Now Reading
Impostura in dezvoltarea personala

Impostura in dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala ne este necesara si utila cat timp avem parte de specialisti calificati. Totusi, uneori, lucrurile se intampla si altfel…

 

Am scris, la un moment dat, pentru un site generalist, un text in care dadeam de pamant cu toti coach-ii care vand apa de ploaie companiilor. Despre cei care te iau, lacrimogen, cu „copilul interior“ si alte mesaje de corazón, care insulta inteligenta angajatilor.

Sunt de acord ca angajatii sunt stresati si ca au nevoie de mesaje calde, de imbarbatare. Nu de la coach-ii sau trainer-ii care ar trebui sa se comporte cu mai mult profesionalism si sa aiba serioase studii de psihologie (macar).

Nu poti pretinde ca te pricepi la oameni si ca poti sa-i faci sa munceasca mai bine, sa fie mai relaxati si mai eficienti, daca tu ai lucrat toata viata cu cifre sau pe santier. Nu oricine se poate face psiholog, trainer, coach. Sau, ba da, acum orice se poate face, dar nu ar trebui…

Mai nociva este ascensiunea ignorantei, a celor care cred ca, da, ceea ce livreaza oamenii care livreaza apa de ploaie e ceva de valoare. A celor care merg la hotelurile scumpe unde au loc astfel de evenimente si platesc un bilet deseori nu ieftin, ca sa asculte apa de ploaie.

Acestora le spun sa fie atenti si sa nu incurajeze impostura. E mai ieftin sa stea acasa si sa citeasca o carte de dezvoltare personala despre cum sa fii mai fericit, de exemplu, decat sa te duci la vreun vraci in costum scump, care iti promite ca te face fericit in zece pasi sau iti creste afacerea in tot atatia. Ambele – in aceeasi zi, eventual.

Oamenii acestia vand ceva, dar ei nu ar prospera daca nu ar exista o patura numeroasa de naivi, care sa plateasca acel… ceva. Asta, in contexul in care platitorii poate ca ar avea nevoie mai degraba de o psihoterapie serioasa, ca sa identifice de ce sufera si sa-si revina cum trebuie.

Nu mai credeti in solutii facile! Nimic din ceea ce e important si profund nu e simplissim! Ceea ce conteaza, costa. Si timp, si bani, si efort! Solutiile care suna prea bine sunt suspecte.

Daca vreti neaparat sa faceti ceva pentru voi, faceti o psihoterapie. Ca sa vedeti pe unde va situati in viata, daca mai sunteti aliniati cu scopurile de tinerete, in context profesional si personal. Cititi mult.

Nimic, absolut nimic, nu compenseaza, in viata, cartile pe care nu le citim. Informatia pe care o ratam. Cititul ar trebui sa fie un obicei zilnic: la metrou, la cafea, la baie, in pauza de tigara. Cititi avid, nimic nu e mai util decat cititul!

Incurajati-va copiii sa faca la fel, cititi alaturi de ei. Sa citeasca orice. Ignoranta predispune la saracie si suferinta, cultura si informatia te fac mai adaptat si mai linistit. Si te feresc sa cazi in plasa sarlatanilor de orice fel. Inclusiv a celor care vand dezvoltare personala la kilogram…

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top