Now Reading
9 sfaturi pentru a fi mai cumpatat cu banii

9 sfaturi pentru a fi mai cumpatat cu banii

Revista Psychologies

Vrei sa-ti schimbi stilul de viata, sa renunti la cheltuielile inutile si sa fii mai cumpatat financiar? Iata ce trebuie sa faci pentru a economisi eficient.

 

Intra in starea de spirit potrivita

A economisi bani nu presupune numai practica obisnuita ci are la baza si o stare de spirit. Atat inceperea unui regim alimentar, cat si economisirea banilor, au in comun un stil de viata pe care sa ti-l asumi in totalitate.

Cu alte cuvinte, primul pas faci este sa te decizi ca vrei sa faci acest lucru. Dupa ce ai luat decizia, vei avea un motiv cat se poate de bun sa renunti la cumparaturile inutile din supermarket sau mall.

 

Tine evidenta veniturilor si a cheltuielilor tale

Realizeaza o lista aproximativa cu consumabilele pe o luna apoi imparte la 4 (saptamani) si stabileste bugetele, punand sumele deoparte, in plicuri diferite.

Nu uita sa-ti setezi un procent din venitul lunar pe care sa-l economisesti sau sa-l folosesti in cazul cheltuielilor neprevazute (concedii, cadouri).

 

Incepe cu putin

Nu inseamna neaparat ca trebuie sa pui deoparte 10% din fiecare salariu. Fiind la inceput, poti alege sa economisesti mai degraba 2% sau chiar 200 de RON.

Desigur, in acest ritm, nu-ti vei umple contul de economii in cateva luni, insa este un inceput bun. In saptamanile si lunile in care observi ca nu cheltuiesti foarte mult, poti pune putin mai mult deoparte decat in mod obisnuit.

Economiseste putin cate putin, nu conteaza suma despre care vorbim, pentru ca fiecare banut conteaza.

 

Facturile si datoriile au prioritate

Evita amanarea achitarii datoriilor si facturilor pentru a preveni astfel incarcarea cu penalitati si riscul de a imprumuta bani. Nu amana pana la sfarsitul lunii.

Sigur ca la inceput te poti simti deznadajduita intrucat prima luna este cea mai dificila, insa dupa ce te vei obisnui sa tii evidenta cheltuielilor, vei avea satisfactia la sfarsit ca stii unde s-au dus banii tai munciti din greu.

 

Revizuieste lista de cumparaturi

Un mod practic si util este sa iti faci o lista de cumparaturi inainte de a intra in magazin, pentru a fi mult mai motivata sa cumperi doar ceea ce ai trecut pe lista.

Incearca sa stergi, asadar, articole ce nu au un caracter urgent si nu cumpara o anumita cantitate in cazul in care nu ai realmente nevoie de ea.

De exemplu, in cazul cosmeticelor, poti reduce consumul prin achizitionarea unui numar mai redus al acestora. De multe ori, ele se invechesc si ajung pana la urma in cosul de gunoi, cu toate ca le-ai folosit doar pe jumatate.

Indiferent de produsul dorit, compara preturile de la mai multe magazine. Procedand astfel, ai ocazia de a-l cumpara la un pret mult mai redus.

 

Nu plati cu cardul

Platind cu cardul nu ai un simt al cheltuielii atat de puternic implementat si vei fi tentata sa risipesti mult mai mult decat ti-ai propus initial.

Pentru a putea avea controlul banilor in orice moment si a evita plata multor comisioane inutile, alege sa scoti in fiecare saptamana de la bancomat o suma de bani pe care sa o administrezi.

 

Fa-ti timp sa gatesti acasa

O alta modalitate de a economisi bani este sa incepi sa gatesti mai mult acasa. Inlocuieste masa de la restaurant, pizza, tot ce reprezinta fast-food si cumpara-ti ingrediente pe care le poti prepara acasa. 

Nu iti impune nimeni sa treci la un regim alimentar sever si sa eviti iesirile in oras defintiv, insa este bine sa incerci macar o data sau de doua ori pe saptamana sa gatesti acasa. In acest mod iti faci un plan de economii, oricat de mic ar fi, si vei reusi sa pui deoparte bani.

 

Socializeaza economic

Nu trebuie sa renunti la intalnirile cu prietenii, dar poti reduce cheltuielile prin inlocuirea iesirilor la terasa cu un picnic la iarba verde si mersul la cinema cu vizionarea unui film bun acasa.

De asemenea, poti alege sa pregatesti floricele la microunde si sa servesti o limonada preparata personal. In acest fel, vei putea organiza cu siguranta o seara reusita alaturi de cei dragi.

In cazul in care optezi pentru una din aceste variante, tei vei putea bucura de momentele placute, te veti simti la fel de bine si vei reusi sa pui si bani deoparte.

 

Urmareste evolutia economiilor

In cazul in care obiectivele tale sunt pe termen scurt (de pana in 6 luni) nu are sens sa pui banii intr-un depozit bancar.

Pentru a te ambitiona si mai mult, pune-i intr-un borcan, astfel incat sa vizualizezi cum se aduna bancnotele de la o saptamana la alta.

In acest fel, iti poti implica si copiii sa economiseasca, pentru ca si ei vor fi atrasi si le va placea sa vada cu ochii lor cum se strang banii.

 

De Iuliana Stanescu, psiholog clinician

[email protected]

Tel.: 0766.596.509

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top