Now Reading
Cele 4 chei ale liderilor care ne inspiră

Cele 4 chei ale liderilor care ne inspiră

alina-ionescu
cele-4-chei-ale-liderilor-care-ne-inspiră

Tot auzim povești, vorbim și, dacă suntem norocoși, întâlnim în viețile noastre lideri care ne inspiră să fim cea mai bună versiune a noastră. Lideri care își trăiesc, în mod autentic, scopul în viață, care au un impact pozitiv asupra oamenilor cu care interacționează, pe care îi împuternicesc și inspiră să gândească și să acționeze în moduri în care aceștia nu au mai făcut-o până atunci, pe care îi ajută să își descopere și exploreze la maxim potențialul unic, pentru ca fiecare să traiască o viaţă împlinită, cu sens, aliniată propriilor valori.

Pornind de aici, s-a născut în mintea mea întrebarea: Care este modul de gândire și care sunt comportamentele și acțiunile cheie ale unui astfel de lider?

Și am găsit 4 chei care, împreună, pot deschide, pentru fiecare dintre noi, ușa către leadershipul care inspiră autenticitate şi împlinire.

  1. ATITUDINE

Atitudinea unui lider este contagioasă, se transmite cu ușurinţă oamenilor cu care interacționează.

Așadar, un lider bun știe că atitudinea este O ALEGERE și, ca urmare, își alege, în mod conştient, un mod pozitiv de a gândi şi simți. Pentru că, atunci când face această alegere, devine un model de integritate şi responsabilitate şi pentru ceilalţi.

El este conștient atunci când simte emoţii negative și când gândește într-un mod care îl sabotează -atunci când modul său de gândire este alimentat de frică (ex. frica de eșec, respingere, abandon, suferință, sărăcie, frica de a fi lipsit de importanță şi, în cele din urmă, frica de moarte) – și știe cum să spună STOP și să schimbe acest mod de gândire cu unul pozitiv, alimentat de un sentiment profund de iubire, care îi oferă accesul la propriile puteri interioare (ex. compasiune, creativitate, curiozitate, alinierea cu valorile proprii și puterea de a acționa cu claritate, încredere şi curaj).

Așadar, atunci când se trezeşte de dimineaţă, un astfel de lider decide cine vrea el să FIE, răspunzând la întrebari de genul: Care este atitudinea mea acum? În ce fel mă ajută pe mine această atitudine în activitatea și în viața mea? În ce fel îi poate ajuta pe oamenii cu care voi interacționa astăzi?

  1. ÎNCREDERE

Un lider care inspiră încredere, generează în ceilalţi puterea de a depăși orice provocare și de a face faţă, cu succes, oricărei schimbări.

Așadar, un astfel de lider este cu adevarat PREZENT pentru ceilalţi, atunci când aceștia au nevoie de el, îi ascultă pentru a înțelege, cu compasiune, curiozitate şi totală încredere în capacitatea lor de fi creatorii unei vieți împlinite. Și reușește să facă asta pentru că este perfect conștient că a fi cu adevărat prezent pentru omul din fața ta reprezină cea mai înaltă formă de respect.

  1. RECUNOAȘTERE

Cei mai buni lideri nu se uită doar la rezultate ci, în primul rând, la oameni. Ei își exprimă APRECIEREA în fiecare zi, ascultă, încurajează și sărbătoresc succesele – sunt gesturi simple, dar sunt exact cele care construiesc relaționări și echipe de succes. Și, mai mult decât atât, liderii buni știu că exprimarea aprecierii sincere este un drum cu două sensuri, pentru că atunci când faci pe cineva să se simta bine, te simți și tu bine.

  1. PASIUNE

Tot ceea ce face un lider este nu numai extrem de vizibil, ci și amplificat de către oamenii cu care acesta interacționează. Așadar, un lider bun este conștient de impactul major pe care îl are asupra celorlalți și știe că pasiunea, entuziasmul și creativitatea sa, pe care el le trăiește la maxim, într-un mod firesc, sunt molipsitoare și reprezintă, așadar, un model care inspiră ENTUZIASM și angajament. Și mai știe că poți fi foarte serios atunci când vine vorba de munca ta, fară, însă, a te lua pe tine însuți prea în serios. Iar această abordare, creează spațiu pentru ceilalți să își dea voie să fie ei înșiși, valoroși prin însăși autenticitatea și unicitatea fiecăruia.

Uitându-mă acum la cele 4 chei, îmi dau seama că ele sunt, de fapt, abordările pe care le folosim în construirea oricărei relații de parteneriat din viața noastră, fie că este ea relația de coaching, relația cu partenerul de afaceri sau cu partenerul de viață, cu șeful, clienții, colegii sau cu prietenii.

Pentru că, în fiecare dintre aceste relații avem nevoie să creștem în noi acel lider care își alege atitudinea, este cu adevărat prezent pentru celălalt, își exprimă aprecierea și inspiră, cu naturalețe, entuziasm şi bucuria de a trăi împlinit.

Un al doilea lucru pe care îl realizez acum, care vine din propria mea experienţă, atât cu clienții de coaching cât și cu coach-ul meu, este că unul dintre cele mai rapide moduri de a accesa şi dezvolta în noi aceste 4 chei este cu sprijinul unui coach executiv și de leadership, un profesionist alături de care putem învăța să ne reconectăm cu ceea ce este cel mai important pentru noi, cu valorile și cu misiunea noastră în viață, și să ne activăm toate resursele pentru a trăi, în mod autentic, o viaţă cu sens, așa încât să-i inspirăm și pe oamenii cu care interacționăm să facă același lucru în viața lor.

Și, iată cum se conturează o a 5-acheie a leadershipului: ÎMPREUNĂ. Pentru că, un lider bun știe să ceară ajutor, atunci când are nevoie, și știe, de asemenea, să creeze împreună cu ceilalți.

Dar, despre aceasta a 5-a cheie a liderilor care ne inspiră autenticitate şi împlinire vom vorbi data viitoare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top