Now Reading
Cum sa ai o relatie de cuplu sanatoasa

Cum sa ai o relatie de cuplu sanatoasa

Revista Psychologies

Multi dintre noi cred ca cel mai greu lucru in amor este sa gasesti persoana potrivita. Dar rata divorturilor ne spune ca dragostea nu este de ajuns, ci mai este nevoie si de alti factori pentru o relatie de cuplu sanatoasa. Pe baza experientei de cabinet, psihoterapeutul Daniela Mitrofan ne ofera recomandari.

 
Ca terapeut, am privilegiul de a lucra cu multe cupluri care au probleme in relatie, de obicei cauzate de greseli de interactiune care exista de atat de mult timp, incat nici nu se mai stie cauza principala.

Este interesant de observat ca femeile au tendinta de a apela la terapie mult mai frecvent decat o fac barbatii, dar eu cred ca acest lucru are de-a face cu faptul ca barbatii au fost invatati sa fie duri si sa nu-si exprime emotiile, iar femeile au fost educate sa ceara ajutor, pe cand barbatii, nu.

Fara maturitate, putem deveni gelosi, dependenti, plini de resentimente si distanti. Intram in relatii abandonandu-ne total celuilalt, punand responsabilitatea fericirii noastre in bratele sale, de cele mai multe ori coplesindu-l. Studiile au aratat ca iubirea este necesara, dar nu suficienta pentru a face o relatie sa functioneze.

Cuplul ne pune fata in fata cu fricile si proiectiile noastre, ne forteaza sa ne analizam si, daca avem curajul sa ne privim ranile dobandite anterior, descoperim ca suntem puternici si ca fiecare partener sau relationare nu face decat sa ne arate unde avem de lucru cu noi insine.

Deseori, traim cu speranta ca iubirea ne va ajuta sa ne schimbam partenerii, modul lor de a gandi, o magie care rareori se intampla. Asta nu inseamna ca partenerul este o persoana rea, ci doar ca nu s-a descoperit pe sine sau ca ranile sale sunt foarte adanci si acoperite de emotii negative, ca nu este pregatit sa faca schimbari; sau poate ca se place asa cum este si nu vrea sa schimbe nimic la el.

Cicaleala nu ajuta, reprosurile – nici atat si uneori incurajarile sunt vazute ca presiuni. Toate neintelegerile, conflictele ne frustreaza si ne fac sa ne indepartam.

Invatam din relatii ca nu putem spera in locul celuilalt, nu putem crede si nici nu putem trai in locul sau. Dragostea este importanta pentru o relatie, este catalizatorul care pune in miscare intreaga masinarie, dar sunt necesare si urmatoarele elemente care tin iubirea in viata si relatia sanatoasa.
 

Comunicare si empatie

O buna comunicare incepe adesea cu dorinta de a intelege punctul de vedere al celuilalt. Cate discutii aprinse nu au scapat pur si simplu de sub control deoarece nimeni nu asculta cu adevarat sau nu incearca macar sa inteleaga?!

Capacitatea de a ne comunica reciproc gandurile, sentimentele si dorintele este foarte importanta. Partenerul nostru nu are de unde sa stie ce vrem de la el daca nu-i spunem; de aceea, pentru ca o relatie sa se dezvolte, placerile, neplacerile, dorintele, sperantele, visele si problemele trebuie marturisite. In cele mai multe cazuri, oamenii chiar nu stiu cum sa vorbeasca unul cu celalalt.

De obicei, cuplul petrece ani la rand certandu-se sau chiar evitand problemele, pana cand inevitabilul se produce, cand cineva ajunge la capatul puterilor.

Pierderea increderii, nesiguranta sentimentului de iubire, certurile permanente si incapacitatea de a conveni asupra unui lucru se afla printre indiciile problemelor serioase de comunicare.
 

Capacitatea de schimbare

Din fericire, relatiile nu sunt statice, ci intr-o continua schimbare. Daca devin statice pentru prea mult timp, ele pot disparea. Toate etapele prin care trec relatiile necesita schimbare, invatare si explorare de noi teritorii.

Daca unul sau ambii parteneri devin rigizi si rezistenti la schimbarile necesare, relatia s-ar putea incheia cu un divort. In opinia mea, unul dintre cele mai importante motive pentru care cuplurile sfarsesc astfel este pentru ca nu au putut sa se schimbe pentru a satisface noile nevoi si cerinte ale relatiei si ale celuilalt.
 

Timp de calitate in cuplu

Este usor sa intrati intr-o rutina plictisitoare, mai ales daca locuiti impreuna si nimic nu este mai daunator unei relatii decat rutina. Acordati-va timp numai pentru voi doi, in care sa faceti, pur si simplu, ceea ce va ofera placere, fara sa va ganditi la familie, prieteni, copii sau alte surse de distragere a atentiei.
 

Cand sa te retragi

Fiecare are nevoie de spatiu pentru a respira, pentru a-si face ordine in propriile ganduri, sentimente si probleme. Daca o persoana este intotdeauna agatata de tine, exista tendinta de a o respinge, pentru a reduce povara dependentei emotionale.

Ai nevoie de timpul petrecut cu tine pentru a te conecta la sine, pentru a te analiza in profunzimea fiintei tale si a te intreba daca totul este bine in lumea ta interioara si exterioara. Acest timp este important pentru a te evalua si pentru a stabili ca esti unde vrei sa fii, ca nu sacrifici nimic.

O relatie buna de cuplu ar trebui sa fie echilibrata. Nu renunta la hobby-urile si lucrurile pe care le faci cu placere.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top