Now Reading
Citate intelepte despre optimism

Citate intelepte despre optimism

Revista Psychologies

Iata cateva citate care surprind atitudinea unor mari spirite, de-a lungul istoriei, cu privire la optimism si la pesimism. In plus, am rugat cateva personalitati autohtone sa comenteze pe ici pe colo, pornind de la experienta proprie.

 

Camelia Sucu, om de afaceri – „Pesimismul duce la slabiciune, optimismul duce la putere“ (William James, filozof american)

„Nu doar ca sunt de acord cu citatul, cred ca el exprima foarte bine esenta consecintelor ultime pe care le traim daca imbratisam una sau alta dintre stari.

Optimismul si pesimismul nu sunt doar niste dispozitii, sunt doua feluri diametral opuse de a privi si trai viata, adica de a te comporta zi de zi.

Slabiciunea vine atunci cand nu poti actiona pentru ca nu mai vezi rostul; puterea vine atunci cand gasesti in permanenta motivatia.

In viata mea, am avut adesea motive de tristete si nefericire, insa nu le-am privit niciodata pesimist, adica n-am generalizat niciodata.

De fiecare parte rea, oricat de rea ar fi fost, am avut puterea sa ma detasez si sa vad o parte buna. Desi simtul comun asa pare sa vada lucrurile, totusi un divort, de pilda, nu inseamna motiv de pesimism 100%, asa cum averea nu inseamna motiv de optimism 100%!

Exista plusuri si minusuri in fiecare parte, cu care mintea ta trebuie sa invete sa lucreze. Si mai ales sufletul… Optimismul si pesimismul sunt niste stari mentale cu consecinte in suflet.

Optimismul cred ca este o chestiune de noroc, cu care te nasti sau nu: puterea de a vedea partea buna, jumatatea plina in orice.

Se spune ca optimismul este educabil si ca e o chestiune de alegere si, mai ales, de antrenament; se prea poate.

Eu, insa, am fost, fericita posesoare a unei naturi optimiste si luptatoare, cu miezul puterii de a fi fericita neatins de lucrurile urate din viata. Si pentru asta le multumesc lui Dumnezeu si parintilor.“

 

Simona Sora, scriitoare si critic literar – „Optimismul e nebunia de a insista ca totul e bine atunci cand e rau“ (Voltaire, scriitor francez)

„Fraza din Candide e mai simpla: L’optimisme est la rage de soutenir que tout est bien quand on est mal. «Optimismul, adica, ar fi incapatanarea de a sustine ca totul e bine cand ne e rau.»

N-ar fi nevoie, asadar, sa fim nebuni sau pisalogi ca sa insistam pe cartea binelui, atunci cand lucrurile stau, in mod evident, altfel.

Ar fi suficient sa fim incapatanati, s-o tinem pe-a noastra, sa afisam un suras linistit, sa zambim (ca desteptii, adica intelegand ca nici relele – prostia, impostura, bunul plac – nu pot continua la nesfarsit).

Raul e mereu prezent, zicea Voltaire, dar asta nu ne impiedica sa ne purtam ca si cum raul nu e si in noi. Sa fim, cu pretul propriei noastre persoane, de partea unui bine care probabil (mai mult ca sigur, ar zice pesimistii), nu se va produce in timpul vietii noastre.

E o invocare a ordinii lucrurilor, un clar refuz al anomiei, dar si al melodramei. De ce am face lucrurile mai grele decat (oricum) sunt?!

Imi amintesc, pentru ilustrarea preceptului voltairian, de ziua in care toti cei de la Dilema ne-am dat demisia de la ICR.

Eram cu totii in vechiul birou al lui Malaxa din Aleea Alexandru, de unde urma sa plecam in cateva ore. Stateam la frumoasa masa din lemn de trandafir si beam ceai, cafea, diverse licori, faceam sumarul sau corectam spalturi.

Lucram in echipa. Radeam, da, radeam in hohote, chiar si cei mai posomorati dintre noi. Si n-o sa uit, cate zile oi avea, vorba Magdalenei Boiangiu, sufletul si mana de fier ale acelei reviste:

«Noi facem un saptamanal si un saptamanal nu dureaza mai mult de o saptamana». Revista a aparut si in acea saptamana, chiar cu redactia demisionara. In privinta catorva lucruri, nu aveam, nici unul, vreo dilema.“

 

Ioana Flora, actrita – „Cred ca orice succes in viata vine dintr-un optimism orb si furios cu care te arunci inainte.“ (Sylvester Stallone, actor)

„Mie imi mai place unul: «Merg oriunde, dar numai inainte», reclama la Johnny Walker.

Cred ca sunt o norocoasa ca iubesc faptul ca exist. Mi s-a explicat si mie de catre o doamna psiholog, la un moment dat, ca prima intrebare la care trebuie sa-ti raspunzi este daca esti bucuros ca existi.

Bucuria de viata e un dar. Ca-i spui asa sau ca-i spui optimism, e acel lucru care te impinge sa mergi inainte.“

 

Medeea Marinescu, actrita – „Unul din lucrurile pe care le-am invatat the hard way este ca nu duce nicaieri sa fii descurajat. Sa fii ocupat mereu si sa fii optimist ca mod de a trece prin viata, iata ce te ajuta sa inaintezi.“ (Lucille Ball, actrita americana)

„De fiecare data cand ma simteam distrusa de vreun insucces ori furioasa si deznadajduita din cauza vreunei nedreptati (care in profesia noastra este destul de des intalnita, tocmai din pricina caracterului ei atat de subiectiv), ma uitam in jur.

Atunci, fara sa vreau, vedeam parca mai clar lucrurile cu adevarat grave: boli, pierderi ireversibile, insingurare, lipsa de iubire.

Atunci intregul esafodaj al «nefericirii» mele se darama. O luam de la capat, cu speranta, iubind mai mult ceea ce uitasem pentru moment sa iubesc.

George Cosbuc avea atata dreptate cand spunea: «O lupta-i viata, deci te lupta/Cu dragoste de ea, cu dor!».“

„Gandirea pozitiva este, ideea ca, daca gandesti lucruri bune, treaba va merge.“ Martin Seligman,
psiholog si teoretician al psihologiei pozitive

„Optimismul permanent este un multiplicator al puterii.“ Colin Powell, general american

„Optimism inseamna mai bine decat realitatea; pesimism inseamna mai rau. Eu sunt realista.“ Margaret Atwood, premiata cu Premiul Nobel pentru Literatura

 

A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top