Now Reading
Echilibru si fericire: mindfulness

Echilibru si fericire: mindfulness

Avatar photo

Ritmul alert, stresul, presiunea exterioara si interioara, tendinta de a ne proiecta in viitor ori de a fi ancorati in trecut ne fac sa pierdem elemente importante din viata noastra, ne fac sa nu mai traim cu adevarat, sa uitam ce inseamna starea de bine. Solutia? Mindfulness! O tehnica eficienta despre care ne povesteste Andreea Raicu, dezvoltata pe larg in cadrul seminarului de Mindfulness de la DallesGo.

 

Ce este si in ce consta mindfulness?

Andreea Raicu: Conceptul de mindfulness se refera la a fi prezent, constient de ceea ce simti si de momentul pe care il traiesti, sa fii atent la ceea ce ti se intampla.

Mindfulness este o tehnica prin care te conectezi cu tine si devii actorul principal in viata ta, cel care face alegerile, nu doar un simplu martor.

Prin mindfulness devii constienta de emotiile si gandurile tale, nu te judeci, esti intelegatoare cu tine si cu cei din jur, iar in prim plan esti intotdeauna tu.

Reprezinta practic o meditatie atenta prin care ajuti creierul sa se „opreasca“ din a gandi si sa se „odihneasca“ si astfel ajungi sa te intelegi mai bine. Este o modalitate eficienta prin care inveti sa te analizezi obiectiv si ajungi sa-ti dai seama de ce te comporti si reactionezi intr-un anumit fel.

 

Care sunt acele greseli pe care le facem inconstient si care ne saboteaza fericirea, starea de bine?

A.R.: Principala noastra greseala este faptul ca nu putem separa asteptarile de dorinte. Suntem mult prea preocupati de felul in care ne percep cei din jurul nostru si uitam sa ne traim propria viata!

Atunci cand ne confruntam cu situatii mai complicate in viata noastra, ne este mai usor sa gasim vinovati in jurul nostru cand, de fapt, tine doar de noi sa traim viata pe care ne-o dorim.

Trecutul este unul dintre factorii care nu ne lasa sa fim fericiti. Atunci cand suntem tristi si traversam un moment de cumpana, ne legam de momentele fericite pe care le-am trait la un moment dat, tanjim dupa ele, comparam prezentul nefericit cu trecutul si astfel obstacolul devine aproape imposibil de depasit.

Tanjim dupa tot felul de scenarii frumoase in loc sa fim preocupati sa cream alte amintiri. Un alt factor care sta in calea indeplinirii visurilor noastre este viitorul, pe care il proiectam in fel si chip.

Il conturam intr-o imagine perfecta, care de cele mai multe ori nu devine realitate si ne petrecem zilele asteptandu-l. Exista trei categorii de oameni: cei care traiesc in trecut, cei care se hranesc cu proiectia unui viitor si cei care traiesc in prezent. Cei din urma insa sunt cei mai fericiti, sunt singurii care profita de cel mai pretios dar pe care l-am primit: viata.

 

Ne poti oferi un exemplu de exercitiu cu ajutorul caruia sa ne relaxam si sa ne ancoram in prezent?

A.R.: Pentru a trai in prezent e important in primul rand sa fim sinceri cu noi insine, sa ne dezbracam de prejudecati, sa nu ne mai judecam si sa incercam sa privim lucrurile din jurul nostru in alte culori decat alb si negru.

Chiar daca traim fiecare zi intr-un ritm alert, presiunea societatii si a timpului ne apasa, iar sarcinile din agenda sunt din ce in ce mai multe, este vital sa fim in permanenta atenti, sa ne concentram asupra fiecarui gest si actiune pe care le facem indiferent cat de banale sunt.

In momentul cel mai aglomerat al zilei, rezerva-ti zece minute doar pentru tine in care sa-ti canalizezi toata energia asupra respiratiei tale, asupra ceea ce simti atunci cand inspiri si expiri, si cum reactioneaza corpul tau.

Asaza-ti o mana pe piept si una pe abdomen, respira adanc pe nas pana simti ca ti se umplu plamanii de aer, tine-ti cateva secunde respiratia, iar apoi elibereaza aerul treptat pe gura.

Ideea este sa respiri din abdomen si nu din piept, sa simti ca doar mana de pe abdomen se misca in timp ce respiri, iar expirarea aerului ar trebui sa fie de doua ori mai lunga decat inspirarea.

Incearca sa repeti acest procedeu timp de 10 minute. Astfel, pulsul si tensiunea arteriala vor incetini treptat, iar sangele se va oxigena mai bine.

 

Putem considera emotiile bune sau rele? Ori, dimpotriva, care este modul corect prin care sa ne percepem emotiile si sa ne raportam la ele?

A.R.: De cand suntem mici ni se spune ce ar trebui sa facem, ce sa simtim, cum e bine sa reactionam, practic cum sa traim. „Nu e frumos sa fii trist!“, „Iti sta mai bine cand zambesti!“, „Esti urata cand plangi!“, sunt expresii extrem de uzuale, iar un barbat care plange este considerat un om slab.

Astfel devii un sac de emotii, de frustrari care nu vad lumina zilei si continua sa se adune punand si mai multa presiune pe tine decat o face societatea zilelor noastre.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top