Now Reading
Cum să îţi (re)găseşti tribul

Cum să îţi (re)găseşti tribul

andy-szekely
cum-să-îţi-re-găseşti-tribul

Îmi torn un pahar de vin. Îl apropii ritualic de camera de luat vederi a laptop-ului și ciocnesc cu ledul verde care îmi arată conectarea la zoom. Pe ecran, văd cum alți 20 de oameni dragi mie, pe care nu i-am mai îmbrățișat de un an, fac același lucru. Privirile lor trec sticlă. Inima îmi zâmbeşte. La fel și ochii. Simultan, sorbim din licoarea care ne unește. E un ritual de care avem nevoie pentru a ne menține tribul viu.

Această „întâmplare” generată de pandemie mi-a devenit foarte familiară în ultimele luni. Echipa de traineri și facilitatori din comunitatea pe care am creat-o are nevoie de această reconectare. Nu e singulară însă. Multe comunități au adoptat ritualuri creative pentru a-și menține vie relația. Majoritatea o fac instinctiv. Dacă vrei însă să faci parte dintr-o comunitate (trib) care ți se potrivește și care să te primească cu brațele deschise, merită să înțelegi de ce astfel de acțiuni sunt atât de importante. Voi explică în continuare cum funcționează un trib.

Să începem cu o definiție simplă.

„Un trib este un grup de oameni conectați între ei, conectați la un lider și conectați la o idee. De milioane de ani, ființele umane au făcut parte dintr-un trib sau altul. Un grup are nevoie doar de două lucruri pentru a fi un trib: un interes comun și o modalitate de comunicare.”

Această explicăție succintp este propusă de Seth Godin, autorul cărții Triburi. La o privire mai atentă, cuvântul operațional al definiției este „conectare”. A fi parte a unui trib înseamnă a fi conectat. A nu fi parte dintr-un trib înseamnă a fi deconectat, separat.

În această perioadă distanțarea fizică (numită inițial, total neinspirat, distanțare socială) este un fapt comun. De ce? Pentru că a te re-conecta în trib este esențial. În plus, dacă nu ești parte dintr-o astfel de comunitate, devine imperios necesar să îţi cauţi una, pentru suport psihic. Oamenii devin tot mai vulnerabili, iar singurătatea nu face decât să o adâncească. Apar tot mai des comportamente care duc la izolare și dependenţă. Când am cercetat (recent) aceste comportamente, am întrebat un grup de medici psihiatri care sunt simptomele cele mai des întâlnite în plină pandemie. Mă aşteptam să îmi vorbească despre depresie și anxietate, dar mi-au spus că acelea sunt cauze. Simptomele cu care oamenii vin la cabinet sunt, în principal, alcoolismul și insomnia.

Avem nevoie de trib pentru a ne menține puternici și pentru a nu aluneca în astfel de comportamente… pentru că într-o lume anxioasă ai nevoie să știi că te poți sprijini pe cineva care, cel puțin în momentul tău de vulnerabilitate, e stabil pe picioare. Acel cineva este un grup, mai curând decât o singură persoană.  Așadar, cum ne putem găsi sprijin într-un grup?

Luând la bani „mărunți” definiția lui Godin, sunt 3 lucruri pe care îți recomand să le observi cu atenţie la tribul tău (sau la cel în care îţi doreşti să intri): Liderul, Limbajul și Legăturile dintre membri.

Liderul este cel care propagă cultură grupului. De multe ori, el este fondatorul grupului. De exemplu, în companiile cu o cultură puternică este cunoscut faptul că la început, până când echipa depășește câteva zeci de angajați, sistemul de valori al grupului este cel promovat de fondator.

Decizia de a intra sau rămâne într-un trib merită luată în funcție de compatibilitatea dintre principiile și valorile liderului și ale tale. Gândește-te ce anume este ne-negociabil pentru tine ca membru al grupului și verifică în ce măsură aceste cerințe ar putea fi încălcate în viitor. Decide în consecință.

Limbajul este a al doilea criteriu de analiză și e foarte strâns legat de primul. Limbajul arată sistemul de convingeri pe care se bazează tribul și funcţionează ca un filtru pentru cei care nu fac parte din trib. De exemplu, un grup de informaticieni vor avea un limbaj atât de specializat încât o persoană neavizată se va integra foarte greu în acel grup și va fi detectată foarte rapid ca outsider.

În afară de jargonul tribului, există cuvinte foarte specifice la care merită să fii atent. Sunt cele care transmit valori. Observă cuvintele care nu corespund valorilor tale și decide în ce măsură te simți confortabil cu un astfel de limbaj.

Mi-aduc aminte că la un moment dat am lipsit din cadrul echipei câteva luni și când m-am întors limbajul colegilor (auzit de mine „printre uși”) devenise inacceptabil. Ce se întâmplase? Unul dintre colegii noi contaminase echipa cu limbaj de cartier. Am intrat în conflict, iar rezultatul pe termen lung a fost inevitabil. Ne-am despărțit.

Legăturile dintre membrii tribului se mențin prin reguli și ritualuri de comunicare. Această lecție poate fi preluată de la triburile cu vechime mare, cum sunt comunitățile religioase…

Ele funcționează și rezistă pentru că au ritualuri de comunicare și interacțiune care menţin Legăturile. Oamenii cântă la unison, fac anumite gesturi la unison și participă în același timp la ceremonii foarte specifice. O fac cu plăcere și convingere.

Legat de asta, o întrebare bună este: În ce măsură te vezi participând la astfel de ritualuri pe termen lung ? O greşeală pe care ai putea să o faci este să îți propui să intri în trib pentru beneficiile pe care le oferă și apoi „să sări peste” cutumele de comunicare care mențin conectarea între membri. În acest fel te vei îndepărta însă treptat de trib, aproape fără să îți dai seama. Membrii tribului te vor privi distant și vor căuta prilej să te scoată în afara grupului.

Vrei să faci parte dintr-un trib? Asigură-te minimal că toți cei trei L (liderul, limbajul și ritualurile care asigură legături între membri, îți sunt la îndemână). Alternativ, poți să creezi tu un trib. Chiar și așa, tot va trebui să stabilești un limbaj al grupului și un set de ritualuri care asigură conectarea (legăturile între membri). Un lucru e sigur. Ai nevoie de trib, indiferent că îl conduci sau îi aparții.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top