Now Reading
De ce este limbajul corpului un aliat de incredere

De ce este limbajul corpului un aliat de incredere

Revista Psychologies

Cercetatorii in psihologie de la Universitatea Harvard demonstreaza cum anumite detalii care tin de limbajul corpului iti pot imbunatati increderea in tine.

 

In 2012, profesorul Amy Cuddy, de la Universitatea Harvard, promova intr-o cunoscuta aparitie TED Talk beneficiile “pozitiei de putere” sau schimbarea limbajului corporal pentru a te simti mai increzator.

Asa cum sugereaza autoarea, pozitia de putere pe care o persoana o poate adopta are rezultate mai bune in comparatie cu exercitiile traditionale de imbunatatire a increderii in sine.

Cand o persoana adopta o astfel de pozitie, cu picioarele indepartate fata de solduri, si barbia ridicata, automat atitudinea persoanei se ghideaza in functie de comportament si nu in sens invers.

Un exemplu clar il reprezinta si metoda clasica, de a iti spune ”Sunt grozav!”, ce necesita o schimbare semnificativa a atitudinii, lucru pe care unii nu il pot face atat de usor.

Autoarea sustine ca “metodele focusate strict pe relatia corp-minte, precum pozitia de putere, se bazeaza foarte mult pe limbajul corpului, care este in legatura directa cu mintea, atunci cand incerci sa fii mai increzator.”

In momentul in care limbajul corpului este unul deschis si increzator, oamenii din jur, la randul lor, raspund inconstient, ghidati de perceptia lor fata de noi. Totodata se modifica si perceptia noastra fata de noi insine.

Cand vrei sa te faci inteles sau sa obtii un raspuns pozitiv, pune-ti mainile pe masa si inclina-te in fata. O astfel de pozitie, in prezentari de exemplu, demonstreaza ca esti antrenata in discutie si totodata simbolizeaza o dovada de dominare.

Cand urmaresti o idee, pune-ti picioarele pe masa, uneste-ti mainile sub cap si stai pe spate. Uneori este dificil de pus in practica, insa Cuddly ne asigura ca aceasta pozitie, preferabil practicata in spatiul tau personal, te poate impulsiona sa actionezi in fata riscurilor ce par profitabile si fata de exprimarea unei idei geniale.

Inaintea unui interviu, stai cateva momente cu talpile picioarelor pe pamant si partea de sus a bratelor in forma litere V. A sta la un interviu in pozitia de putere poate fi interpretat intr-un mod ofensiv si nepoliticos.

Inaintea unui interviu insa, incearca sa stai ceva timp cu mainile in aer, in lift de exemplu, pentru a te antrena pentru interviu.

Cand participi la un interviu, pune-ti mainile spre spatele scaunului, genunchii in fata si stai pe spate. Inclinandu-te pe spate este modul perfect de a adopta mai multa incredere in tine si de a te simti mai confortabil atunci cand candidezi pentru un post.

Cand vorbesti cu seful tau, trage aer in piept, tine-ti mainile pe solduri si cu picioarele relaxate. Cand seful tau se alatura la o cafea, e posibil ca inima sa iti bata mai tare iar mintea ta sa caute un raspuns interesant pentru “ Cum ti-ai petrecut weekend-ul?”.

Imagineaza-ti eroina preferata si gandeste-te la ea. Cuddy sugereaza chiar Wonder Woman, o figura clasica. Aceasta pozitie are efectul opus aceleia in care iti atingi gatul, care sugereaza mai degraba anxietate si lipsa controlului, fiind considerata chiar pozitia care inspira cel mai putin putere.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top