Now Reading
Viata e mai frumoasa cand ai prieteni!

Viata e mai frumoasa cand ai prieteni!

Alegem sa fim prieteni cu cei care ne inteleg, ne asculta si ne accepta pentru ceea ce suntem. Multi sau putini, nu mai conteaza. Virtuali, nonconformisti sau atipici… nici atat! Iata cum relatiile de prietenie ne pot face viata mai frumoasa.

 

Dupa chipul si asemanarea noastra

Castor si Pollux, Achile si Patrocle din Iliada, Damon si Pitias… Vechii greci pretuiau prietenia pana la mitologizarea aceastui gen de relatie…

Dar lumea, ulterior, nu prea s-a mai preocupat de acest gen de relatie cu atata interes cum a facut-o pentru sentimentul de dragoste, de exemplu. Toata cultura este impregnata de versuri, de muzica despre iubire, despre cuplu, dar mult mai putin de astfel de omagii dedicate prieteniei…

Si totusi, prietenii nostri ne definesc la fel de mult precum o face alegerea sentimentala. Ne formeaza, ne dau confort emotional. „Familia nu o poti alege, prietenii – da“, spune destula lume.

Deci, daca ne alegem prietenii dupa chipul si asemanarea noastra, ei ar trebui sa fie si sursa noastra de energie, refugiul.

Cine nu are prieteni, o viata sociala activa, cu relatii interumane de calitate, este mai predispus la boala, imbatraneste mai repede si sanatatea sa psihica e mai vulnerabila. Prietenii buni ne dau sanatate, in cel mai concret sens.

La cea mai buna prietena sau prieten alearga oricine are o problema de cuplu, cu copiii, cu serviciul. Prietenii sunt cei care te asculta, te inteleg, iti dau un sfat obiectiv.

Cei care iti amintesc de stilul de viata din tinerete, de libertate. Cu prietenii poti avea discutii mai deschise decat cu partenerul sau parintii – nu-i asa?

E si nu e. Prieteniile pot fi la fel de intense precum sunt iubirile. Poti sa fii atasat de cineva si sa suferi ca un caine atunci cand acel cineva te tradeaza, te ignora sau nu raspunde cu aceeasi fidelitate si afectiune prieteniei tale.

In acest sens, prieteniile noastre nu se deosebesc de dramoletele din dragoste. Dar vom ajunge si acolo….

 

Barbatii si femeile pot fi amici?

Sigur ca da! Exista nenumarate relatii de prietenie intre sexe, fara nicio urma de ambiguitate sexuala. La fel cum exista relatii de prietenie intre sexe, unde exista clar ambiguitatea aceasta.

Cel mai bine este ca cei doi amici de sexe diferite, atunci cand simt tensiune, sa o comunice si sa o lamureasca.

Mergeti catre relatii clare, ele sunt cele mai reconfortante. Si chiar daca din prietenie se naste altceva, tot pentru claritate e bine sa votati! Pentru ca asteptarile trebuie comunicate mereu. Poate ca ea vrea un companion, dar el se simte atras sexual.

Poate ca el vrea sa vorbeasca pur si simplu, dar ea simte nevoia sa fie protejata. Oricum, e o relatie in care beneficiile pe termen scurt trebuie puse in balanta cu cele pe termen lung.

Se vad destule relatii in care o calma prietenie ajunge sa aiba un moment sexual si, pe termen lung, cei doi nu au luat in calcul ca asta le ruineaza amicitia. A meritat sacrificata prietenia pentru o scurta aventura?

 

Cu cine ne imprietenim?

Oamenii prefera sa-si faca prieteni dintre cei care le seamana. Asta scade posibilitatea de conflict interpersonal.

Ne place sa avem prieteni atragatori, cu statut social si cu resurse, asta inca de la cele mai fragede varste.

Nu ne incurajau parintii sa ne imprietenim cu cei care invata bine si sunt din familii bune? Mai tarziu, evident, din dorinta de fronda –, ne-am imprietenit toti cu cate cineva care contrazicea aceste aspiratii parintesti. Si ne-am ingrijorat parintii…

Asta, pentru ca mediul social, prietenii din adolescenta pot avea un rol formativ mai important decat orice profesor sau parinte bine intentionat.

Si parintii stiu asta si incearca mereu sa controleze mediul social al odraslei, se asigura ca nu a nimerit cu „baietii rai“.

 

Prieteniile virtuale exista!

Toata lumea condamna timpul petrecut pe Facebook. Dar Facebook e o platforma de gasit prieteni. Si acele prietenii sunt chiar autentice.

Facebook face interactiunea sociala mai usoara, pentru ca acolo nu ai toate barierele care te fac sa te simti prost la o petrecere, de exemplu, unde toata lumea pare mai eleganta decat tine si te face sa vrei sa te ascunzi intr-un colt, cu bautura ta.

Facebook democratizeaza interactiunile si le face sa inceapa bine, printr-un mic gest de admiratie si de atentie sub forma unui like. Apoi, pe Facebook e mai usor de triat lumea ciudata care „se baga in seama“.

Vezi ce poze de profil are, ce admira (poate e fan Dinamo si tu esti stelist, si gata, la revedere). In plus, asa cum spunea cineva hatru, „e mai bine sa fii dependent de Facebook, decat de droguri…“

„Eu mi-am facut o multime de prieteni pe Facebook. Este adevarat, cele care au rezistat, sunt cele care au trecut in realitate. Oameni cu care am baut o cafea dupa un timp, cu care am descoperit ca am aceleasi interese, eventual prieteni comuni.

Facebook e grozav in sensul acesta, pentru ca iti arata din prima cu cine esti compatibil. Nu mai pierzi timpul incercand sa cunosti pe cineva care crede ca Donald Trump va fi un prieten bun.

Il elimini din start… La fel procedezi cu oricine altcineva care are alte optiuni politice decat ale tale. Nu e logic?!“ E logic!

Si totusi, sunt unii prea timizi chiar si pentru Facebook. De altfel, apucaturile, acolo, nu sunt mai diferite de cele din viata reala.

Chiar daca ideea de a fi la distanta fizica de cineva te poate dezinhiba si poti aborda o persoana cu mai multa relaxare, in realitate, un anumit cod de conduita e adoptat si de cei de pe Facebook. Pentru ca nu iti permiti sa faci excese cand cineva te poate bloca din doua click-uri.

Pe Internet, avantajul este triajul mult mai rapid al relatiilor, „editarea“ lor de la primele interactiuni…

 

Ca sa fii mai popular…

Daca nu ai cont de Facebook si vrei o retea de prieteni… Calatoreste. Nimic nu e mai educativ. In plus, vei cunoaste oameni noi.

Cu unii vei ramane amic. In plus, oamenii se ataseaza mai usor cand trec impreuna printr-o experienta mai aspra.

Inscrie-te la un curs pentru ceva ce iti place. Acolo vei intalni oameni cu pasiuni similare. Iti place sa faci poze? Fa un curs. Sigur vei da peste unii ca tine.

Ia-ti un caine. Un caine iti creste sansele de a obtine chiar si o intalnire romantica. Oamenilor le place sa vorbeasca despre animalele lor de companie.

Zambeste. Asta te face simpatic si abordabil.

 

Ana-Maria, 33 de ani – „In cautarea unei prietenii pierdute“

„Am avut, timp de cativa ani, o prietena care imi era ca o sora. Chiar spuneam ca ea este sora mea din alta viata.

Aveam aceleasi pasiuni (fotografia), ne stiam aventurile, aveam acelasi tip de umor si radeam pe rupte. Pana in ziua cand ea m-a rugat ceva complex si mai greu pentru mine: un serviciu pentru sotul ei.

Urma ca eu sa fac un comision, sa duc la Bucuresti ceva, niste acte destul de delicate. Ea stia ca eu evit astfel de lucruri, dar m-a rugat totusi sa o fac. Nu am putut sa refuz.

Am dus actele, s-a rezolvat cu bine, dar am ramas cu frustrarea ca m-a pus sa fac ceva ce nu voiam, si eu am acceptat pentru ca nu puteam sa ii spun «nu», pentru ca era sora mea din alta viata, nu-i asa?

M-am agitat cateva zile, nu puteam vorbi cu nimeni despre asta (tot ce ma necajea, discutam cu ea). Nu am putut sa ii spun ca m-a deranjat. Dar nici nu mai eram la fel. M-am schimbat, am inceput sa o evit, nu-mi iesea din cap ca s-a folosit de mine.

Ea a simtit asta, dar nu stia cauza. In timp, relatia noastra s-a racit. De fapt, s-a racit foarte repede. In cateva luni! De la o cerere pe care eu nu am putut-o refuza.

Acum, dupa doi ani, nu pricep ce am avut. Mi-e dor de ea si as vrea sa fie ca inainte. Mi-am pierdut sora din alta viata. Ma tot gandesc ca as fi putut sa refuz, sa ii explic, si poate ca ar fi inteles. Deci, uite cum doua prietene bune «divorteaza» din… lipsa de comunicare!“

 

De Anca Petrescu

 

Citeste si:

Este prietenia dintre barbati si femei reala?

Sindromul “haitei de lupi” la barbati  

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top