Now Reading
6 figuri biblice care se luptau cu anxietatea

6 figuri biblice care se luptau cu anxietatea

Revista Psychologies

Anxietatea afectează nenumărate persoane și este una dintre cele mai comune și îngrijorătoare cauze de suferință. Creștinii nu sunt imuni la aceasta. Proverbele 12:25 menționează anxietatea direct: „Anxietatea din inima omului îi cauzează îngrijorare, dar un cuvânt bun îi aduce bucurie.” Cei care suferă de anxietate pot experimenta sentimente intense de tristețe, furie, disperare, oboseală și diverse alte simptome. Anxietatea este adesea declanșată de împrejurări de viață și te poate trage într-o prăpastie. Există numeroase referiri biblice la anxietate. Scriptura descrie luptele oamenilor care au suferit de anxietate, chiar dacă au fost slujitori credincioși ai lui Dumnezeu. Acești oameni nu au suferit pentru că erau păcătoși. Au suferit pentru că erau oameni și erau susceptibili la presiuni severe. Primii oameni care au exprimat anxietate probabil au fost Adam și Eva după ce au păcătuit împotriva lui Dumnezeu. Din fericire, mulți creștini care suferă de anxietate pot găsi speranță în temeiurile biblice. Iată șase figuri biblice care s-au luptat cu anxietatea.

Marta

Marta este o figură semnificativă din Noul Testament, o prietenă a lui Isus și o persoană cu care se pot identifica multe femei. Este menționată în Scriptură de trei ori. A trăit în Betania cu sora ei, Maria, și cu fratele ei, Lazăr, pe care Isus l-a înviat din morți. Povestea cu care este adesea asociată este menționată în Luca 10. Ea se află în Betania, un mic oraș în apropiere de Ierusalim, unde găzduiește pe Isus și pe discipolii Lui. Isus era cunoscut de Marta și de frații ei. În ziua în care Isus a vizitat-o, Marta era concentrată să fie o gazdă bună, din dragoste pentru Isus. Sora ei, Maria, însă, își lua timp să asculte pe Isus. Aceasta a adus o mare anxietate Martei, la care mulți dintre noi se pot raporta. Luca 10:40-42 spune: „Marta, îngreuiată cu mult slujire, s-a apropiat de El și a zis: «Doamne, nu-ți pasă că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i să mă ajute.» Domnul i-a răspuns: «Marto, Marto, ești îngrijorată și te agiți pentru multe lucruri. Dar un singur lucru este necesar. Maria a ales partea cea bună, care nu-i va fi luată.»” În viața Martei, vedem importanța echilibrului între slujire și închinare.

Iov

Iov a suferit de anxietate după multe pierderi personale. Mai întâi, și-a pierdut bunurile materiale, apoi toți copiii săi. Apoi a fost devastat de o afecțiune fizică grea. I-au apărut răni dureroase. Biblia ne spune: „Iov și-a deschis gura și și-a blestemat ziua în care s-a născut…De ce nu am murit îndată ce m-am născut, am ieșit din pântecele mamei și am pierit?… De ce se dă lumină celui chinuit și viață celor amărâți de suflet, care așteaptă moartea și ea nu vine…[ei] se bucură când găsesc har. Nu sunt în liniște, nu sunt în tihnă și nu am odihnă, ci mă lovesc necontenit de tulburare” (Iov 2:1,11,20-22,26). Iov se află într-o luptă în care nu înțelege de ce Dumnezeu îi permite suferința. El Îl acuză pe Dumnezeu că este cauza acesteia. Totuși, răbdarea lui Iov a slăvit pe Dumnezeu, pentru că a răspuns provocării Satanei și a arătat spiritelor nevăzute, precum și oamenilor, atunci și în toate veacurile, că poporul lui Dumnezeu Îl slujește nu pentru un simplu beneficiu spiritual, ci pentru cine El este.

Iona

Poate că motivul pentru aceasta a fost pentru că Asiria era o amenințare continuă la existența Israelului, iar profetul spera că această amenințare va dispărea odată cu distrugerea lor. Acest lucru se vede în cuvintele lui Iona: „Acum, Doamne, ia, te rog, sufletul meu de la mine, căci mai bine mi-ar fi să mor, decât să trăiesc” (Iona 4:3). Adevărul este că Iona ar fi putut să se bucure de iertarea acordată asirienilor, dar auto-compătimirea lui l-a orbit față de mila lui Dumnezeu.

Împăratul David

Chiar și regii se confruntă cu anxietatea. Împăratul David era „un om după inima lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 13:22). Cel mai ilustru rege al Israelului – un ucigaș de giganți încă din tinerețe – și iată, era și un om afectat de anxietate în mijlocul suferinței sale. Așa cum este relatat în unele din Psalmi, anxietățile lui David provin din mai multe cauze probabile. Dacă ai fost vreodată anxios, cunoști simptomele: slăbiciune a inimii, zile fără sfârșit, nopți nedormite, lacrimi, frică obsesivă și amorțeală, pentru a numi câteva. Citind Psalmii, îți dai seama că împăratul David a experimentat multe dintre aceleași simptome de anxietate. Totuși, chiar și în timpul anxietății sale, David este încă în stare să cânte laude lui Dumnezeu.

Eliia

Eliia a devenit anxios când a fost mustrat în timp ce se aștepta la un moment de triumf. Speranțele lui înalte au fost zdrobite; a devenit bolnav la inimă. Până la acest punct, Eliia fusese vârful curajului spiritual. Acum se prăbușește, fuge când Israel are cel mai mult nevoie de conducerea lui, pierzând poate șansa de pocăință națională și devenind sinucigaș. A suferit de anxietate spirituală – un tip specific de anxietate legat de angajamentul față de Dumnezeu. Anxietatea lui Eliia, împreună cu mulți alți caractere biblice, ne avertizează că angajamentul față de Dumnezeu nu ne scutește neapărat de anxietate.

Moise

Moise era epuizat. Era obosit. Avea multe pe umeri. Gândește-te la asta. Dumnezeu i se arătase în pustie într-un tufiș care nu ardea și-i spusese lui Moise să meargă să aducă copiii lui Israel și să-i scoată din Egipt. Moise a încercat să-i spună lui Dumnezeu că el nu era omul potrivit pentru această slujbă. Știa sigur că Dumnezeu se înșela. Apoi Dumnezeu a insistat. Moise a ascultat de Dumnezeu și s-a întors în Egipt, și-a câștigat sprijinul poporului său și s-a confruntat cu Faraonul în numele Domnului, apărându-i pe copiii lui Israel, și a făcut totul bine, cât de bine a putut. Apoi, totul a mers prost. La acel moment, Moise a strigat în disperare și disperare, umplut de sentimente de futilitate. Simțea că Dumnezeu i-a dezamăgit. Dar adevărul este că întreaga sa slujire n-ar fi putut apărea dacă nu ar fi strigat către Dumnezeu din anxietatea sa anterioară.

Putem învăța multe din aceste șase figuri biblice care s-au luptat cu anxietatea. Cu toate că au suferit, acești oameni s-au recuperat și și-au continuat viața, slujindu-l pe Dumnezeu. Cei care sunt anxioși petrec mult timp dormind și, în întuneric, în loc să stea în lumina. Cuvântul lui Dumnezeu ne încurajează să ieșim din întuneric și să ne concentrăm asupra Lui. Atunci când facem acest lucru, putem găsi adevărată pace și bucurie în El.

citeste articolul original aici

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top