Now Reading
Bunavointa ne face fericiti

Bunavointa ne face fericiti

Revista Psychologies

Bunavointa ne face fericiti
Antidotul singuratatii

„Recunostinta se bucura de ceea ce se intampla sau de ceea ce exista“, scrie André Comte-Sponville in Mic tratat al marilor virtuti (in curs de reeditare la Editura Univers). Este opusul regretului sau al nostalgiei, al suferintei din cauza a ceva ce nu a fost sau nu mai este, dar si al sperantei sau al angoasei, al dorintei sau fricii… Ceva ce nu s-a intamplat inca sau nu se va intampla poate niciodata si a carui absenta te chinuieste.

Bucura-te din plin de un moment petrecut alaturi de prieteni, apreciaza un peisaj ca pe o opera de arta sau, pur si simplu, delecteaza-te cu o masa copioasa. Vei avea sentimentul ca viata te rasfata.“ Desigur, in zile bune. Dar cand mo­­mentele nu sunt tocmai fericite? Cand ne copleseste singuratatea, de exemplu? Exersarea recunos­tintei reprezinta un puternic antidot si impotriva ei. De ce? Pentru ca „in situatia in care afisezi recunostinta fata de ceilalti, creste valoarea propriei persoane.

Se poate intampla si sa fii recunoscator fata de alta persoana, dar sa nu-ti acorzi tie respect, sa valorizezi mai mult ceea ce este in afara ta decat pe tine. Depinde care sunt valorile tale. Exista cazuri cand, afisand respect fata de altii, cel in cauza ii apreciaza mai mult pe ei decat pe sine. Orientarea exagerata spre ceilalti este perceputa in psihoterapie ca un mecanism de aparare fata de propria persoana. Psihoterapia pozitiva te ajuta sa-ti identifici motivele pentru care preferi orientarea spre ceilalti“.

Partea buna a lucrurilor

Odata convins de beneficii, ramane doar sa pui in practica. Usor de zis, greu de facut, cata vreme ironia si cinismul trec, fara doar si poate, printre virtutile epocii. O epoca in care „daca cineva zam­beste cand toate-i merg prost in­seamna ca i-a cazut fisa pe cine ar putea sa dea vina“, spune un scriitor. A afisa bucuria de a trai si optimism arata cam suspect pe aici, nu prea miroase bine. Pentru asa un dar trebuie sa fii open-minded.

Cel putin de aceasta parere sunt cercetatorii americani. In societatea noastra dominata de scepticism, e atipic sa-ti arati si pofta de viata, si recunostinta. Cum s-ar putea inocula trasaturile a­cestea in caracterul sau in deprinderile fiecaruia? „Doar constientizand efectele lor asupra noastra, asupra re­latiilor din viata noastra. Prin e­du­catie, prin exercitii de au­to­cu­noas­tere si prin dezvoltare personala. Doar gasind ceva bun intr-o situatie ne­gativa, respectiv vazand partea pli­na a paharului. Intr-o situatie ne­pla­cuta este foarte important de investigat castigul pe care il are persoana. Suntem inconjurati de mo­­­dele comportamentale in functie de care ne formam sau dezvoltam contramodele“, subliniaza Ruxandra Marcu. Iata o noua provocare pentru tine, pentru o viata mai intensa.

Multumeste… cand oferi
Invata sa simti placere in a darui. Si multumeste-i eului tau pentru generozitate, pentru ca iti permite, fara sa iti dai seama, sa intri in contact cu cea mai buna parte din tine. Ofera fara sa-ti fie teama ca vei fi deposedat/a, fii constient/a de bogatia infinita a schimbului si a impartirii cu celalalt. Cea mai buna afacere e sa fii generos!

Lasa deoparte barfa, comparatiile, invidia
Aceste sentimente negative iti risipesc energia vitala, iti scad increderea in tine si iti diminueaza curiozitatea. Toate sunt fructul gandurilor tale, nascute si ele din teama: teama de a nu fi la inaltime sau de a nu fi dezamagit. Dupa ce le-ai observat, forteaza-te sa ti le scoti din minte si gandeste-te la succesele tale.

Accepta momentele dificile
Primeste tristetea, nervozitatea si deceptia fara a le hrani, dar si fara a le combate. Aceasta acceptare duce la atenuarea caderilor emotionale. Incetand sa clasifici evenimentele in „bune” sau „rele”, vei invata sa vezi viata ca pe un tot, din care poti savura fara teama, pe indelete, diversele stari. Datorita lor te imbogatesti interior.

Adaptare de Cristina Rusiecki
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top