Now Reading
Art terapia: definitii si scopuri

Art terapia: definitii si scopuri

Revista Psychologies

Ca definitie generala si inevitabil reductionista, putem spune ca art terapia este o forma de terapie – deci nu neaparat si exclusiv (psiho)terapie – in care crearea de imagini si obiecte joaca un rol central in relatia (psiho)terapeutica ce se stabileste intre (art)terapeut si client.

Asociatia Britanica a Art Terapeutilor (BAAT), una dintre cele mai prestigioase din lume, defineste art terapie astfel: “Art terapia reprezinta folosirea materialelor pentru auto-exprimare si reflectie in prezenta unui art terapeut pregatit corespunzator.”

Se detaliaza si alte aspecte care definesc art terapie ca atitudine si profesie:

-clientul care vine la art terapeut nu trebuie sa aiba experienta anterioara sau abilitati in domeniul artistic.

-art terapeutul nu este preocupat de aspectele estetice sau de evaluarea medicala a imaginii / obiectului creat de client.

-scopul general al art terapeutului este de a sprijini clientul sa se schimbe si sa creasca interior, prin intermediul folosirii materialelor artistice, intr-un mediu sigur si incurajator.

Fideli diferentelor originare ale aparitiei si coagularii domeniului art terapiei, Asociatia Americana de Art Terapie (AATA) ofera o definitie usor diferita a domeniului si scopurilor.

Astfel art terapia ese definita drept „utilizare terapeutica a creatiei artistice, in cadrul unei relatii profesionale, de catre persoane care trec prin experienta unor boli, traume sau provocari ale vietii precum si de catre persoane care sunt interesate de dezvoltare personala.”

Putem vedea astfel ca la art terapie apeleaza nu doar persoanele aflate intr-un moment de dificultate ci si persoane interesate pur si simplu sa-si extinda gradul de constiinta, sa afle mai multe despre sine.

Prin intermediul procesului creativ in sine precum si datorita (auto)reflectiei si discutiei despre produsul artistic realizat, clientii care apeleaza la art terapie:

-isi dezvolta gradul de constientizare despre sine si despre ceilalti.

-descopera (noi) strategii si solutii de a face fata simptomelor si experientelor traumatice, de prevenire si reducere a stresului.

-isi imbunatatesc abilitatile cognitive si creative.

-isi (re)contacteaza energia personala vitala (numita de unele orientari copilul interior)

Pentru ca toate acestea sa aiba loc, este necesar ca art terapeutul sa beneficieze de o pregatire profesionala corespunzatoare, care include, pe langa seminarii teoretico – aplicative si (art)terapie personala, individual si in grup.

Text de: Mihai Albu

Safe Place : feel free to grow!
www.safe-place.ro

A.R.T.E.
www.expresive.ro
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top