Now Reading
Parenting: cum rezolvăm constructiv dependența copilului de mamă

Parenting: cum rezolvăm constructiv dependența copilului de mamă

Dependența copilului de mamă este firească până la un punct. Iată ce avem de făcut atunci când aceasta riscă să devină nesănătoasă.

Citește și:

Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Cum gestionăm sentimentul de inferioritate al copilului

Relația cu părinții reprezintă întreg mediul copilului în perioada copilăriei mici, urmată apoi de grădiniță, bonă, bunici. De aceea, aceasta a fost îndelung studiată de terapeuți și alți specialiști din domeniu.

Cât sunt mici, copiii depind în totalitate de mamă, pentru toate activitățile întreprinse, însă ei cresc, iar rolul părinților trebuie orientat spre a-i ajuta să fie adulți responsabili, independenți, încrezători în forțele proprii.

 

Atașamentul sănătos

Dependența copilului de mamă este influențată de dezvoltarea copilului, stilul parental și de tipul de atașament dintre cei doi.

Un copil are o nevoie înnăscută de a se atașa, relația cu mama fiind astfel diferită de toate celelalte relații. Atașamentul reprezintă un set complex de relații dezvoltat între mamă și nou născut. Acesta este înnăscut și se activează în condiții ce par amenințătoare, cum ar fi separarea, frica, insecuritatea. De aici și comportamentul de agățare atunci când apare cineva nou, sau o situație necunoscută.

Un atașament securizant, însă, asigură premisele unei relații sănătoase mamă-copil. Acesta presupune ca micuțul tău să aibă o percepție pozitivă a celorlalți și a mediului înconjurător, anxietate scăzută, confort în relaționare, încrederea că e demn de a primi iubire.

De asemenea, cei ce au un tip de atașament securizant își găsesc liniștea în independență și intimitate, își exprimă cu ușurință nevoile și pot spune deschis ce simt. În ceea ce privește relaționarea cu ceilalți ei nu sunt evitanți. Regăsim și aici importanța insuflării încrederii în sine de cât mai mic!

Relația de dependență poate fi întreținută de dificultatea copilului de a-și depăși teama de separare, teama de respingere, el având o permanentă nevoie de a fi dorit.

 

Un stil parental adaptat nevoilor celui mic

Părinții au dificultăți în relaționarea cu copiii lor pe măsură ce aceștia cresc, deoarece nu regăsesc un echilibru în propriul comportament. Sunt prieten cu copilul meu? Sunt permisiv? Sunt autoritar?

Relația de dependență poate fi evitată prin găsirea unui echilibru, părintele fiind în primul rând părinte pentru copilul său, adică adultul încrezător, puternic, care poate oferi limite atunci când trebuie, dar care oferă și căldură și prietenie atunci când trebuie.

Când trebuie depinde de la copil la copil, părinții având sarcina de a identifica corect nevoile micuțului.

 

Sfaturi pentru părinți

Prin urmare pentru a rezolva constructiv o posibilă relație de dependență este necesar să transmitem copilului încredere în sine. Pentru o bună dezvoltare, trebuie susținută capcitatea sa de explorare, curajul că se poate descurca și singur.

Soluții posibile:

Insuflă încredere în sine micuțului.

Încurajează-l să se descurce singur, să găsească singur soluții la diverse situații.

Oferă-i anumite responsabilități adaptate vârstei – pentru ca el să vadă că ai încredere că poate să le împlinească.

Oferă-i dragostea ta necondiționată si liberatate.

Încurajează-l să aibă și activități ce stimulează creativitatea și activarea resurselor, precum opționale de dezvoltare personală.

 

 

De Iolanda Moraru, psiholog

[email protected]

www.iolandamoraru.com

instagram.com/osafiebine

facebook.com/psihiolandamoraru

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top