Now Reading
Sunt ranchiunos

Sunt ranchiunos

Revista Psychologies

Ranchiuna

„… sunt ascuns, te pandesc, am o colectie de rautati, urzesc planuri de razbunare. Am deve¬nit obsesiv si traiesc in trecut. Nu uit. Port in mine o furie molcoma, care nu imi lasa nicio clipa de liniste ori de seninatate“. Suna cunoscut?

Am simtit cu totii aceasta dorinta de razbunare, de „a fi razbunat“, dupa un afront, un prejudiciu sau o umilire. Mici ofense de azi sau rani adanci de demult, nimic nu trece.

Uneori, pastram indefinit un „cui“ impotriva unei persoane care ne-a ofensat. Cum s-a instalat ranchiuna si cum se scapa de ea? „Ranchiuna, de cele mai multe ori “, ne explica psihologul Corina Calin, „se dezvolta ca urmare a unei experiente nedorite, neplacute sau neasteptate… Fie ca e vorba de o relatie de cuplu sau una profesionala, dusmania apare ca dorinta de razbunare, in urma unor conflicte nerezolvate.“

Caz tipic al Luciei, care, la 45 de ani, poarta in continuare o enorma ranchiuna fratelui ei care a denigrat-o de-a lungul intregii copilarii: „Nu l-am mai vazut de la 25 de ani, fiindca nu l-am iertat, pentru ca m-a facut sa sufar atat“. La fel ca si ea, anumite persoane merg pana la ruperea legaturilor cu cei care i-au nedreptatit, in timp ce altii raman imbufnati la nesfarsit…

Un impas relational

A pastra rachiuna inseamna sa intri intr-un raport de forta: a nu te plia in fata evenimentelor, inseamna a continua sa refuzi ceea ce s-a intamplat. Corina Calin ne sfatuieste: „Ura si dorinta de razbunare apar in urma unui conflict nerezolvat sau neconsumat; asadar, varianta castigatoare ramane solutionarea problemelor care au nascut astfel de sentimente, nicidecum alimentarea trairilor negative sau construirea unor strategii de razbunare.

Ranchiuna este sentimentul ale carui mecanisme isi au radacina in copilarie, atunci cand parintii nu autorizau exprimarea nemultumirii – care ne servea sa mentinem intensitatea furiei noastre si legatura emotionala cu un eveniment.

Putem distinge ranchiuna, aceasta animozitate durabila, si resentimentul, care contine mai multa tristete, chiar daca este uneori putin aparenta, intrucat furia ii serveste de paravan.

In timp ce ranchiuna se sprijina in general pe un prejudiciu, resentimentul provine de la un fapt vazut ca o adevarata injustitie sau o profunda deziluzie. Mai sunt si alte diferente: prima este un sentiment care ramane stabil, in timp ce a doua este un sentiment vivace, pe care il putem trezi sau intretine.

Solutia mea pentru resentiment

Sofia, 41 de ani, secretara
„De-a lungul anilor, am acumulat multa ciuda fata de pa­rintii mei, care imi spuneau ca nu sunt suficient de inteligenta pentru a face studii superioare, isi bateau joc de prietenii si colegii mei de joaca. Atunci am inceput sa-mi spun ca bunele relatii sunt «cele care nu exista deloc».

Am devenit secretara, fara mare convingere. Intr-o zi, o colega mi-a spus ca nu a vazut niciodata o per­soana atat de banuitoare si de ranchiunoasa ca mine. Mi-a spus: «De ce nu treci pe hartie ce simti fata de parintii tai in loc sa porti ranchiuna lumii intregi?». Am scris o scrisoare de 20 de pagini. A fost eliberator! Scrisoarea nu am trimis-o niciodata, dar m-a ajutat cu adevarat.“

Ce este de facut?

Foloseste ranchiuna in favoarea ta
Exprima-te! Scrise sau vorbite, cuvintele au o magie a lor, elibereaza! Da-ti frau liber emotiilor! Marturiseste-ti furia, frustrarea, nemultumirea! Daca un schimb verbal ti se pare imposibil, poti scrie detaliind motivele furiei tale, descriind sentimentul de injustitie, raul care ti s-a produs… Acest demers nu are neaparat scopul impacarii – poti spune sau scrie: „Iata de ce nu vreau sa te mai vad“, dar sa fii impacat cu tine insuti.

Iarta
Aceasta atitudine cere din partea ta o renuntare la resentimente si la dorinta de razbunare. Mediteaza asupra motivelor furiei tale, asupra raului pe care aceste sentimente ti-l produc. Daca doresti sa restabilesti relatia cu persoana care te-a ranit, exprima-i scuzele tale. Zambeste, va puteti imbratisa, dar fara amaraciune!

Sfat pentru anturaj
Daca simti ca o persoana are resentimente la adresa ta, da-i voie sa iti spuna lucruri dezagreabile despre compor­ta­mentul tau… Daca traiesti alaturi de o persoana ranchiunoasa, incercati jocul „sacului de nisip“: o data pe luna, trebuie sa va spuneti totul, mai ales ce este mai penibil, timp de doua minute si cincisprezece secunde. Apoi sa ramaneti suparati timp de trei minute si sapte secunde. Astfel, goliti sacul si nisipul se imputineaza….

Editare de Simona Mihai
Ilustratie Andrei Gamart

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top