Now Reading
Seductie si farmec din punct de vedere vestimentar

Seductie si farmec din punct de vedere vestimentar

Ana Morodan are un brand personal foarte puternic in lumea modei si comunicarii on-line. Am invitat-o sa vorbeasca despre estetica vestimentara, acest „invelis“ al trupului pe care il aratam lumii si cu care spunem atatea.

 

Psychologies: Ca principii generale, ce in­seam­na seductia, din punct de vedere vestimentar?

Ana Morodan: In primul rand, e rochia, palaria, voaleta, manusile parfumate, déshabillé-ul, perechea de stiletto sau de balerini, jeans-ul, camasa alba din poplin sau orice piesa de garderoba care te face sa te simti bine. Sa stii ca esti frumoasa, fireasca si ca ai chef de… joc.

Odata ce esti sigura ca piesa vestimentara e in slujba ta si nu te domina, jocul seductiei e pe jumatate castigat. Daca e sa detaliem, imaginea mea de femme irresistible sau femme fatale e o silueta cu atitudine „felina“, purtand o rochie midi, o palarie haute-couture si o pereche de pantofi cu un detaliu feminin acompaniat de un strop de… agresiv (funde din matase la tocuri de 12 cm, de exemplu). Sau o silueta sporty, plina de zvac, in blue-jeans si cu un tricou din bumbac alb, impecabil, care fumeaza seducator cu sipca.

 

Ce nu inseamna?

A. M.: Inseamna orice, atata timp cat e insotit de acel je ne sais quoi inefabil, feminin. Nu cred ca inseamna vreodata… stridenta.

 

O femeie plinuta, cu forme departe de cele standard, poate fi seducatoare?

A.M.: Da. Vezi www.anamorodan.com . Seductia inseamna atitudine, feminitate, un fel de „poezie“ pe care numai noi, femeile, stim sa o tesem si sa o recitam. Iar feminitatea are atat de multe forme! Aici e toata frumusetea si forta ei: in diferenta si diversitate.

 

Ce inseamna, in viziunea ta, farmec personal?

A. M.: Nonsalanta si relaxare. Vorba unor bune prietene: „Sa stii cine esti, unde ai ajuns si sa nu-ti pese. Sa faci ce trebuie sa faci si sa spui ceea ce vrei sa spui“.

 

Garderoba trebuie adaptata varstei? Care sunt totusi lucrurile permise si cele nepermise la 30,40,50 de ani?

A. M.: In lumea imaginii, varsta e un concept passé. Naomi Campbell se poate imbraca la 45 de ani precum o pustoaica de 18, fara sa para ridicola; iar Tavi Gevinson sau surorile Olsen pot purta la 20 de ani tinute cu aer de „bunicute“ si sa arate foarte cool.

Trend-urile se reinventeaza mereu, personajul fashion trebuie restructurat si adaptat nevoii de… „uau“. Asa e in lumea lor. In lumea noastra, reala, cred ca e bine sa ne adaptam etapelor de viata si de istorie personale pe care le traim, cu umor si creativitate, normal. Schema „varsta&fashion“, metoda Morodan, arata asa:

20% – orice e posibil;

30% – renunta la jeansii cu talie foarte joasa;

40% – arunca spandexul;

50% – gata cu lungimile mini „Mary Quant“;

60% – „new 20’s“: ori­ce e posibil.

Planuiesc o pensie fashion flamboaianta!

 

La barbati, care sunt regulile principale de stil vestimentar?

A. M.: Maniere, maniere, maniere & less is more & „ascult-o si pe ea“. E tot ce trebuie sa stie despre moda.

 

Eleganta costa? Poti fi elegant si fara bani?

A. M.: Da, costa. Dar costa timp si nu bani. Timp in care te informezi, iti educi simtul estetic, manierele sociale si viziunea asupra vietii.

 

Care sunt „regulile“ parfumurilor? Exista asa ceva? Parfum – moment al zilei/ocazie/personalitate?

A. M.: Regula mea personala (mai degraba un obicei pe care mi-l cultiv) e ca in fiecare loc nou in care ajung, intr-o lume diferita de cea din care vin, sa caut un parfum care sa-mi aminteasca de emotia acelui sejur. Aleg parfumuri care sa se potriveasca unei povesti personale, intime, din anumite momente ale vietii mele.

 

Esti blogger de moda si activitatea ta te face sa fii o persoana publica. Aceasta permanenta expunere presupune o anumita eticheta? Exista o anumita atitudine, limbaj corporal pe care ai vrea sa il vezi la persoanele publice?

A. M.: Si daca esti, si daca nu esti un personaj public, cred ca regulile sunt aceleasi: sa nu ne pierdem niciodata gratia, eleganta, nobletea, gratitudinea, drumul, rafinamentul, nonsalanta, autenticitatea, zambetul si bucuria de a privi drept in ochi.

 

Dar ce inseamna, in viziuna ta, „a avea atitudine“?

A. M.: Toate cele de mai sus. Impreuna si fiecare in parte. Si inca un detaliu: „sa nu uiti de un strop de autoironie, ca sa nu te pierzi niciodata pe tine insati“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top