Now Reading
Strategii pentru a-ti descoperi si educa noi abilitati

Strategii pentru a-ti descoperi si educa noi abilitati

Revista Psychologies

In primul rand, educarea de noi abilitati joaca un rol important in propria adaptare. Iata cum putem raspunde solicitarilor si schimbarilor permanente, care fac apel constant la resursele noastre.

 

Nevoia de adaptare

Universul nostru interior este mereu pus la incercare sau stimulat de contextul si circumstantele la care trebuie sa ne adaptam in orice moment.

Preocuparea de a ne descoperi si auto-educa mereu este garantia unei vieti implinite. Ne nastem cu un bagaj genetic biologic, dar si emotional (ingloband arhetipurile si tiparele familiilor noastre), insa traim intr-o lume in continua transformare, ceea ce ne obliga la adaptare prin dezvoltarea abilitatilor noastre.

Abilitatile reprezinta comportamente invatate sau dobandite. Se considera sunt aptitudini invatate, care permit stabilirea in avans a rezultatului, la care deseori ajungem cu un consum minim de timp si energie.

Pentru a avea o abilitate, nu este suficienta numai detinerea unui talent anume, ci ea trebuie exersata, sustinuta prin motivatie si prin apelul la cunostintele si experientele dobandite anterior.

 

Dezvoltare personala

Uneori, totusi, abilitatile manifestate nu se dovedesc suficiente pentru a face fata cu brio noilor provocari de la scoala, de la locul de munca sau din partea familiei ori prietenilor.

Se vorbeste permanent despre dezvoltare personala, de life-coach, indreptandu-ne atentia spre adancurile intimitatii noastre, care daca sunt explorate pot scoate la iveala adevarate comori de a ne adapta in orice moment cu spontaneitate si succes.

Prin urmare, exista cateva strategii de dezvoltare pe care le putem implementa. Cand realizam ca deprinderile folosite pana acum nu mai garanteaza succesul intr-o activitate prezenta, e bine sa ne punem intrebarea: Ce putem schimba?

Aceasta intrebare ne poate garanta orientarea spre reusita in toate sarcinile vietii noastre, in munca, in familie si in viata sociala, facandu-ne mai cooperanti, mai responsabili si mai curajosi.

Anumite strategii de educare si dezvoltare a noilor abilitati pot fi operante atat in viata sociala cat si in cea profesionala sau de cuplu.

 

Afirma-te prin calitatile tale

Avem zilnic reusite, motiv pentru care am putea sa ne intrebam ce ne determina ca, intr-un moment anume, sa ne iasa o activitate din prima si cu usurinta.

Este foarte important sa reflectam asupra a ceea ce sta la baza acestor reusite. Putem astfel sa descoperim, spre exemplu, ca suntem organizati, ambitiosi, curajosi sau ca vorbim cu usurinta.

Putem spune despre noi insine ca suntem creativi sau ne simtim confortabil sa respectam intocmai un anume plan. Ce conteaza cu adevarat cand reusim ceva?

Scrie pe o foaie cat mai multe calitati si asociaza fiecareia cate o situatie in care ai obtinut un succes.

Gandeste-te ce anume din atitudinea si valorile tale au sustinut acel succes si transfera in situatii noi acele abilitati-calitati identificate.

Inventariaza evenimentele si experientele in care ai fost mandru de tine si descopera ce a stat la baza succesului tau.

Aceste calitati odata constientizate, potenteaza si duc la descoperirea unor noi abilitati utile. De exemplu, meticulozitatea si perseverenta pot conduce la o buna organizare in toate sferele vietii noastre.

Recunoaste-ti realizarile si fii sincer cu tine,  cu cat te pretuiesti mai mult, cu atat vei fi mai pregatit sa inveti lucruri noi.

 

Cunoasterea limitelor si curajul de a fi imperfect

Nu putem excela in toate domeniile, insa odata ce ne definim limitele si neajunsurile care ne blocheaza, avem optiunea sa le schimbam.

Observi ca prietenul tau cel mai bun este primul care deschide discutiile la petreceri si ti-ai dori sa faci la fel? Sora ta este mai priceputa la gatit, desi, si tu iubesti enorm gastronomia. Care este solutia in acest caz?

Solutia  ar fi sa ne acceptam si recunoaste imperfectiunile, acele mici lipsuri care ne pun piedici in reusita. Imprieteneste-te cu partile tale vulnerabile, ele fiind modalitati prin care iti dai seama ce anume ai putea sa exersezi si sa perfectionezi.

Ele ne semnalizeaza directia catre o mai buna autocunoastere si dezvoltare catre progresul personal. Psihologul Alfred Adler vorbea despre curajul de a fi imperfect, evidentiind ideea conform careia, oricare dintre slabiciunile noastre se pot transforma in reale calitati, prin compensare.

Persoanele curajoase in a-si declara imperfectiunile au mai multa incredere in sine si, odata cunoscandu-le, ajung chiar sa profite de ele.

Cand ne stim lipsurile, putem crea strategii prin care ne exersam acele abilitati, ajungang in multe cazuri chiar la performante.

 

Depaseste zona de confort

Ce ai face daca nu ti-ar fi teama? In ce tip de activitate te simti nesigur, inconfortabil? Ce anume iti lipseste pentru a-ti infrunta frica?

Zona noastra de confort ne asigura echilibrul, stabilitatea de zi cu zi, fiind sustinuta de acele deprinderi pe care le desfasuram fara efort. Totusi, propune-ti sa iesi din zona de confort si sa inveti mereu lucruri noi.

Stabileste ca in permanenta sa inveti ceva care sa imbunatateasca neajunsurile si priveste orice esec ca fiind o noua oportunitate.

In situatii solicitante ne putem cunoaste cu adevarat atat indrazneala cat si fricile. Daca analizam corect situatia, orice oportunitate poate deveni sansa de a cauta noi resurse potrivite pentru a reusi.

Incepe prin a inlocui intrebarile de genul “daca as putea” si “mi-as dori, dar…”, cu intrebari stimulative de genul “cum as putea altfel?” sau “de ce calitati am nevoie pentru a reusi?”.

Acesta poate fi primul pas atunci cand descoperim ca suntem intr-o situatie in care vechile abilitati nu sunt suficiente pentru a-i face fata, iar iesirea din zona de confort poate fi solutia.

 

Stabileste scopuri precise

Fiecare dintre noi avem un scop in viata, constient sau partial constient. Atunci cand avem scopuri bine definite acestea sunt mai usor de atins, dezvoltand abilitati noi care ne indruma actiunile.

Descopera ce vrei cu adevarat si actioneaza in consecinta. Practica mai des introspectia si afla daca esti cu adevarat fericit. Calculeaza-ti prioritatile astfel incat sa poti alege asupra carui lucru sa te concentrezi si la ce anume sa renunti.

Astfel iti vei canaliza toata energia spre lucrurile cu adevarat importante pentru tine. Constientizarea satisfactiei intr-o anumita zona a vietii (de exemplu in plan profesional), va dezvolta si atrage abilitati pozitive si in celelalte sarcini (prietenia sau relatia de cuplu), schimbandu-ne viata in bine.

Specialistii in dezvoltarea abilitatilor noastre suntem mai intai noi insine, caci noi simtim prima data care abilitati este necesar sa fie imbunatatite si pe care ne putem baza.

Cand insa strategiile devin dificil de implementat, recomand solicitarea unui antrenor personal de dezvoltare, specialistii fiind in acest caz, psihologii, la fel cum pentru antrenarea abilitatilor fizice sunt anrenorii sportivi.

Ei pot directiona resursele evaluate la momentul prezent, pentru a exersa pe baza lor noi abilitati psihice pentru momentele din viitor.

 

De Florina Alina Rad, psiholog specializat in psihoterapie adleriana

Practica privata CIP Rad Florina Alina

Tel.:0721.474.979

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top