Now Reading
Magia divanului – în culisele spaţiului psihanalitic

Magia divanului – în culisele spaţiului psihanalitic

delia-apostol-hanzelik3
magia-divanului-în-culisele-spaţiului-psihanalitic

Avem onoarea să îl avem drept invitat în ediţia de faţă a revistei Psychologies pe domnul prof. univ. dr. Vasile Dem. Zamfirescu, psihanalist, profesor de psihanaliză la Universitatea Titu Maiorescu și co‑fondator al Editurii Trei din București. Albumul de colecţie, Magia divanului, este subiectul central al acestui interviu, o lucrare unicat, cu care autoarea, Claudia Guderian, și a stârnit interesul publicului, adunând imagini și convorbiri cu psihoterapeuţi despre spaţiu și cadru în psihanaliză.

Psychologies: Domnule profesor, curiozitatea jurnalistică m‑a condus la dumneavoastră și la discuţia pe marginea acestui album, Magia divanului, care, sincer vă spun, mi‑a satisfăcut o dorinţă ascunsă de a vedea cum arată cabinete prestigioase de psihanaliză fotografiate cu măiestrie în acest album, începând chiar cu cel al lui Sigmund Freud! Am avut deodată privilegiul de a putea cerceta spaţiul psihoterapeutic fără a mă afla pe canapeaua analizatului. E o curiozitate, dat fiind faptul că nu avem acces în orice condiţii la un astfel de spaţiu tabu, (numai jucând unul dintre rolurile analizat – analist în această relaţie diadică din cabinet), unde obiectul cercetării și al discuţiilor este fiecare ungher al sufletului, al minţii conștiente și inconștiente a omului.

Acest album care ne prezintă spaţiul analitic – cu totul altceva decât doar o încăpere în care se desfășoară ședinţe psihoterapeutice – este o raritate și o noutate absolută. Care a fost percepţia dumneavoastră despre această carte?

Prof. Vasile Dem. Zamfirescu: Am descoperit albumul acesta la unul dintre târgurile de carte de la Frankfurt. Am fost extrem de surprins și bucuros că a putut să apară. Surpriza și bucuria au fost tot atât de mari ca atunci când, în anii ‘80, am aflat că în România interbelică psihanaliza a fost foarte bine receptată.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top