Now Reading
Scapă de depresia postvacanță!

Scapă de depresia postvacanță!

Avatar photo

Revenirea la job după vacanță și relaxare nu este tocmai ușoară. Mai mult, ne confruntăm cu depresia și lipsa de energie. Iată care ar fi explicația.

 

Pentru mulți, întoarcerea la muncă declanșează sentimente de letargie, anxietate și depresie, ceea ce îngreunează reluarea rutinei de zi cu zi și productivitatea.

Tristețea postvacanță este un lucru foarte real, iar aducerea din nou în formă a angajaților după o vacanță poate fi dificilă, iar unele semne, precum cele următoare, ar trebui să îi pună pe oameni pe gânduri.

Astfel, ei pot observa că simt o lipsă de entuziasm, lipsă de concentrare și o senzație de oboseală cu efecte negative asupra demarării unor activități, asupra calității muncii și lipsă de interes.

În timp ce pentru unii, dezinteresul și oboseala pot dura doar câteva zile, pentru alții problema se poate întinde chiar mai mult.

De ce se întâmplă toate acestea? Nu cele 10-12 zile de vacanță propriu-zisă sunt de vină, ci obiceiurile și tradițiile asociate cu ea.

Citește și:

Cum putem ajuta un prieten cu depresie

Revenirea la serviciu după vacanță

De exemplu, cei mai mulți oameni tind să fie mai sedentari în vacanța de iarnă (oricum, sunt, în general, mai sedentari iarna decât vara), să mănânce mai mult și mai gras decât de obicei, să bea mai mult, să doarmă ori prea puțin ori prea mult și să se uite în exces la TV.

Or, din nenumărate studii, reiese că toate aceste obiceiuri sunt dăunătoare pentru sănătate, în general, și pentru creier, în cazul nostru. Cum? Toate conduc la depresie.

Lipsa de activitate fizică și mâncarea grasă consumată în exces se știe că produc reacții inflamatorii în organism, iar în creier această inflamație conduce la depresie.

Alcoolul consumat în exces inhibă neuronii, scade sinteza de serotonină, de vitamina B și produce diverse alte modificari chimice care, toate, conduc la depresie.

Mai multe studii au găsit că există o corelație între numărul mare de ore de urmărit TV-ul și depresie, iar somnul insuficient (cauzat de nopțile albe) cât și cel în exces (față de cât obișnuim în mod normal sau cât ar fi normal pentru un adult, adică șapte-opt ore) dereglează creierul și, în timp, duce la depresie.

Este bine de știut că o noapte albă ne afectează două zile, nu doar în ziua următoare, iar somnul în exces – consecutiv unei perioade obsitoare sau cu nopți albe – nu reface creierul, ci îi dă bioritmul peste cap.

Ca urmare, ne trezim amețiți și cu dureri de cap. Cum se manifestă depresia? Depresia nu se reduce la tristețe. Ea ne afectează și atenția, învățarea, rezolvarea de probleme și capacitatea de efort.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top