Now Reading
Terapii alternative pentru corp

Terapii alternative pentru corp

Revista Psychologies

De mii de ani, orientalii au tot dezvoltat terapii alternative pentru corp. Sunt ele eficace si azi? In era medicala la varf? Cateva explicatii de la psihoterapeutul Mihai Pana.

 

Dupa 20 de ani de studiu practic al tehnicilor de qigong (gimnastica energetica chineza) si al tehnicilor de yoga, pot afirma ca tehnicile yoga actioneaza in profunzimea fiintei umane tinand cont de fiziologie.

De peste 2000 de ani, yoghinii avansati cunosc faptul ca fiinta umana are urmatoarele invelisuri, „corpuri subtile“, in afara de corpul fizic: practic, medicina traditionala chineza, in comparatie cu medicina ayurveda, opereaza la nivelul corpului energetic, care se afla undeva in corpul astral.

Atat tehnicile de yoga, cat si medicina indiana ayurveda actioneaza cu efect terapeutic in om. Operand cu tehnici specifice in corpurile subtile ale fiintei umane, efectele se pot masura in corpul fizic. Exista numeroase cercetari medicale realizate atat in SUA, cat si in Europa, China si India care confirma efectele medicinii traditionale si a yoga.

 

Yoga, medicina ayurveda si medicina traditionala chineza

Sunt confirmate de noile descoperiri stiintifice. O tehnica nou descoperita este tehnica bowtech. Aparent simpla, are efecte spectaculoase. Un studiu realizat pe un numar de peste 3.000 de persoane in Germania, de catre dr. Hammer, confirma, prin radiografia creierului, vazuta din alt unghi, faptul ca omul este un tot unitar, corpul fizic, emotiile si psihicul au o stransa legatura si toate bolile au legatura psihosomatica, asa cum confirma si prof. dr. I.B.Iamandescu.

 

Beneficiile meditatiei buddiste

Dintre tehnicile de meditatie yoghine, buddiste, zen, din qigong, tehnicile yoga raman cele mai complexe si cu rezultate spectaculoase. O parte din efectele tehnicilor a putut fi demonstrata stiintific, dar in mare masura efectele complete inca nu pot fi demonstrate cu mijloacele existente in acest moment.

 

Sportul si mintea

Este de notorietate in China, faptul ca artele martiale, „sport“ care uneste corpul fizic, controlul emotiilor si concentrarea mentala, au rezultate exceptionale pentru sanatatea psihica. Yoga a ajuns sa fie practicata ca un sport cu efecte foarte bune pentru psihicul uman.

 

Ayurveda

Ayurveda merge in esenta elementelor Pamant, Apa, Foc, Aer si Eter, elemente ce compun fiinta umana. Este o medicina alternativa completa, care integreaza sufletul, psihicul, energia, corpul fizic, cu ritmurile si suflurile interne, iar modul in care se aplica tratamentele, practic, se reechilibreaza fiinta prin armonia cu macrocosmosul.

In medicina alternativa ayurveda nu se trateaza boala, ci omul, prin restabilirea armoniei din alimentatie, comportament, din ganduri, somn, viata sexuala. Orice exces sau deficit creeaza perturbari. Ayurveda ajuta omul, prin schimbarea unor atitudini, a alimentatiei, prin tratament cu plante medicinale si detoxifieri. Fiinta umana se vindeca singura, ayurveda prin metodele sale, restarteaza, ca pe un computer, omul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top