Now Reading
Noua structură depreHUB adresează eficient diferitele vulnerabilități emoționale

Noua structură depreHUB adresează eficient diferitele vulnerabilități emoționale

Revista Psychologies
noua-structură-deprehub-adresează-eficient-diferitele-vulnerabilități-emoționale

Pe baza statisticilor adunate de la începutul pandemiei și până în prezent, depreHUB și-a reconfigurat paleta de servicii pentru a putea răspunde cât mai eficient la provocările emoționale generate de noua realitate post-pandemică și de situația geo-politică actuală. Datele adunate arată că în special tinerii au fost afectați de aceste schimbări.

depreHUB, primul hub antidepresie din România, anunță repoziționarea serviciilor oferite clienților din zona socială, individuală și corporate, ca urmare a datelor statistice colectate prin activitatea curentă și prin intermediul serviciilor de helpline oferite de organizație. Evoluția îngrijorătoare a vulnerabilităților emoționale înregistrate de la începutul pandemiei în 2020 și până acum au determinat o reevaluare a conceptului depreHUB, în care, începând de azi, se vor regăsi următoarele branduri:

  • depreHUB Teens oferă servicii de consiliere și psihoterapie adresate tinerilor, inclusiv teenline-ul gratuit 0374.461.461.
  • depreCARE oferă servicii medicale și psihologice adresate utilizatorilor individuali: psihiatrie, psihiatrie pediatrică, neurologie, consiliere și psihoterapie.
  • SET oferă pachete de servicii de consiliere și psihoterapie dedicate mediului de business, țintind companiile care înțeleg importanța bunăstării emoționale a angajaților.
  • Happy Minds este ONG-ul care desfășoară diferite programe și campanii de conștientizare a importanței sănătății mentale în mediul public.

În martie 2021, un studiu amplu publicat în JAMA Network Open a chestionat peste 3900 de persoane confirmate cu virusul COVID-19 între mai 2020 și ianuarie 2021. S-a constatat că 52,4% dintre participanți au îndeplinit criteriile pentru simptomele tulburării depresive majore în aproximativ 3 luni post-COVID. Printre cele mai recente cercetări, o revizuire din decembrie 2021 a analizat cercetările realizate în cadrul a 8 studii diferite privind depresia post-COVID și a constatat că pacienții mai slab  afectați de COVID-19 au raportat o frecvență mai mare a simptomelor depresive decât pacienții afectați în mod critic (22% față de 10%) la 13 săptămâni de la debutul simptomelor.

Mai mult, în urma prelucrării datelor colectate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, de la beneficiarii serviciului de helpline gratuit, pe un lot de 5000 de persoane, s-a constatat că 36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și de 28 ani au simptome de depresie. Cifrele arată o creștere alarmantă, care a ajuns foarte aproape de procentul celor care prezintă simptome de anxietate, respectiv de 37% dintre cei care au apelat helpline-ul. Aceste date confirmă constatările anterioare legate de rata de dezechilibru emoțional din rândul generației Z, considerați  nativi digital, adică cei care  au crescut cu calculatorul, internetul și telefonul mobil: 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, femeile fiind, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbații.

Grafic depreHUB_Simptome

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 50% dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani, dar în mare parte rămân neidentificate și netratate. Consecințele neadresării condițiilor de sănătate mintală se extind însă la vârstă adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mentală și limitând oportunitățile copiilor de a duce o viață împlinită ca adulți.

„În prezent ne confruntăm cu probleme acute, care necesită intervenții rapide și care ne-au determinat să extindem procesele și direcțiile din depreHUB. Abordarea holistică de intervenție nu este altceva decât o sintagmă rece dacă nu găsim soluții imediate. Munca în corporații ne face să ne simțim utili și ne aduce beneficii materiale, dar ne expune și la riscuri de sănătate, afectându-ne la nivel individual și familial. În paralel cu tratarea adulților este nevoie și de acțiuni dedicate pentru tineri și copii, educația emoțională fiind la fel de importantă ca cea formală. Este imperios necesar să conștientizăm că bazele emoționale greșite în rândul tinerilor de azi vor afecta mâine o resursă atât de importantă pieței forței de muncă: resursa umană. Nu vorbim doar de politici de sănătate mintală, vorbim de efecte concrete asupra afacerilor, într-un context dificil, nemaintâlnit până acum. Am tot vorbit despre potențialul de boală și de dezechilibru, acum însă este necesar să înțelegem urgența de a beneficia simultan de prevenție, intervenție, suport și dezvoltare” – a declarat psiholog Yolanda Crețescu, inițiatoarea proiectului depreHUB.

Astfel, începând cu octombrie 2022, depreHUB vine cu o nouă structură a serviciilor sale pentru a adresa într-un mod eficient diferitele tulburări emoționale. Noua arhitectură asigură accesul tuturor categoriilor de pacienți la specialiști și programe accesibile (în unele cazuri chiar GRATUITE), tratamente inovatoare, dar și tehnici de prevenție și suport în toate ariile vieții. Primul pas spre sprijinirea tinerilor este deja făcut, prin campania Brave Together pe care Maybelline New York împreună cu depreHUB o derulează în luna octombrie, oferind suport gratuit prin linia telefonică 0374.456.420, workshop-uri și ateliere, dar și resurse de psihoeducație prin platforma online a programului https://deprehub.ro/maybelline/.

Grafic depreHUB_Categorii de varsta

Cel de-al doilea pas în sprijinirea tinerilor va fi Caravana Happy Minds, care va debuta în noiembrie la Târgu Mureș, parte a unei serii de proiecte derulate de specialiștii depreHUB.

Scopul caravanei este de a ajuta tinerii să conștientizeze simptomele depresiei, sperând asfel să contribuie la prevenirea înmulțirii cazurilor. Studenții de la facultățile participante vor fi invitați  să ia parte la un program special conceput care îi va ajuta să obțină echilibrul emoțional necesar atât în viața privată, cât și în cea profesională. De asemenea, în paralel, caravana se adresează antreprenorilor, cu scopul de a-i ajuta să se pregătească pentru provocările ce vor apărea atunci când tinerii de azi vor intra în rândul forței de muncă active.

Despre depreHUB

depreHUB este primul hub antidepresie din România, un proiect al Asociației Happy Minds, care reunește totalitatea serviciilor de consiliere și terapie pentru prevenția, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul depresiei. Abordarea unică a tipologiei depresive, 360 grade, oferă beneficiarului accesul la specialiști, prin helpline si terapie gratuită, și tehnici de prevenție și suport în toate ariile vieții, prin screening online si module de psihoeducație pe care proiectul le dezvoltă constant.

Asociația Happy Minds este o organizație non-profit, înființată de către Psih. Yolanda Crețescu, cu scopul de a asigura accesul la programe de sănătate mintală pentru copii, tineri, adulți și vârstnici, din toate mediile sociale, prin dezvoltarea unor instrumente de e-health de prevenție, evaluare, intervenție, ușor de accesat și utilizat, indiferent de mediu și condițiile de viață.

Printre cele mai importante proiecte ale asociației se numără: „depreHUB” (primului hub și helpline gratuit antidepresie din România), „Caravana Happy Kids” (proiect social de integrare a copiilor cu părinți plecați în străinătate), Educație prin egalitate” (proiect pentru dezvoltarea eficientă a copilului  în raport cu școala și mediul familial), Educație pentru viață” (program de evaluare vocațională).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top