Now Reading
Sa nu ne mai fie rusine cand rosim

Sa nu ne mai fie rusine cand rosim

Revista Psychologies

Sa ne acceptam sensibilitatea

O acceptam, dar ce este de facut? Nu exista niciun fel de reteta, niciun „mod de administrare“.

In schimb, este posibil ca aceasta suferinta sa fie transformata in inconvenient si sa trebuiasca sa traim cu ea. Sau in ciuda ei…

Antoine Pelissolo recomanda ca, atunci cand criza apare, sa incercam sa ne concentram nu asupra noastra ori a senzatiei resimtite, ci asupra celui sau celor care ne privesc.

„Pentru a reusi, eu le cer pacientilor mei ca, atunci cand sunt pe strada, sa se concentreze asupra zgomotelor exterioare.

Sau daca se afla in fata televizorului, sa se concentreze asupra prezentatorului emisiunii pe care o urmaresc.

In plus fata de alte tehnici, acest antrenament repetat ii ajuta sa isi controleze mai bine atentia in situatii stresante si sa o deplaseze in totalitate asupra interlocutorului, ceea ce diminueaza progresiv inrosirile.“

Meditatia, care ne invata sa ne concentram asupra clipei prezente, poate ajuta enorm.

Marie-Magdeleine Lessana insista si ea asupra necesitatii de a reflecta la relatia noastra cu celalalt, la limbajul folosit, la schimbul care ne leaga:

„Pentru a accepta inrosirile, este mai bine sa revenim asupra motivului pentru care suntem in legatura cu celalalt.

Sa dam curs dialogului, sa regasim un centru de gravitatie plutirii in deriva, sa ne interesam asupra motivului pentru care ne gasim adunati laolalta.

Datorita cuvintelor, inrosirile pot sa nu dureze. O solutie ar fi sa cautam ceea ce ne blocheaza in cadrul limbajului.“


O fobie care se trateaza

Cabinetul profesorului Pelissolo, psihiatru la spitalul Pitié- Salpªtri¨re din Paris, singurul loc din Franta consacrat tratamentului de ereutofobie (frica de a rosi).

In aceasta zi de luni dimineata, sunt sapte persoane (cinci barbati si doua femei) fata in fata cu trei tinere doamne psiholog, care isi propun tratarea fobiei printr-o serie de zece sedinte.

Metoda folosita? Tehnici de terapie cognitiv-comportamentala.

Dupa o scurta expunere asupra subiectului, se trece la exercitii de baza: o minge este plimbata de la unul la celalalt, fiecare spunandu-si prenumele, plus o prezentare sumara.

Toata lumea roseste, toata lumea rade. Toata lumea sufera.

Unii chiar si-au facut operatii chirurgicale pentru a li se inlatura nervul simpatic (care, printre altele, dilata vasele sangvine ale fetei), in speranta de a pune capat suferintei lor.

Insa „senzatia nu a disparut“. Altii luasera, si ei, in considerare posibilitatea operatiei, dar in urma acestei sedinte, nu mai sunt asa de convinsi…


Ce preconizeaza medicina chineza

Medicina chineza considera ca inrosirile au la baza o proasta gestionare a emotiilor.

Julie Célérier, psihoterapeut, explica faptul ca „este vorba de o lupta intre energia sanatoasa si cea pervertita.

Atunci cand emotiile noastre sunt prost gestionate, ele, in sange, se transforma in caldura.


Totul pleaca de la ficat, pe care chinezii il considera ca fiind organul-stapan al tuturor emotiilor noastre.

Daca ne fortam neincetat sa ne controlam sentimentele, el se blocheaza si stocheaza energia pe care apoi o refulam. In acest ultim stadiu, ea se transforma in foc, urca apoi spre inima si in cele din urma spre fata.

Obiectivul nostru este, deci, sa drenam, sa inlaturam caldura prin acupunctura, masand ori apasand puncte-cheie din corpul nostru“.

Recomandarile Juliei Célérier: practicarea activitatilor fizice de destindere (yoga, qi gong, meditatie); la nivelul dietei –  evitarea alimentelor considerate picante (praf de scortisoara, cuisoare, ghimbir uscat) si folosirea privilegiata a celor „reci“ (banane, grau, menta, castraveti, rosii – in general, cruditati).

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top