Now Reading
Trei metode pentru a stabili un obiectiv

Trei metode pentru a stabili un obiectiv

Revista Psychologies

Ne spunem singuri ce am vrea sa facem sau ce ne-ar placea, dar de multe ori obiectivul este atat de vag incat el ramane undeva agatat in perspectiva noastra, fara a prinde contur cu adevarat. Orice obiectiv poate fi impartit intr-un set de actiuni, iar prima actiune este in sine un obiectiv.

 

Stabilirea actiunilor cu deadline

In indeplinirea unui obiectiv, pentru ca acesta sa nu ramana general, stabileste-ti clar ce trebuie facut pentru atingerea lui.

Actiunea este cea care creaza dinamica necesara atingerii lui, si nu obsesionarea asupra aceleiasi idei reiterate la nesfarsit.

De exemplu, in atingerea obiectivului general „vreau sa fac mai multa miscare”, prima actiune ar fi „sa ma plimb o ora”. Iar pentru aceasta prima actiune putem sa stabilim momente clare cand poate avea loc.

Zilele in care ne permite programul, vor include actiunea ca pe ceva ce avem de facut, un task de indeplinit. Respectarea programului pe care ni-l fixam, ne ajuta sa ne apropiem de obiectivul general.

 

Concretizarea obiectivului

„Sa fiu mai sociabila” este o generalitate pe care ne-o putem dori, desigur, dar nu fara a ne intreba singuri inainte „ce vreau sa fac pentru asta?”.

Atunci putem fixa o actiune concreta legata de un obiectiv la fel de concret „vreau sa petrec mai mult timp cu prietenii mei”. Urmeaza intrebari precum: Cand? Cum? Cu cine?

Iar acestea ne pot descrie un program pe care ni-l facem singuri. Fixeaza-ti termenii obiectivului, stabileste primul pas si treci la actiune.

Repetarea, atrage dupa sine indeplinirea obiectivului general de a socializa mai mult.

 

Alege obiective realiste

In alegerea unui obiectiv, este bine sa ai in vedere urmatoarele aspecte: daca este specific, masurabil, posibil, relevant si pe ce perioada de timp se intinde.

In primul rand, specificul inseamna ca acesta trebuie sa fie clar si bine definit. Masurabil se refera la micile rezultate pe care le vei urmari de-a lungul lui. Stabilind pasii pe care ii ai de facut, vei sti ce iti propui sa obtii in primele etape ale lui.

Nu spune nimeni sa stabilesti doar obiective foarte simple, pentru care nu trebuie sa muncesti prea mult, dar nici nu-ti propune scopuri cu sanse maxime de nereusita, care doar te vor demoraliza.

Obiectivele, pentru a ni le urmari, trebuie sa fie relevante pentru ceea ce ne dorim cu adevarat de la viata, integrate in planul nostru general si in acord cu noi insine.

De asemenea, stabilirea unui termen in anumite situatii poate functiona, intrucat avem tendinta sa depunem mai mult efort atunci cand stim ca avem un deadline.

Desigur, aceste termene nu se aplica obiectivelor generale in care factorii externi sau alte obiective au un rol major.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top