Now Reading
Un zambet de fildes

Un zambet de fildes

Revista Psychologies

Nu putini sunt adultii care au ramas din copilarie cu teama de medic, de injectii, care se lasa dominati de temeri si nu acorda corpului lor atentia necesara.

Vorba din batrani „sanatatea e mai buna decat toate“ are un temei real si daca in momentul de fata deschiderea catre dezvoltare personala, catre un trai sanatos este palpabila, cercul trebuie inchis si cu igiena orala.

Corpul nostru functioneaza ca o entitate de sine statatoare, o uzina cu echipamente fine dar in acelasi timp puternice, cu procese complexe, unde totul este interconectat si nimic intamplator.

Prea putina lume stie ca o durere de cap poate semnala o problema dentara sau ca dintii pot atrage atentia asupra unor boli care nu isi manifesta complet simptomele.

Daca genetica are rolul ei, iar alimentatia se reflecta direct asupra danturii, pana la urma totul se rezuma la educatie. Cea primita de la parinti, autoeducarea si ceea ce ii vom invata pe copiii nostri.

Este timpul sa constientizam ca de fapt medicul este prietenul nostru, aliatul nostru, iar consultatia nu trebuie facuta cand este deja prea tarziu.

Este timpul ca cei mici sa nu mai fie speriati cu vizita la domnul doctor, cu injectii, daca nu sunt cuminti ci incurajati sa apeleze la ajutorul lui.

 

INTERVIU CU…

Mohamad Abu Shanab, medic stomatolog ortodont, Centrul Medical MEDAS

„Factorul ereditar are un rol important“

Mohamad Abu Shanab: Intre nutritie si sanatatea dentara exista o legatura foarte stransa. O dieta echilibrata contine alimente din toate grupele alimentare majore: fructe, legume, carne si peste.

Alimentele daunatoare, care se descompun in gura in zaharuri simple, sunt numite carbohidrati fermentati si includ dulciurile si bauturile racoritoare.

Care sunt recomandarile dvs. pentru persoanele care au dintii sensibili?

M. A. S. : Hipersensibilitatea dintilor poate fi inlaturata sau prevenita. Pentru asta trebuie sa depistam cauzele care duc la aparitia acesteia.

Atentie la presiunea perierii dintilor! Circa 50-90% dintre cazuri sunt provocate de o periere prea agresiva.

Folosirea pastei de dinti cu nitrat de potasiu si apa de gura cu continut ridicat de fluor pot reduce sensibilitatea. De ajutor sunt si gelurile de specialitate, utilizate, desigur, la recomandarea medicului stomatolog.

Albirea dintilor este un proces daunator?

M. A. S. : Substantele de albire, in general, contin peroxizi, care produc o usoara demineralizare, iar smaltul slabeste, devenind hipersensibil.

In asemenea cazuri, procesul de albire trebuie oprit. Eu, personal, nu recomand tratamentele de albire.

La ce interval de timp trebuie facut detartrajul?

M. A. S. : Este recomandat sa se faca o data la 6 luni. Insa in cazul in care o persoana are lucrari dentare, perioada se scurteaza la o data la 4 luni.

Gingiile sensibile sunt motiv de ingrijorare?

M. A. S. : Persoanele care au probleme cu gingiile trebuie sa consulte medicul stomatolog, in vederea identificarii acestor probleme.

Cauzele pot fi multiple, sensibilitatea gingiilor putand fi, de exemplu, un simptom al carentei de vitamine sau al unui periaj necorespunzator. Un periaj agresiv sau utilizarea unei perii dure poate duce in timp la retragerea gingiilor.

Maselele de minte sunt periculoase?

M. A. S. : Maselele de minte sunt denumite si molarul 3. Ele apar intre 17 si 24 de ani sau pot lipsi. Acesti molari sunt utili si nu creeaza probleme daca sunt sanatosi si corect aliniati.

In caz contrar, maselele de minte pot deveni captive sau impactate in mandibula. Ele pot provoca aglomerarea, inlocuirea altor dinti sau pot duce la aparitia infectiilor ori a bolilor gingivale.
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top