Now Reading
4 exercitii pentru a lua lucrurile mai usor

4 exercitii pentru a lua lucrurile mai usor

Revista Psychologies

PROGRAMAREA NEUROLINGVISTICA

Identificarea dorintei reale

„A lua distanta“, spune André Losier, psiholog specializat in NLP, „inseamna sa poti observa situatia detasat, sa il intelegi pe celalalt, dar sa ramai tu insuti, astfel incat sa-ti intelegi perfect rolul, interesele si obiectivele. Acest exercitiu ne pune probleme esentiale: ce vreau cu adevarat?

Intrebarea poate sa ne faca sa ridicam din sprancene. In calitate de mama, cititoarea doreste tot ce e mai bine pentru fiul ei. Dar ea decide sa intre in joc.

I se propune sa instaleze intr-o camera trei scaune: unul pentru ea, altul pentru fiu, al treilea pentru un observator prieten. I se propune sa se aseze pe scaunul mamei si sa exprime cu voce tare ceea ce o framanta.

Spune ca este trista la ideea separarii, ca este ingrijorata la ideea ca fiul nu este atat de matur, ca ii va lipsi familia. Apoi ca ar vrea sa il mai vada prin casa. Ca miii de kilometri distanta i se par departe, dar ca, in acelasi timp, ii doreste binele si implinirea.

Apoi se asaza pe scaunul fiului si exprima ceea ce simte el: „Sigur ca voi simti dor de casa, dar am chef sa descopar lucruri, sa traiesc ceva nou. De altfel, nu voi fi singur, pentru ca cel mai bun prieten al meu va fi cu mine. Apoi, in caz de probleme, o ora si jumatate de drum cu avionul e foarte putin.“

Apoi, pe al observatorului: „Vad un baiat atasat de familie, dar care are nevoie sa se detaseze pentru a avea acces la propriile sale experiente.

Mama lui recunoaste aceasta dorinta, stie ca acest fapt este necesar. De altfel, l-ar lasa sa plece daca nu l-ar crede in stare de asa ceva? In sinea ei, e trista, mai ales pentru despartirea de el.“Cititoarea revine pe scaunul mamei si reformuleaza concluzia amicului observator.

„Implinirea profesionala a fiului tau trece prin aceasta experienta. Dorinta ta cea mai intima nu e sa-l ajuti in acest sens? Asadar, ai incredere in el si in tine. Nu vei inceta sa fii mama lui chiar si la mii de kilometri.“

Aceasta fraza spune ca ii da senzatia unui mare adevar. Dupa acel exercitiu, se simte usurata. A putut pune in cuvinte ceea ce o doare si a putut constientiza si resursele pe care le are. Apoi si-a dat seama ca nu era gata sa se elibereze de rolul matern.

VIZUALIZAREA

Proiectarea situatiei in pozitiv

„Facand sa existe o realitate pozitiva in mintea si sufletul nostru, ii dam existenta si in viata“, spune Lise Bartoli, psiholog.

In acest exercitiu de vizualizare, de facut de mai multe ori pe zi, este vorba despre a pune in scena, intr-o maniera realista, versiunea cea mai buna a evenimentului care ne infricoseaza.

Energia psihica va fi mai mare, si cititoarea va ajunge la o impacare cu privire la plecarea fiului. Cum se face? Intinsa sau asezata pe un scaun, cititoarea respira profund pe nas.

I se cere sa-si imagineze fiul surazator in viata lui noua, inconjurat de amici, respirand o stare de bine. Cititoarea marturiseste ca aceasta viziune o ajuta sa se relaxeze.

„Simt in acest moment o raza de lumina care vine sa ne invaluie pe amandoi. Suntem uniti, dincolo de distanta care ne separa. Imi dau lacrimile. Acum imi imaginez un imens balon, un balon de sapun, de fapt un balon al dragostei cu care imi inconjor fiul. In centrul lui se afla el si zambeste.

Imi spun ca aceasta lumina il va insoti si il va proteja. Repet aceste vorbe ca pe o mantra si ma simt deja mai bine…“

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top