Now Reading
Cum să te cerți constructiv

Cum să te cerți constructiv

Avatar photo

La serviciu, cu prietenii, familia, în cuplu, discuțiile în contradictoriu sunt imposibil de evitat. Însă poți să te cerți constructiv, fără a distruge relația cu cel din fața ta. Iată cum.

 

Fii prezent

Cu siguranță ai auzit de mindfulness, tehnica desprinsă din meditație, care te învață să fii prezent, aici și acum. Într-o ceartă este esențial să eviți ruminațiile, reproșurile unor fapte mai vechi, și să te axezi pe problema curentă.

Citește și:

Ghid pentru o ceartă în cuplu… sănătoasă

5 reguli de aur pentru o ceartă constructivă

Asumă-ți greșelile

Fii dispus să îți recunoști propria vină: de multe ori, adevărul este la jumătate și fiecare a contribuit, într-un fel sau altul, la apariția problemei.

 

Află trigger-ul real

Ne ajută extrem de mult să înțelegem ce declanșează cu adevărat conflictul, felul în care emoțiile sunt legate de istoria noastră de viață, de evenimente din trecut care ne-au rănit atât de tare, încât au ecou și în prezent.

 

Ascultă!

Nu îi răstălmăci cuvintele, nu îl întrerupe, nu fi defensiv ori agresiv. Să asculți nu înseamnă să cauți acel moment când poți ataca sau da replica, ci să te conectezi la partenerul de discuție așa cum este el, în profunzimea sa, fără să proiectăm asupra lui propriile frici.

 

Calm, calm, calm!

Fără să te împacientezi, să cauți vinovați ori să critici, exprimă-ți punctul de vedere cât mai descriptiv, din punctul de vedere al emoților, trăirilor. Mare atenție și la limbajul corporal și la ton…

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top