Now Reading
A spus cineva tinerețe și longevitate?

A spus cineva tinerețe și longevitate?

diana-torje-v2
Ca în tangoul argentinean avem 2 hormoni care fac pereche și dansează frumos până când hormonul dominant, cu cât devine mai puternic cu atât distruge echilibrul perechii.

Vorbesc de perechea cortizol & melatonină.

Cortizolul este considerat hormonul stresului iar melatonina hormonul tinereții.
În vremurile noastre urbane, se pare că investim din ce în ce mai mult în cortizol, acesta ajungând să se producă în mod cronic și să perturbe eliberarea celorlalți hormoni, mai ales a melatoninei. Cu cât mai puțîn cortizol cu atât mai multă melatonină.
Iată aici 3 obiceiuri pentru a ține echilibrul celor 2 hormoni:
1) Reglarea ritmului circadian, da acest ritm nu este un mit, corpul nostru chiar este programat să fie influențat de către elementele naturii, printre care și lumina naturală.
Cu cât te sincronizezi mai bine cu lumina naturală, cu atât vei echilibra cei 2 hormoni.
Mai mult decât atât, se spune că cea mai importantă cantitate de melatonină se eliberaează în intervalul 22:00-02:00 noaptea, așa că… cu cât iei mai mult din acest interval prin somn, cu atât corpul se va putea detoxifia, va putea elimina inflamația, kilogramele în plus, sindromul premenstrual.
2) Fă mișcare, în toate formele ei. La fel ca animalele, suntem proiectați să ne mișcăm pentru a putea metaboliza mai ușor stresul, așadar mușchii sunt principala cheie anti-stres. Mai mult decât atât, prin activarea mușchilor drenăm și limfa, acel sistem al corpului responsabil cu detoxifierea, dar se spune că mușchii drenează și emoțiile.

3) Alimentația antiinflamatorie, da, avem alimente care ne cresc cortizolul și alimente care stimulează melatonina.
Aliemntele care cresc cortizolul, sunt cele care ne inflamează celulele, cum ar fi zahărul rafinat, făina albă rafinată, uleiurile hidrogenate, iar printre aliemntele care stimulează melatonina sunt: roșiile, fisticul, sparanghelul, ceaiul de mușețel, de lavandă, tei.
4) Drenarea sistemului limfatic, prin drenaj limfatic, automasaj, periaj uscat, băi cu săruri de maganeziu.
5) Clasele de yoga, sunt principalul instrument care are două efecte, atât reducerea cortizolului cât și stimularea secreției melatoninei și asta este posibil în cel mai scurt timp, prin echilibrarea emisferelor cerebrale.
Detalii despre clasele de yoga, ședințele de drenaj limfatic sau programele de nutriție pentru echilibrare hormonală, găsiți aici:
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top