Now Reading
4 tipuri de relatii toxice

4 tipuri de relatii toxice

Revista Psychologies

Daca educatia sexuala ti se pare o provocare, incearca sa te gandesti ce ar insemna o educatie relationala? Din spectrul liniilor generale, putem extrage cateva repere drept ghid, dar educatia relationala se traieste, se formeaza, se experimenteaza direct. Chiar si asa, pot aparea tipare sub aparenta normalitatii, iar cand lucrurile se repeta, avem impresia ca asa trebuie, dar ramanem nefericiti, in relatii toxice.

 

Relatia in care exista un leader

Se spune ca intr-un cuplu unul dintre parteneri intotdeauna iubeste mai mult. Este un mit. Pentru o relatie echilibrata, chiar daca manifestarea iubirii din partea unuia este mai intensa intr-o perioada, aceasta va fi compensata, intr-o alta perioada de celalalt.

In egala masura, indicatorii „iubirii” sunt pur subiectivi, iar o persoana mai extroverta in manifestarea sentimentelor nu iubeste neaparat mai mult.

Un dezechilibru real poate exista in relatiile in care unul dintre parteneri il domina pe celalalt. Daca nu vorbim de cinzeci sau mai multe umbre, despre sado-masochism sau alte variatii, intr-o relatie, se formeaza o echipa, fara erijarea unuia dintre parteneri in capitan.

Partenerul controlat se va simti lipsit de putere, prins in capcana, iar momentul in care astfel de sentimente intervin este indicatorul ca nu mai avem de-a face cu o relatie sanatoasa. Pe aceasta din urma o putem identifica prin sentimentul de libertate pe care ni-l ofera.

 

Relatiile menite sa te „completeze”

Daca nu te simti ca un rebus, nu ar trebui sa ai asteptarile unuia… Un partener nu va fi niciodata responsabil pentru starea ta de bine sau fericirea pe care o simti.

Iar pentru a intelege acest lucru, intreaba-te care este starea ta de bine si multumirea ta, atunci cand esti single? Daca sunt zero, se poate sa ramana astfel si in relatie, fara aportul sau vina celui de alaturi.

Rolul unui partener este sa iti aduca bucurie si sentimente pozitive, dar nu sa umple goluri. In principiu, el functioneaza si are datoria sa isi faca bine lui insusi, asemenea si tu.

Prin urmare, incearca sa gandesti termenii unei relatii in raport cu ce poti face tu pentru tine insati ca sa iti fie bine tie in primul rand si totodata celui de langa tine?

 

Relatiile bazate pe asteptari idealiste

Stii cand vei suferi cea mai mare dezamagire? Cand vei constata ca partenerul tau este uman. Nu conteaza tiparul pe care il ai sau te lauzi ca nu l-ai avea in minte, conteaza ca si daca nu recunosti fata de tine insati, ai anumite asteptari, mult idealizate, de la un partener.

Iar atunci cand esti sfatuita sa ai rabdare sa il cunosti, in mod surprinzator, acest lucru nu se refera la a-i acorda timp sa corespunda asteptarilor tale ci la a-ti permite sa intelegi si sa apreciezi un om pentru ceea ce este.

Relatiile autentice nu sunt perfecte, dar daca ai rabdare si inveti sa fii atenta la omul de langa tine, s-ar putea in final sa obtii chiar mai mult decat iti doreai.

 

Relatii bazate pe invinuirea celuilalt

Multe relatii esueaza chiar cu mult inainte de a ajunge la o despartire. Poate chiar de la prima cearta, de la prima greseala sau primul esec.

La o prima problema intampinata, ne este aproape imposibil sa incheiem o relatie, bineinteles, cu exceptii.

Dar daca depasirea problemei are loc cu pastrerea conflictului in fundal, cu iertare aparenta si acumularea de munitie pentru viitor, relatia nu doar s-a incheiat in acel moment ci se transforma intr-o colaborare toxica.

Partenerii vor ajunge sa isi faca reprosuri, sa readuca in discutie probleme trecute si sa se intreaca in cine cui datoreaza mai multe scuze.

Vor ajunge sa isi petreaca timpul demonstrand ca sunt mai putin vinovati decat celalalt, in loc sa rezolve problema cu care se confrunta.

Asadar, daca simti ca nu poti depasi o problema, nu deveni tortionar mascat in spatele iubirii. Fie ierti si mergi mai departe fie accepti sa mergi mai departe singur.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top