Now Reading
Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu

Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu

Copilăria și propriile experiențe de viață de pot antrena în reproducerea anumitor tipare relaționale, fie că este un scenariu jucat de noi ori unul căutat la partener. Iată câteva indicii că ne confruntăm cu rolul de persecutor.

Citește și:

Să fii vulnerabil în cuplu nu e un lucru rău, ci chiar indicat!

Greșeli pe care le facem atunci când ne dorim o nouă relație de cuplu

Te-ai întrebat vreodată ce rol jucați tu sau partenerul tău în cuplu? În ce măsură vă caracterizează rolul jucat și cât de benefic este pentru relația de cuplu? Ți s-a întâmplat de multe ori să ai conflicte în cuplu și să te întrebi de ce relația nu funcționează așa cum îți dorești?

Poate că tu sau partenerul jucați rolul de persecutor, un rol des întâlnit în relațiile de cuplu tensionate.

Iată care sunt indicii după care recunoaștem un rol de persecutor în cuplu:

Își pune propriile nevoi și valori deasupra partenerului și are ca scop satisfacerea acestora, acționând doar în interes propriu.

Desconsideră emoţiile, valoarea, demnitatea, importanţa şi uneori chiar dreptul la viaţă şi sănătate a persoanei iubite.

Critică, acuză și îşi foloseşte puterea într-un mod distructiv.

Fixează limite stricte, impune reguli și o face de multe ori într-un mod brutal fără a se consulta cu partenerul.

Sunt furioși, radicali și autoritari, au o nevoie absolută de a avea dreptate și sunt de cele mai multe ori inflexibili.

Doresc să controleze persoana iubită prin îngrădirea libertății personale de alegere și de exprimare.

Utilizează un limbaj neadecvat față de persoana iubită atunci când doresc să obțină ceva sau atunci când nu își pot controla emoțiile.

 

Ce ne determină să jucăm acest rol

O persoană care joacă în cuplu rolul de persecutor a trăit de obicei înr-o familie în care a fost criticat, nu a fost apreciat și a fost crescut într-un stil autoritar care nu i-a permis să se dezvolte așa cum și-a dorit sau să își exprime propriile nevoi și dorințe.

Astfel, acest comportament învățat în copilărie se răsfrânge în relația de cuplu.

De asemenea, este posibil ca o asemenea persoană să fi avut demult, în familie sau în școală, experiențe în care s-a simțit ca o victimă și a decis ca niciodată să nu se mai lase persecutat de ceilalți și să dețină el controlul în relații.

Rolul de persecutor are în spate credința sunt conștient de puterea mea și am să ți-o demonstrez.

Desigur există și cazuri în care persecutorul cu bună știință persecută, dar aici nu mai joacă un rol inconștient ci asumat la nivel conștient, urmărind o strategie pentru a-și atinge scopul cu orice preț.

 

Cum putem reveni la un cuplu sănătos

Pentru a putea vorbi de un cuplu sănătos este important să ținem cont de nevoile celuilalt. Un prim pas în acest sens ar fi comunicarea nevoilor și ascultarea acestora într-un mod activ de către celălalt partener.

Comunicarea asertivă este la fel de importantă înr-un cuplu sănătos, deoarece are ca scop evitarea lezării imaginii persoanei iubite și în același timp exprimarea nevoilor și dorințelor într-o manieră politicoasă, dar fermă.

La fel de important este să învățăm să negociem la nivelul cuplului soluții mulțumitoare pentru ambele părți și să avem puterea de a accepta un răspuns negativ chiar dacă nu suntem în acord cu acesta.

Nu în ultimul rând este recomandat să apreciem și să lăudăm ori de câte ori avem ocazia comportamentele dezirabile ale partenerului pentru ca acestea să fie repetate și în viitor.

 

De Maria-Laura Smilschi (Horeanu), psihoterapeut practicant sub supervizare în specializarea  terapie ericksoniană și hipnoză clinică

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top