Now Reading
Principalele calitati ale unui lider

Principalele calitati ale unui lider

Revista Psychologies

Un lider poate fi de temut sau… de urmat. In timp ce controlul si severitatea pierd din teren, comunicarea si efortul de echipa se dezvolta. Iata principalele calitati ale unui lider.

 

Transformari in leadership

De cand exista organizatiile si pana in prezent, accentul s-a pus, in general, pe raportul profit – performanta.

In timp, liderii au constat ca, pentru a-si atinge obiectivele de business, au mai mare nevoie sa se conecteze la oameni si sa se apropie de ei pentru ca impreuna sa lucreze pentru un scop mai mare.

Prin urmare, in leadership-ul contemporan nu s-a schimbat perspectiva referitoare la ceea CE are de facut un lider, ci, mai degraba, CUM apare el in fata oamenilor si cum reuseste sa reuneasca oamenii pentru un scop comun, iar acest aspect ramane valabil de la an la an.

 

4 trasaturi specifice liderului din prezent

Anul 2016 este un an al creativitatii pe mai multe paliere. Indiferent de varsta in care se afla organizatia (expanisune organizationala, criza, reasezare etc.), inceptul de an ofera liderilor noi perspective, prin care isi pot folosi creativitatea la cote maxime.

In viziunea mea, un lider, in prezent, trebuie sa aiba cateva trasaturi specifice pentru a inspira, pentru a motiva si a conduce un business si o echipa de oameni.

 

Nu se teme sa ceara ajutor

Chiar daca este dificil, uneori, sa te declari incepator sau sa recunosti ca nu stii, e de preferat ca liderul organizational sa ceara ajutor atunci cand simte ca metodele sale nu mai dau randament.

Liderul care admite ca are nevoie de o schimbare si cere sustinere are sanse mari sa creasca si sa se adapteze oricarei organizatii si oricarui mediu de business.

 

Impartaseste cu ceilalti scopul organizational

Este important sa le impartaseasca tuturor scopul organizational si sa creeze, impreuna cu echipa, o metoda prin care sa verifice constant daca obiectivele stabilite sunt atinse.

Exista riscul ca, pe parcurs, sa apara tot felul de obstacole care ii pot indeparta de la scopul mai mare, de aceea acest reality check este esential.

 

Iese din zona de confort si inoveaza

Iesirea din zona de confort si capacitatea de a inova cantaresc mult. Spre exemplu, daca un lider nu poate lua o decizie si ii lasa pe ceilalti membri ai echipei sa decida in locul lui, este recomandabil sa-si dezvolte mai mult directivitatea si capacitatea de a gestiona singur anumite aspecte.

Sau, din contra, daca un lider este prea directiv, ar putea sa se consulte cu ceilalti membri de leadership si sa decida impreuna.

 

Are capacitatea de a renunta la etichete si prejudecati

Liderul, impreuna cu echipa lui, are nevoie sa inteleaga ca etichetarea nu aduce nimic bun. Din contra, nu face decat sa le ia din energie si sa-i impiedice in a-si atinge scopul.

In schimb, daca invata sa accepte anumite lucruri si sa-si ambitioneze echipa pentru a-si atinge obiectivele, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

 

Perfectionare si dezvoltare

De-a lungul profesiei, am intalnit lideri care, indiferent de cati ani de experienta profesionala aveau in spate, a fost necesar sa-si revizuiasca interactiunea cu ceilalti, pentru ca simteau ca nu se pot adapta.

De aceea, trebuie mereu sa folosim momentul prezent pentru schimbari si pentru folosirea creativitatii in scopuri mai mari, benefice atat liderului, cat si echipei si, implicit, organizatiei.

Daca ar fi sa gasesc niste cuvinte-cheie pentru felul in care vad eu liderul acestui an, as spune ca este: increzator, determinat, autentic, pozitiv, proaspat.

Mai mult, ar trebui sa fie orientat spre nou si sa gandeasca din perspectiva curiozitatii – ce poate invata din fiecare zi sau cum poate valorifica ceea ce ii ofera lumea, adoptand abordarea de „eu stiu ca nu stiu nimic”.

Cu alte cuvinte, sa nu inceteze sa se perfectioneze si sa asimileze constant din oportunitatile ce i se ofera.

 

Lilia Dicu, Master Certified Coach & Daring Executive Coach

www.liliadicu.ro

[email protected]

Foto: 123rf.com

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top