Now Reading
Cum inveti o limba straina

Cum inveti o limba straina

De ce sa inveti frantuzeste? La ce foloseste? Intr-o vreme cand engleza se aude peste tot, franceza ramane un atu cultural, elegant, sic. Dar se poate  invata usor? Raspunde Antonia Boharec, profesoara la Institutul Francez.

 

Pentru a memora mai usor, oamenii folosesc diferite moduri de organizare a gramaticii ori a lexicului nou invatat, fie ca acceseaza site-uri care propun materiale didactice, vizioneaza filme ori posturi de televiziune in limba respectiva, metodele de imbunatatire a competentelor lingvistice sunt extrem de variate.

Fiecare isi poate alege mijloacele care i se potrivesc. Dincolo insa de aceste strategii personale, doua elemente sunt esentiale: pe de o parte, comunicarea, folosirea efectiva (fie in situatie autentica, fie in cadrul cursului) a limbii straine, iar pe de alta, constanta invatarii si a exersarii ei.

Cunostintele trebuie activate in permanenta iar vocabularul – mobilizat. O limba straina trebuie practicata, insusita prin uz, pentru ca, daca nu sunt rostite, cuvintele se sterg. Fara exercitiu, fara un „antrenament“ constant al capacitatii de intelegere si exprimare, ceea ce stim risca sa ramana undeva intr-un ungher al memoriei, din ce in ce mai prafuit si mai dificil de accesat.

 

Antitalent la franceza?

Nu. Fiecare are un ritm propriu de invatare. Nu toti atingem un acelasi nivel in aceeasi perioada de timp. Diferentele se pot explica nu prin existenta vreunui talent ori antitalent pentru limbi straine, ci mai degraba prin diferite grade de motivatie. Atunci cand invatam, motivatia e importanta. E poate chiar factorul-cheie.

Conteaza mult, de exemplu, sa stim cat mai precis la ce ne foloseste limba pe care o studiem, conteaza sa ne fixam bine obiectivele pe care cunoasterea acesteia ne ajuta sa le atingem. Importanta este apoi si perceptia asupra limbii: ne place sau nu sonoritatea, muzicalitatea ei, o asociem cu unele date culturale, poate stereotipuri si chiar valori, pe care le impartasim, le admiram sau, dimpotriva, la care nu aderam sau pe care chiar le respingem.

Tabloul este destul de complex; toate aceste elemente, aparent nesemnificative, consider ca au de fapt un impact semnificativ asupra capacitatii noastre de a ne insusi o limba straina. E important apoi cum ne situam: daca ni se spune ca suntem un antitalent, daca noi insine ne spunem ca suntem un antitalent, cu siguranta ca sansele noastre de a progresa se reduc dramatic.

 

Metode fara stres

In orice proces de invatare exista un anumit grad de stres. Stresul, de altfel, poate fi benefic: daca stii, de exemplu, ca ai un anumit timp la dispozitie ca sa acumulezi informatie sau sa atingi un anumit nivel, vei accelera ritmul, vei incerca sa devii mai eficient si iti vei imbunatati performantele.

Pe de alta parte, invatarea unei limbi straine nu trebuie sa fie o corvoada. Daca e simtita ca atare, e limpede ca roadele se vor lasa asteptate. Stresul acela inutil, cand ai intruna ganduri de genul „nu ma descurc“, „fac prea multe greseli“, „nu o sa ajung niciodata sa vorbesc bine“, „nu ma intelege nimeni cand deschid gura“, trebuie eliminat.

Este principalul obstacol cand vrem sa progresam. Cred ca e important sa intelegem ca greselile si ezitarile fac parte din procesul de invatare. In plus, ar trebui poate sa descoperim si sa intelegem mai bine ce anume ne place cand studiem o limba straina, eventual ce aspecte culturale legate de regiunile unde e vorbita ne motiveaza si ne incita. O legatura personala cu limba pe care o invatam e intotdeauna benefica.

 

Talentul

Efortul personal este foarte important. Un elev talentat e mai degraba o persoana activa, participativa si deschisa, care isi maximizeaza ocaziile de comunicare, careia ii place deopotriva sa se exprime si sa-si asculte interlocutorul. Conteaza, bineinteles, munca, dar mai conteaza si spontaneitatea, disponibilitatea, receptivitatea.

 

Care este cel mai important lucru in conversatie

Atitudinea fata de celalalt, flexibilitatea, depasirea certitudinilor personale si culturale sunt esentiale.  Prin conversatie ne informam si ne formam, nu doar emitem propozitii. O limba nu este o simpla suma de cuvinte care se pot combina dupa anumite reguli; este mai ales un mijloc de relationare, de schimb de idei si de valori personale si culturale,  un „instrument“ de intelegere reciproca.

 

Importanta culturala

A vorbi franceza reprezinta un atu profesional iar pentru tineri e sansa de a putea studia intr-o universitate franceza. Sa nu uitam apoi ca franceza este limba oficiala in 29 de state si ca exista peste doua sute de milioane de francofoni la nivel mondial. Dintr-o alta perspectiva, Franta este cea mai vizitata tara din lume.

Astazi, datorita media si efectelor mondializarii, multi stiu engleza, acestui interes adaugandu-i-se noi tendinte, precum interesul incipient pentru chineza. Studiul francezei si al altor limbi straine se afla intr-un oarecare declin si aceasta nu doar in Romania. Exista o anumita uniformizare a preferintelor lingvistice, in special la cei tineri.

Insa este important, cred, sa vorbim limbi straine si nu doar o limba straina, aceeasi pentru toti. Limbile straine ne ofera deschidere, posibilitatea de a cunoaste lucruri si oameni noi, de a depasi superficialitatea privirii turistului si, de ce nu, de a intelege mai bine cine suntem. A sti franceza inseamna a opta pentru diversitate si bogatie lingvistica.

 

Cum e perceputa franceza in afaceri?

Este o limba perceputa ca foarte melodioasa, o limba care place si fascineaza. Aud adesea ca este „cea mai frumoasa limba din lume“. In privinta valorilor care i se atribuie, cred ca e vazuta, in primul rand, ca expresia unei culturi si a unui stil de viata care atrag si te fac sa visezi. Chiar de curand, mi-am intrebat cursantii cu ce asociaza limba franceza. Ce mi-au raspuns ei? Sarm, rafinament, placere, moda, arta, gastronomie, parfumuri si, bineinteles, vacanta la Paris, cu vizitarea Turnului Eiffel si plimbari pe Champs-Élysées.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top