Now Reading
Increderea in sine. Cui o delegam si de ce?

Increderea in sine. Cui o delegam si de ce?

Revista Psychologies

Atunci cand nu ne simtim stapani pe propria persoana avem tendinta de a cere altora sa aiba incredere in noi. Fenomenul se numeste incredere delegata.

 

Increderea o delegam in cele mai diverse situatii: de la relatia profesionala cu superiorul pana la relatia cu prietenii. De obicei, toate sunt asociate, intr-o forma sau alta, cu dorinta de a ne proteja imaginea in fata celorlalti.

Delegam increderea pentru ca nu ne iubim suficient, nu constientizam cat de valorosi suntem, ne subapreciem chiar si atunci cand cineva ne lauda etc.

De cele mai multe ori, neincrederea vine dintr-o premisa complet gresita: ne dorim sa fim buni la toate si credem ca daca ajungem sa facem totul la un nivel excelent suntem demni de increderea sau admiratia celorlalti.

Echilibrul cu noi insine poate fi castigat daca ne asumam ca nu suntem in competitie cu cei din jur,  si vedem ce puncte necesita imbunatatiri.

Oamenii care au incredere in ei insisi sunt foarte usor de recunoscut. Ei declara firesc ce nu stiu, sunt curiosi, isi doresc sa invete mai mult, admira cu usurinta alte persoane si isi exprima parerea, fara sa tina la impunerea ei.

Pe de alta parte, cei lipsiti de incredere in ei insisi vor sa ascunda asta, se angajeaza in batalii care nu exista, sunt suspiciosi in privinta celor din jur si, de cele mai multe ori, se tradeaza singuri prin limbaj si comportament.

Trecea de la neincredere la acceptare si asumare se face simplu: depistam cele trei lucruri la care ne consideram buni si de care suntem mandri, apoi le verbalizam cu modestie, dar ferm.

Neincrederea in noi vizeaza un anumit plan pe care este esential sa il identificam. Increderea vine pe masura ce acceptam toate aspectele unde este loc de imbunatatire.

Ca la orice final este nevoie de un bilant, dar de data asta al lucrurilor pe care credem ca nu le meritam. Dupa ce ne-am gandit la ele, identificam trei factori care demonstreaza ca nu le putem obtine, apoi numim alti trei factori care demonstreaza ca, de fapt,  meritam ceea ce ne dorim.  Ce alegi sa crezi si sa urmezi depinde numai de tine.

 

Autor: Lilia Dicu, Daring Executive Coach

www.liliadicu.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top