Cum poveștile copilăriei deschid porţile unui viitor fără frontiere
În labirintul memoriei, copilăria se dezvăluie ca un tărâm magic unde primele aventuri se împletesc cu fantezia, iar eroii de basm își dau mâna cu cei din realitate. Această simbioză modelează visurile și aspiraţiile copiilor și afirmă un principiu esenţial: indiferent de origine sau de orice alte aspecte, copiii merită să fie protagoniștii propriilor povești.
Un mediu în care fiecare copil are libertatea de a visa și posibilitatea de a-și transforma visurile în realitate, în condiţii de egalitate absolută, nu este doar o idealizare poetică, ci fundamentul pe care ar trebui să se construiască orice societate. Acesta este un principiu care definește esenţa justiţiei sociale și a egalităţii.
Deși tindem spre o lume în care egalitatea este norma, realitatea ne aduce adesea faţă în faţă cu provocări și inegalităţi care pot întuneca aspiraţiile celor mai vulnerabili. Educaţia pentru justiţie socială devine astfel esenţială, construind o punte între lumea ideală a copilăriei și complexitatea societăţii actuale, facilitând totodată trecerea de la vis la realitatea palpabilă.
Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
BIANCA OPRIȘ este avocat și autor de cărţi pentru copii. Este președinta Asociaţiei Legisman pentru Educaţie și Dezvoltare - asociaţie care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare și înţelegere a importanţei formării, a educării copiilor de timpuriu în spiritul unei societăţi guvernate de reguli și de legi, dar care să promoveze în același timp liberul arbitru. Totodată, Bianca este fondatoarea și promotoarea primului program de educaţie juridică pentru elevii din învăţământul primar, ,,Învaţă cu Legisman”.