Now Reading
De ce nu e sănătos să-ți lași copilul să doarmă în pat cu tine și cum poți să-l dezveți

De ce nu e sănătos să-ți lași copilul să doarmă în pat cu tine și cum poți să-l dezveți

Când vine vorba despre dormitul în același pat cu copilul tău, puține subiecte creează la fel de multe controverse și diferențe de opinii, atât între părinți, cât și printre specialiști. Dacă cei mai mulți recomandă ca mama și bebelușul să doarmă în același pat pentru a încuraja alăptatul și pentru ca proaspăta mămică să își sincronizeze mai bine programul de somn cu cel al bebelușului, nu la fel stau lucrurile și în cazul copiilor mai mari.

Studiile recente arată că aproximativ 45% dintre mămici își lasă copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani să doarmă cu ele din când în când, în timp ce 13% le permit asta în fiecare seară. Societatea Pediatrică din Canada folosește termenul de „insomnie comportamentală” pentru a descrie cei 20-30% dintre copii care adorm greu sau se trezesc în timpul nopții și se mută în patul părinților.

Când copiilor li se permite să doarmă alături de părinți seară de seară, acest lucru își poate arăta efectele abia mai târziu în viață, când copiii ajung la vârsta adolescenței sau la maturitate.

Un copil care nu știe să adoarmă singur se va lovi de aceeași problemă și mai târziu. Anxietatea și stresul nu fac decât să agraveze lucrurile, iar copiii vor căuta un mecanism extern pentru a scăpa de aceste senzații, în loc să învețe să le facă față singuri. Părinții care le dau voie copiilor care se tem de întuneric sau de monștri imaginari să împartă patul cu ei trăiesc cu impresia că cei mici vor crește și vor scăpa natural de aceste temeri. Însă, de obicei, acestea nu sunt decât înlocuite de altele.

Pe de altă parte, apariția copilului în dormitorul conjugal are un impact negativ asupra intimitații dintre cei doi părinți. „Conversațiile devin aproape imposibile când ai copilul în pat cu tine. Pe lângă asta, îți omoară viața sexuală, iar mulți părinți se îndepărtează astfel unul de celălalt”, susține psihologul Jodi Mindell.

Părinții ai căror copii dorm cu ei în pat nu reușesc să se odihnească la fel de bine. Somnul profund este înlocuit de dormitul iepurește, când părinții sunt conștienți de fiecare mișcare a copilului, se trezesc adeseori să îl verifice sau să îl învelească. Lipsa unui somn de calitate nu numai că te face irascibil, dar capacitatea ta de concentrare va scădea și nu vei mai putea să faci la fel de bine față rolului tău ca părinte.

De asemenea, copiii ar trebui să adoarmă la ora 21-22, iar tu nu trebuie să îți condiționezi programul în funcție de această oră. Timpul tău personal nu trebuie ignorat, chiar dacă ești părinte, iar seara este unul din puținele momente în care ai vreme pentru tine.

Cum îl înveți să doarmă singur

Să îi permiți copilului să doarmă cu tine într-o seară nu este greșit, însă copiii care se obișnuiesc să se bage în patul părinților sunt mai greu de dezvățat de acest obicei. Din fericire, există metode prin care să îi înveți să doarmă singuri:

Amenajează-i camera astfel încât să fie nerăbdător să meargă la culcare

Când camera copilului este fix pe gustul lui, cel mic va adora fiecare moment petrecut în ea. Dacă nu îi permiți să își întindă jucăriile prin toată casa, el va ști că în camera lui se poate juca în voie până când vine ora culcării și nu va mai căuta pretexte să doarmă cu tine. De asemenea, dacă îi iei un pat în formă de mașinută sau unul precum aceste patuturi de copii, în care orice copil va adora să doarmă, îi va fi mai ușor să facă diferența între patul său și cel al părinților și să nu mai vrea să vină în camera voastră.

Explică-i că dormitorul vostru e doar pentru părinți

Copiii înțeleg că adulții au anumite privilegii sau lucruri pe care doar ei au voie să le facă: să conducă, să gătească, să umble la prize sau să pornească electrocasnicele. Dacă știe că dormitorul vostru este doar pentru părinți și că nu are voie să intre acolo fără acordul vostru, poate va încerca să tragă cu ochiul când nu sunteți voi acasă, dar se va ține departe de camera voastră în timpul nopții.

Petreceți timp împreună înainte de culcare

Înainte să îl pui la culcare, după ce a făcut baie, s-a spălat pe dinți, s-a echipat cu pijamalele și s-a băgat în pat, îi poți citi o poveste până când adoarme. Astfel, copilul nu va simți nicio lipsă de atenție și va adormi liniștit că tu ești acolo cu el.

Fii perseverentă dacă se strecoară noaptea la voi în pat

Mulți copii încearcă să obțină atenția părinților strecurându-se noaptea în patul lor. Când se întâmplă acest lucru, este important să îi arăți că nu a reușit să îți distragă atenția. Nu îl băga în seamă, chiar dacă trage de tine sau te înghiontește, sau ia-l de mână și du-l înapoi în camera lui. După un timp, va învăța că nu are nimic de câștigat și că oricum va ajunge să doarmă în pătuțul lui.

Să îți înveți copilul să doarmă singur are avantaje atât pentru tine, cât și pentru viața ta de cuplu, dar și pentru copil. Dacă îi permiți orice și îi îndeplinești dorințele de fiecare dată când se încăpățânează, nu vei reuși să-l disciplinezi sau să-l faci să te asculte pe viitor.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: wavebreakmedia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top