Now Reading
Gustul pentru viaţa sănătoasă se deprinde în copilărie!

Gustul pentru viaţa sănătoasă se deprinde în copilărie!

Avatar photo

Alegerile alimentare ale copiiilor sunt influenţate de emoţii – învăţarea stilurilor alimentare, a obiceiurilor mai mult sau mai puţin sănătoase începe în copilărie și are baze puternic afective.

Ca nutriţionist, legătura dintre mâncare și starea emoţională îmi apare foarte vizibil la pacienţii pe care îi văd la cabinet – sunt persoane care deja recunosc că au o problemă și sunt motivate să facă ceva în acest sens. Când vorbim însă de prevenţie, cum este cazul programului „Gustă cu atenţie! Bucură-te de moment.”, situaţiile sunt diverse: într-o clasă de copii văd imediat câţiva supraponderali sau chiar obezi, poate unu-doi subnutriţi (rar în capitală, mai des însă în mediul rural), câţiva sportivi și, din fericire, o majoritate de copii dezvoltaţi armonios. Totuși, aflu de la ei că sunt foarte mulţi care nu mănâncă dimineaţa, ceea ce cu siguranţă le afectează performanţele intelectuale, starea de spirit și nivelul de energie. Prea puţini sunt copiii care menţionează că ar avea în pachet un fruct sau o legumă. Evident, mâncarea pe care o primesc – sau care le lipsește – îi influenţează și la nivel emoţional.
Viaţa de elev este stresantă – ei sunt supuși presiunilor de tot felul. Iar când ești copil, unul dintre puţinele lucruri pentru care ai fost lăudat adesea a fost faptul că ai mâncat tot la masă.

Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top