Now Reading
Nu-ti fie teama sa imbatranesti!

Nu-ti fie teama sa imbatranesti!

Revista Psychologies

„Viata nu e ceea ce ai trait ci ceea ce-ti amintesti si cum iti amintesti, spre a povesti.” – Gabriel Garc­a M¡rquez

Fiecare varsta are farmecul ei. Copilaria este varsta adevarurilor absolute. Este varsta increderii totale in cei mari. Este varsta la care stii ca vei fi doctor, actor, aviator… Este varsta la care ai tot ce vrei pentru ca-ti poti imagina ca ai.

Adolescenta este varsta marilor valori, varsta la care suferi fara sa stii de ce, dar simti emotii, ai revelatii de o intensitate cu care nu te vei mai intalni.

Apoi esti tanar, intri in viata si gusti din ea, din amaraciunea si dulceata ei, din infrangere si izbanda. Este varsta la care inca mai poti sa alegi, inca mai poti prinde trenul spre destinatia perfecta. Timpul nu este, inca, pierdut. Trebuie, doar, sa te gandesti bine, trebuie sa fii inspirat, trebuie sa ai noroc.

Si daca ai facut optiunile bune, viata incepe sa intre pe un fagas mai linistit. De-acum stii care ti-e drumul, stii ce ai de facut, stii care-ti sunt prioritatile. O cariera, mai intai. Apoi vine familia, copilul, copiii… Sau poate se petrec in alta ordine, dar, in mare, coordonatele sunt cam aceleasi.

Si intr-o zi te privesti in oglinda. Cateva fire albe, cateva riduri… Bine, daca vrei, lupta cu ele. O fabuloasa industrie prospera din teama noastra de a imbatrani. Dar lupta cu masura. Cand eforturile ajung sa depaseasca inmiit rezultatele, dezamagirea poate sa duca la depresie.

E bine sa inaintezi in varsta frumos si demn. Dar nu s-a inventat produsul cosmetic pentru demnitate. Ea vine din interior. Inseamna demnitatea de a-ti recunoaste varsta. Inseamna demnitatea de a privi cu ingaduinta naivitatatea, indrazneala, nesabuinta celor mai tineri. Inseamna demnitatea de a nu te preleva de varsta pentru a cere respect, ci de a merita cu adevarat respectul.

Sfarsitul verii, primele zile de toamna. Fructele gandirii se coc. Nu te mai aprinzi si nu te mai temi. Nu mai tintesti valori desarte. Acum stii ce conteaza cu adevarat. Nu mai privesti inapoi pentru ca acum stii ca exista un singur drum: inainte. Dar ca sa poti privi linistit inainte, cauta sa nu lasi in urma nimic nelamurit. Intelege-te, iarta-te si iarta-i si pe ceilalti. Invata sa faci haz, nu duce dupa tine regrete.

Ai vrea sa te intorci in timp? Gandeste-te ca ai scapat de cele mai grele examene. Nu ai cum sa le mai pici. A trecut vremea incertitudinilor. Acum stii ce s-a intamplat, stii cum s-a incheiat un episod sau altul care ti-au dat atata spaima candva. Si stii ca a trecut, a ramas undeva, in urma si tu ai mers mai departe. Acum stii cine ti-a fost prieten adevarat si cine nu.

Ai vrea sa te intorci in timp? Ai vrea sa schimbi anumite optiuni pe care le-ai facut cu ani in urma? Dar stii ca nu stii nimic din ce ar fi urmat. Nu stii daca ar fi fost mai bine sau mai rau. Daca n-ai fi luat-o la stanga ci la dreapta, peste putin timp, ai fi ajuns iar la o rascruce si de unde stii ca atunci ai fi ales bine? Acum stii ca nu stii si nu te mai gandesti la asta.

Ai vrea sa te intorci in timp? Numai cu gandul. Alege ceea ce e frumos in urma, alege ce iubesti. Din ceea ce doare, pastreaza clipa minunata in care ai inteles, in care ai acceptat, in care durerea a trecut.

Ai vrea sa te intorci in timp? Niciodata. Ce e in urma stii prea bine. Inainte e totul nou, Inainte mai este, inca, loc pentru vis..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top