Now Reading
21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea I)

21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea I)

Pentru a trăi în armonie cu tine însăți prima regulă este acceptarea de sine și a circumstanțelor pe care le trăiești. Pentru că acțiunile și atitudinea noastră sunt singurele lucruri asupra cărora deținem controlul absolut. Iată un set de reguli care te vor ajuta să găsești echilibrul în viața ta.

Citește și:

21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea a II-a)

8 reguli pentru un bun echilibru emotional

Miyamoto Mushashi a fost un maestru budist japonez, care a alcătuit o listă cu 21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți. Iată primele 10 dintre ele:

 

Acceptă realitatea

Este cea mai puternică atitudine pe care o putem avea pentru a depăși ruminațiile în legătură cu provocările vieții. Acceptă că ești acolo unde ești, aceasta este o stare mentală fără destinație sau scop stabilit.

Repetând această atitudine îți crești reziliența și îți educi mintea să tolereze orice problemă ai în momentul de față. Practic, nu te vei mai lupta cu tine însăi și nu te vei mai lăsa prinsă în anxietate, nefericire și stres.

Astfel de gânduri negative dețin controlul asupra ta. Dar îl poți prelua, astfel încât ele să piardă din puterea pe care o au.

Vei renunța la scenariile negative asupra viitorului și vei permite vieții să își urmeze cursul firesc alegând cum sau dacă vei răspunde într-un anumit fel în situațiile pe care le trăiești.

 

Nu căuta necontenit plăcerea

Noi oamenii avem obiceiul de a nu fi recunoscători pentru ceea ce avem ci de a ne dori altceva ce, credem, că ne va aduce mai multă plăcere imediată.

Este un cerc vicios al gratificărilor instant, pe care le vom căuta necontenit. Educă-ți mintea să aprecieze micile bucurii din fiecare moment al vieții și să nu experimenteze nefericirea atunci când nu are parte de plăceri.

 

Nu depinde de sentimente trecătoare și emoții pentru a te ghida

Emoțiile nu sunt cu tine pentru multă vreme. Toate trec și sunt înlocuite de altele. Nu poți fi fericită tot timpul, întrucât în viață, sunt și situații care necesită seriozitate, implicare, gândire profundă, așa cum pot implica și suferință sau tristețe.

Dacă îți dorești fericire eternă, vei ajunge mai nefericită decât ești. Acceptă emoțiile așa cum sunt, pozitive sau negative, pentru că toate sunt naturale și firești.

 

Gândește-te mai puțin la tine și mai mult la ceilalți

Nu înseamnă să nu fii deloc egoistă, pentru că și egoismul are o doză sănătoasă. Trebuie să știi să fii asertivă, să refuzi atunci când asta îți dorești, sau să te concentrezi asupra ta când este necesar să faci asta. Dar nu uita să îi ajuți pe cei din jur.

Dacă petreci prea mult timp concentrată asupra ta, îți vei crește ego-ul și alte trăsături ce ar trebui să rămână în echilibru. Nu uita de modestie și nu te lua mereu prea în serios.

Privește-i și pe cei din jurul tău, mai puțin norocoși, și caută variante de a-i ajuta. Recompensa ta spirituală va fi mult mai mare.

 

Nu fi sclava dorinței

Atunci când ne lăsăm conduse de dorință, în scurt timp intrăm într-o rutină în care aceasta este primordială și nu vom simți niciodată satisfacție cu ceea ce deja avem.

Învață prin exerciții să îți găsești calmul interior și confortul cu ceea ce ai în acest moment. Făcând acest lucru îți vei descoperi armonia interioară și vei reuși să te bucuri mai mult de viața pe care o trăiești.

 

Nu păstra regretele trecutului

Regretul este o emoție inutilă și dăunătoare. Nu ai control asupra trecutului, nu poți interveni asupra lucrurilor care deja s-au întâmplat, nu poți controla nimic din ceea ce s-a încheiat deja.

Acceptă situațiile de viață ca pe niște lecții. Poate te-ai săturat să auzi că avem ceva de învățat de pe urma tuturor experiențelor noastre, pozitive sau negative. Dar în egală măsură, poate este momentul să acorzi atenției lecțiilor pe care le poți învăța și să le duci mai departe cu tine. Astfel, vei reuși să eviți situațiile similare.

 

Renunță la gelozie

Este o altă emoție care generează doar negativism. Gelozia arată nesiguranțele pe care le trăiești tu sau invidia față de o altă persoană. Din nou, cheia pentru o viață trăită în armonie cu tine este să îți reamintești constant lucrurile pentru care ești recunoscătoare.

 

Nu te lăsa copleșită de despărțiri

Este dificil să fii departe de cineva pe care dorești, dar dacă te lași copleșită de tristețe, nu vei ajunge nicăieri. Uneori, te ajută să îți orientezi iubirea asupra ta și să apreciezi ceea ce este prezent în viața ta, nu ceea ce crezi că pierzi.

Se spune că singurul lucru care este constant în viață este schimbarea, în rest, toate începuturile au și un final. Orice încheiere, oricât de dureroasă, este semnul unei schimbări, a unei noi oportunități. Fii prezentă în viața ta, îngăduitoare cu tine și deschisă față de viitorul pe care îl ai înainte.

 

Nu te lăsa copleșită de resentimente și renunță la victimizare

Atunci când ne victimizăm, când ne plângem la nesfârșit de anumite probleme, nu facem nimic pentru a schimba lucrurile, pentru a merge mai departe sau pentru a ne atinge obiectivele.

Creăm o energie negativă care rămâne cu noi și care, în timp, va fi somatizată, respectiv va genera probleme de ordin fizic. Ține minte că nu poți controla ce fac alții ci doar cum reacționezi tu la ceea ce fac ei.

Criticarea și judecarea celorlalți nu face decât să adauge energie toxică pe care ești tentată să o păstrezi cu tine. La ce bun?

 

Nu te lăsa condusă de dorința fizică și nici de iubirea oarbă

Multe dintre noi știu deja că nu este sănătos să ne lăsăm conduse de atracții puternice și dorința fizică, întrucât acestea pot aduce, cel mult, o satisfacție de moment. Iubirea însă este cel mai puternic sentiment, iar aceasta deseori poate fi înșelătoare.

Temperează-ți iubirea cu o doză de realitate și repetă-ți că, deși nimeni nu este perfect, nu înseamnă că nu trebuie să fim selective atunci când alegem persoana pe care să o iubim.

Citește în articolul următor încă 11 reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top