul vede in ochii celor mari felul in care acestia il vad pe el si astfel invata sa se vada, sa se inteleaga si sa se perceapa pe sine.

Exemple de tipare mentale: „tu nu poti, tu nu vei reusi, tu nu ai dreptul sa ….., sexul este murdar, fetele care fac sex inainte de casatorie sunt femei usoare, daca vei face sex cu un baiat el te va parasi, viata e grea, nu trebuie sa ai incredere in nimeni, toti te vor dezamagi/pacali/rani la un moment dat, etc.”

Tiparele cele mai distructive sunt legate de capacitatile si valoarea propriei persoane, de drepturile sale fundamentale.

Aici se incadreaza dreptul de a decide pentru sine, dreptul de a gandi (lasa ca stiu eu ce e mai bine, nu te mai gandi tu) sau dreptul de a gandi pentru sine (cum zic eu e mai bine, tu nu stii; parerea ta daca e altfel decat a mea, e in mod clar gresita) si in special dreptul de a exista (daca nu apareai tu viata mea era diferita, am ramas cu mama/tatal tau pentru tine).

Tiparele mentale devin profetii care se autoimplinesc, stand la baza multor experiente repetitive (esecuri personale si profesionale, dezamagiri, conflicte care nu au „logica”, etc).

Aceste tipare mentale, impreuna, corelate si combinate, ajung sa formeze un adevarat scenariu, dupa care se deruleaza filmul propriei vieti.

Richard Erskine, fondatorul terapiei integrative relationale defineste scenariul ca „un plan de viata bazat pe decizii si credinte care inhiba spontaneitatea, limiteaza flexibilitatea in rezolvarea de probleme si relationarea cu alti oameni”.

 

Reactii pe baza tiparelor mentale

O persoana care functioneaza dupa tipare mentale de tipul „nu sunt OK” (nu sunt demn de iubit, nu sunt capabil, sunt inadecvat) poate manifesta o incapacitate severa de a forma si mentine relatii autentice, profunde si satisfacatoare.

Aceste persoane se pot retrage, pot prefera izolarea sau se implica numai in relatii sociale superficiale, perpetuand scenariul si nereusind nici realizarea unui contact intern si nici a unuia exterior.

La nivel intern persoana pierde (in caz ca a realizat vreodata) contactul cu propriile senzatii, sentimente, nevoi, ganduri si cu persoanele din jurul sau.

La nivel extern, nu sunt satisfacute nevoile relationale care includ dimensiuni ale contactului: acordarea afectiva si ritmica, impactul si validarea reciproca, utilizarea comuna a limbajului pentru a comunica experienta interioara si de viata.

Oamenii se blocheaza in astfel de tipare mentale de tip „nu sunt OK” pentru ca nu inteleg si nu sunt ajutati la timp sa inteleaga faptul ca avem, cu totii, capacitatea si resursele pentru a ne trai viata in toata plenitudinea ei.

Suna ca o veste neplacuta. Dar avem si o veste buna. Aceste tipare si scenariile pe care le formeaza se pot schimba. Nu e usor, dar se poate, iar aceasta este ceea ce conteaza. Pentru ca viitorul incepe acum.

 

Schimbarea credintelor negative

Ca sa poti schimba un tipar mental nu este nevoie sa i te opui, ba chiar acest lucru este contraindicat deoarece tot activand retelele neuronale care il compun nu vei face altceva decat sa il consolidezi.

Prin urmare, solutia este alta: inlocuirea lui cu un altul, care iti este mai de folos. Iar acest lucru il poti face, cat timp tu decizi ca este momentul pentru o schimbare. Pana la urma, o vei face in favoarea ta.

Fie ca tiparul tau se manifesta sub forma unei imagini mentale (vizual) sau a unei senzatii neclare (kinestezic) procesul este similar. De cele mai multe ori va fi o combinatie de vizual, kinestezic, auditiv.

Pasul 1: Transforma gandul negativ intr-o imagine

De exemplu, daca iti spui „sunt un prost”, imagineaza-te ca un clown purtand o palarie ciudata pe cap si topaind aiurea de colo colo.

In jurul tau sunt adunati multi oameni care te arata cu degetul si tu tipi cat te tine gura „sunt un prooost!”. Cu cat exagerezi mai mult imaginea cu atat e mai bine: adauga cat de multe detalii poti (culori tipatoare, miscare si orice te ajuta ca imaginea sa fie vie si usor de tinut minte).

Repeta scena aceasta in mintea ta de suficient de multe ori incat atunci cand iti vine in minte gandul „sunt un prost” imaginea sa apara automat.

Pasul 2: Alege un gand alternativ pozitiv care te face sa te simti bine

Poate, in loc de „sunt prost”, ti-ar face mai mare placere sa gandesti „sunt foarte tare!”. Alege un gand pozitiv care sa anuleze efectul distructiv al gandului negativ.

Pasul 3: Transforma gandul pozitiv intr-o imagine mentala

Aici urmeaza sa procedezi la fel ca la pasul unu. De exemplu, pentru gandul „sunt foarte tare!” te imaginezi ca esti inalt si puternic si ai o alura de Superman in timp ce stai tantos infipt bine pe ambele picioare si cu mainile pe solduri.

Un bec imens se aprinde deasupra capului tau si straluceste foarte puternic in timp ce tu strigi plin de mandrie „sunt foarte, foarte taaaareeee!”. La fel, repeta aceasta scena pana cand gandul pozitiv activeaza automat imaginea.

Pasul 4: Leaga in mintea ta cele doua imagini una de cealalta

Lipeste imaginile de la pasul 1 si de la pasul 3 si transforma imaginea 1 treptat in imaginea 3 cu ajutorul animatiei, ca si cum ai fi regizorul unui film.

Ai scena de deschidere (imaginea 1) si scena de inchidere (imaginea 2), iar tu trebuie sa umpli intervalul dintre ele, dar ai la dispozitie doar cateva secunde asa ca trebuie sa faci transformarea aceasta cat mai rapid.

De exemplu, una dintre persoanele care te arata cu degetul din prima scena arunca in tine cu un bec. Prostul de tine prinde becul si incepi sa ti-l insurubezi in cap strambandu-te de durere.

Dar becul se prinde si creste imens orbindu-i pe toti cei care radeau iar tu iti dai jos palaria cea ciudata si ramai intr-o costumatie stralucitoare, infipt bine pe picioare si tipand cu putere „sunt foarte taaaareeeee!”. Cei care inainte radeau acum sunt uimiti si te privesc admirativ.

Cu cat exagerezi mai tare detaliile cu atat este mai bine, pentru ca acest lucru ajuta creierul sa isi aminteasca mai repede – si noi ne amintim mai repede in special lucrurile neobisnuite.

Dupa ce ai reusit sa creezi filmuletul mental repeta-l pentru a prinde viteza. Repeta-l pana se desfasoara mult mai repede decat s-ar intampla in lumea reala, ideal sub o secunda.

Pasul 5: Testeaza! La acest pas vei testa aceasta redirectionare mentala sa vezi daca functioneaza. In principiu, orice incercare de a-ti aminti gandul negativ ar trebui sa activeze automat gandul pozitiv. Acum gandul negativ este doar stimulul care face ca mintea ta sa ruleze automat noul tipar.

Daca nu ai mai procedat asa niciodata pana acum, la inceput procesul o sa ti se para lent, dar viteza vine odata cu practica.

Poti sa experimentezi doua tipuri de imagerie mentala de acest fel: in modul asociat – ca si cum ai vedea totul prin ochii tai (perspectiva la persoana 1) sau disociat – cand te vezi pe tine din afara in scena respectiva (perspectiva la persoana a 3-a). Rezultatele pot sa varieze, tu exerseaza si vezi ce este mai potrivit pentru tine.

Schimbarea tiparelor mentale iti va da oferi posibilitatea unui control mult mai bun asupra starilor tale interne. Lucrand cu tine vei reusi sa il transformi pe „Nu pot sa fac asta!” in „Cum pot eu sa fac asta?”. Da, curaj! Poti! Pentru ca totul poate fi si altfel.

 

De Florentina Mandoc, psihoterapeut

Psihoterapie individuala, cuplu EFT, traume EMDR – Pitesti

www.totulpoatefisialtfel.wordpress.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top