Now Reading
MyWay-Build your future, program de orientare în carieră pentru adolescenți

MyWay-Build your future, program de orientare în carieră pentru adolescenți

Revista Psychologies

MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educație și Vocație, este un program de consiliere vocațională și orientare în carieră, o reală oportunitate pentru tânăra generație. Programul MyWaY s-a născut din nevoia de a susține zona de educație și are misiunea să îi sprijine pe tineri în luarea celei mai bune decizii pentru viitorul lor.

Fundația pentru Educație și Vocație oferă suport în drumul lor către alegerea viitoarei cariere. Fiecare elev de liceu are oportunitatea de a-și explora aptitudinile și de a descoperi acea treaptă superioară a acestora, numită talent. Aceasta pentru că nu toate aptitudinile devin talente, ci doar acelea ce sunt cultivate până la nivelul unor creații unice în domeniul nostru de atingere a performanței.

Programul MyWay se bazează pe această credință potrivit căreia: cu cât elevii sunt ghidați timpuriu în dezvoltarea talentului și a descoperiri abilităților personale, cu atât vor avea o mai mare ușurință în alegerea viitoarei cariere și încredere în urmarea visului profesional.

Fiecare adolescent trăiește incertitudine, confuzie și nesiguranță, mai ales atunci când există presiunea alegerii viitoarei cariere neștiind la ce ești bun sau ce anume ți se potrivește. MyWay vine în întâmpinarea acestor nevoi. Traseul de autocunoaștere este parcurs în câțiva pași simpli:

  1. Întâlnire cu psiholog specializat și consilier vocațional –aceasta poate include participarea părintelui, dar nu simultan cu copilul, pentru a putea întelege dacă motivația copilului este una intrinsecă sau extrinsecă, dar și pentru a-i cunoaște traseul personal și educațional în privința alegerilor.
  2. Testare vocațională – folosim testul Jackson (JVIS) – un barometru important al personalității tinerilor, instrument eficient de măsurare a intereselor vocaționale.
  3. Interviu vocațional pe baza rezultatelor testării cu intenția de a creiona profilul vocațional al elevului; sesiune de feedback și recomandări. Această întâlnire are loc cu consilierul vocațional, psihologul și adolescentul și are ca obiectiv confruntarea rezultatelor testării cu propriile abilități, dorințe și nevoi profesionale pentru a putea alege internship-ul la una dintre companiile partenere. În situația în care profilul adolescentului este unul complex, acesta poate opta pentru două sau mai multe internship-uri pentru a se clarifica în alegerea viitorului său profesional.
  4. Internship la una dintre companiile partenere cu durata de o săptămână în care adolescenții își pot exersa abilitățile și stimula resursele, având parte de o experiență learning by doing. Domeniile de activitate sunt variate, respectiv : Medicină, Medicină veterinară, Juridic, Management turistic și hotelier, Horeca, Resure Umane, Financiar-Bancar, Psihologie-Pedagogie-Lingvistică, Arhitectură -Design-Construcții,  Pedagogie, Jurnalism, Construcții, Marketing & Comunicare.

Internship-ul ales este sincronizat cu profilul vocațional descoperit și pune elevul în contact direct cu partea practică, cu acele experiențe „behind the sceneˮ ale oricărei profesii. Pentru că odată ce a explorat cu adevărat un loc de muncă va avea o mai mare ușurință în a înțelege dacă i se potrivește, înainte de a opta pentru viitorul lui profesional.

Dana Vasilescu, Preşedinte Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie, profesor la bază, confirmă importanța programului prin experiența în lucrul cu copiii de toate vârstele, considerând că: MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional. Liceenii care doresc să facă un exercițiu de introspecție, să exploreze și să-și descopere potențialul pot participa alături de alți colegi la acest program, având oportunitatea de a trece de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială. Ne dorim să creăm o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea.

Educația este elementul care face diferența,  care contribuie la dezvoltarea frumoasă a  individului, ajutându-l să aibă propria opinie  și îl pregătește pentru viață. Este important  ca alegerile pe care le faci în drumul către  carieră să fie în concordanță cu aptitudinile  tale.

Și, aici mă gândesc la VOCAȚIE. Cuvântul  vocație vine din latinescul „vocare” care  înseamnă „chemare”, acea voce care scoate  în evidență tot ce este mai bun din fiecare  individ, acea combinație de talente și abilități pe care le ai și le dezvolți permanent“.

Experiența practică a adolescenților a răspuns pozitiv aștepărilor acestora:

 „Prin programul MyWay am avut ocazia să învăț de la cei mai buni! Am întâlnit la Yamaha România (Motodynamics SRL) cei mai deschiși oameni care m-au învățat tot ce tine de domeniul vânzărilor și care mi-au hrănit și mai mult pasiunea pentru două roți! Am participat la discuții despre ce înseamnă domeniul de marketing, contabilitatea, cum se înregistrează și se fac livrările, cum se transportă motocicletele și cum se încarcă marfa, am învățat despre componentele bestiilor cu doua roți, cum se fac reviziile, dar cel mai important, cum se comunică intr-o companie unde munca de echipa este esențială.“ – Diana Maria

„Nu am cuvinte să descriu experiența pe care am trăit-o în acest internship de la Antena 3. În decursul acestui program am reușit să observ în ce constă cu adevărat televizunea de știri: munca din redacție (unde am învățat procesul de scriere al unei știri), montajul, acțiunea din platou, în ce constă prezentarea meteo și cum se pregătesc informațiile ce urmează a fi prezentate în direct. Am aflat în ce constă munca unui operator, de la alergat cu camera pe umăr pentru a prinde știrea de ultimă oră, până la micile detalii de reglare a camerei pentru a pune în evidență toate atuurile reporterului/prezentatorului.“ – Alexandra – Maria

„Îmi doresc să devin psiholog și mi-a plăcut tare mult săptâmana de internship. M-a ajutat sa îmi creez o imagine de ansamblu a profesiei, lucru care contribuie la decizia pe care o am de luat în privința carierei pe care o voi alege. Am apreciat mult faptul că a fost sub forma unei călătorii. Fiecare zi a avut tematica ei, iar la final am avut parte de o concluzie sub forma jocului de rol, care a înglobat tot ce am învățat de-a lungul săptâmânii. Ce mi-a mai plăcut a fost faptul că temele au fost alese pe baza nevoilor noastre, de la studii de caz, până la creșterea încrederii de sine. Am avut parte de un mentor bun: Mădălina a fost aproape de noi, receptivă, flexibilă, prietenoasă și dornică să ofere mai departe ceea ce ea numește pasiune și nu doar meserie. “ – Irina Dodoc

Programul este deschis tuturor liceenilor, începând cu clasa a IX a. Un tânăr îşi poate construi o carieră de succes indiferent de profilul studiilor absolvite, important este să activeze curajul și să facă primii pași, siguri, încrezători, către ce îi trezește pasiune.

Fiecare adolescent este unic și are propriul potențial, drept urmare tinerii ce trec pragul Fundației sunt încurajați să își găsească vocea, să fie deschiși către experiențe noi, să fie schimbarea pe care doresc să o vadă în lume!

Unde? Liceele din București și Fundația pentru Educație și Vocație

Băneasa Business & Technology Park, Șoseaua București-Ploiești nr. 42-44

Programul este susținut de Fundația pentru Educație și Vocație. Pentru înscrieri și detalii accesați: https://fedevo.ro/programul-myway.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top