Now Reading
Ce rol joaca disciplina in viata noastra

Ce rol joaca disciplina in viata noastra

Revista Psychologies

De la intocmirea listelor, pana la un program de somn regulat, disciplina inseamna sa ne apropiem mai mult de indeplinirea obiectivelor. Iata care este rolul acesteia.

 

Atingerea obiectivelor

Vorbim adesea despre faptul ca ar fi mai bine sa fim la timp la job  sau sa avem mai mult timp sa facem tot ce trebuie facut intr-o zi. La intrebarea cum putem face asta, raspunsul este unul simplu: disciplina.

Disciplina nu tine doar de educatie, ci reprezinta un stil de viata, ce ne ajuta sa fim mai productivi, mai sanatosi dar mai ales, mai fericiti.

Odata ce reusim sa o introducem in ritualul nostru, vom gesiona mai simplu chiar si situatiile neprevazute.

Mai mult, intrucat presupune organizare si respectarea unui program, sarcinile pe care le avem de indeplinit nu vor mai ramane in asteptare.

 

Rolul disciplinei asupra sanatatii

In viata noastra de zi cu zi, disciplina are un efect considerabil si asupra sanatatii. Este important sa ne autodisciplinam spre a avea un program stabil de somn, deoarece lipsa orelor necesare de somn ne vor face obosite, iritabile si neproductive in restul zilei.

De asemenea, avand un program de somn, ne putem trezi mai devreme, beneficiind de mai mult timp pe parcursul unei zile.

In plus, anumite sarcini sunt mai usor de derulat in cursul diminetii, cand avem mintea limpede. Chiar si programarea zilei poate avea loc in primele ore ale zilei.

Un alt aspect important este o dieta echilibrata, care tine de asemenea de disciplina. Stabilirea unui ritual ne va oferi un mai mare control asupra propriei alimentatii si, in consecinta, reusim mai usor sa ne mentinem silueta mult visata.

Dietele deseori au efecte secundare dupa ce sunt incheiate. Ne referim aici la perioadele de restrictii, cand disciplina intervine precum o constrangere.

Ulterior, odata abandonate, revenim la stilul alimentar anterior, ajungand sa reacumulam kilogramele, daca nu sa adaugam si in plus.

In loc sa utilizam acest control ca mijloc coercitiv, putem sa optam pentru un stil de viata sanatos, care face apel la un un program constant.

Tot la capitolul sanatate, disciplina ne ofera motivatia de a nu renunta la activitatea fizica saptamanala, care poate varia intre ore de sport (mers la sala, jogging) sau plimbari prin parc.

 

Mai multa productivitate

Disciplina joaca un rol important si asupra nivelului de productivitate. Ne referim aici atat la productivitatea de la job, cat si la cea din viata de zi cu zi.

In toate aspectele vietii noastre, specialistii ne recomanda sa facem apel la intocmirea listelor. Poate parea pentru inceput o pierdere de timp, dar pe termen lung, incluzand acest obicei in ritualul zilnic, vei descoperi ca te organizezi mai bine.

Punand pe hartie ceea ce ai de facut pe parcursul unei zile (sau a unei saptamani), poti vedea mai usor prioritatile si iti poti programa activitatile mai eficient.

Astfel, iti poti aloca timp pentru fiecare activitate, poti renunta la anumite tendinte de  „multitasking” care deseori sunt contraproductive si vei avea mai mult timp liber.

 

Controlul de sine si motivatia

Deseori senzatia lipsei de control ne determina sa simtim frustrare, anxietate si stres. Cu siguranta nu putem controla toate aspectele vietii noastre dar, cu ajutorul disciplinei, putem controla mai bine situatiile care depind de noi.

Totodata, respectarea unui program, organizarea si prioritizarea ne ajuta sa ne simtim mai capabile sa gestionam chiar si situatiile neprevazute.

Disciplina ne ofera posibilitatea de a ne controla mai bine in situatii stresante. O persoana cu disciplina isi poate controla mult mai bine emotiile si reactiile in situatii stresante sau limita.

Atunci cand ne gandim la planurile noastre de viitor, disciplina ne ajuta sa le structuram, sa ne stabilim obiective clare spre care sa tintim si cum sa ajungem la ele.

Astfel, este mult mai usor sa ramanem motivati spre obiectivul nostru final si sa vedem cu usurinta pasii necesari pentru a ajunge la destinatie.

Din nou, si in aceasta situatie, apare necesitatea intocmirii unor liste cu etapele de parcurs in atingerea unui obiectiv, identificarea obstacolelor precum si evaluarea resurselor necesare.

Rezultatul acestei organizari este in primul rand un sentiment de implinire, care, pe termen lung ne creste satisfactia asupra vietii in general.

 

De Smaranda Lupoi, psiholog clinician

Tel.: 0742.428.117

Facebook: Psiholog Smaranda Lupoi

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top