Now Reading
Ce înseamnă psihologia feminină?

Ce înseamnă psihologia feminină?

cristina-lotru
ce-înseamnă-psihologia-feminină

Psihologia feminină se axează pe teme și aspecte pe care o femeie le întâlnește în viața sa din copilărie și până la bătrânețe: stări interioare și emoții, creativitate, sexualitate, senzualitate, relația dintre corp și emoții, familia și relația de cuplu, maternitate, carieră, spiritualitate.

Toate aceste trăiri feminine sunt ca niște recipiente comune tuturor femeilor din toate timpurile și din toate culturile și se numesc arhetipuri feminine. Aceste trăiri interioare sunt conturate și de spiritul vremurilor în care o femeie trăiește, spr exemplu, în anii `70, iar la noi mai recent după `89, arhetipul feminin predominant în societate era/ este cel al Amazoanei (femeia de carieră).

Arhetipurile feminine conțin tipare de experienţă și conținuturi psihice comune tuturor femeilor din toate civilizațiile. Ele sunt ca o busolă interioară, care ghidează femeile spre a-și înțelege propriile nevoi și dorințe, spre a-și cunoaște mai bine corpul, spre a-și dezvolta mai mult creativitatea și spre a se oglindi în trările altor femei.

Într-o femeie există mai multe ființe, fiecare cu propriile sale valori, propriile sale motivații, propriile sale intenții. Putem privi arhetipurile feminine ca și cum ar fi patru anotimpuri ale anului, fiecare cu frumusețea și provocările sale.

În lucrul cu arhetipurile feminine este important ca femeie să osbserve ce trăsături din arhetipurile feminine îi sunt familiare, ce trăsături i-au fost „interzise” prin educație, ce trăsături feminine observă în societate și se poate alinia cu ele, ce trăsături feminine au femeile din familia sa, care sunt nevoile femeii într-o anumită etapă din viața sa (copilărie, adolescență, maturitate, bătrânețe).

Care sunt cele patru arhetipuri feminine principale?

Jung (mai exact discipola sa, Toni Wolff) a identificat patru arhetipuri feminine principale (inspirate din mitologia greacă):

  1. Arhetipul Mamei: creează, dă naștere, hrănește, empatizează, încurajează.
  2. Arhetipul Amazoanei: luptă, acționează, conduce, protejează, judecă, corectează.
  3. Arhetipul hetaira sau Companioanei: încurajează bărbatul, îl inspiră, îl însoțește.
  4. Arhetipul Mistică: meditează, intuiește, simte, visează, cunoaște.

„Toate cele 4 arhetipuri feminine există ca potențial femeie, însă ea o va realiza pe cea care este în cea mai mare măsură compatibilă cu natura ei. Dacă femeia și-ar putea asuma cu înțelegere acest proces de transformare, și-ar găsi locul potrivit în lumea de astăzi, și-ar îndeplini sarcina culturală, câștigându-și astfel siguranța interioară, pe care o poți găsi numai dacă nu proiectezi asupra altora propriile conținuturi psihice, propria Umbră.” (Toni Wolff, Studii despre psihologia lui Jung. Forme structurale ale femininului)

În procesul de Coaching Feminitate pe care îl facilitez folosesc aceste instrumente care țin mai mult de emisfera dreaptă a creierului, ceea ce poate reprezenta și un obiectiv al bărbaților, de exemplu, cineva care are nevoie să-și gestioneze mai bine emoțiile.

Câteva instrumente pe care o femeie le poate folosi pentru a-și dezvolta feminitatea: analiza psihologică, analiza viselor, meditația, introspecția, rugăciunea, dansurile terapeutice, creativitatea (muzică, dans, cântat, pictat, desenat), lucrul cu simbolurile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top