Now Reading
Violoncelistul Andrei Ionita, pe scena Salii Radio

Violoncelistul Andrei Ionita, pe scena Salii Radio

Revista Psychologies

ANDREI IONITA, tanarul violoncelist roman, care a castigat in 2015 premiul I la una dintre cele mai prestigioase competitii muzicale din lume – Concursul International Ceaikovski (Moscova) – va canta vineri, 20 mai (19.00) alaturi de Orchestra Nationala Radio.

In istoria de 57 de ani a competitiei, a fost prima oara cand premiul I a revenit unui muzician roman! Artistul a studiat la Universitatea de Arte din Berlin si a fost deja invitat sa cante la Petit Palais – Paris, Berlin Konzerthaus si Deutsche Oper. Andrei Ionita interpreteaza pe un instrument de colectie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri creat in 1671 si pus la dispozitia sa de German Foundation for Musical Life.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului ceh TOMÁŠ BRAUNER, dirijor sef al Filarmonicii din Pilsen (Cehia) si dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Radio Cehia.

Programul serii cuprinde Concertul in si minor pentru violoncel si orchestra semnat de compozitorul ceh Antonin Dvořák, partitura considerata o “regina” a repertoriului pentru violoncel. Lucrarea a fost abordata de toti marii violoncelisti ai lumii, ca Pablo Casals, Pierre Fournier, Jacqueline du Pré, Mischa Maisky sau Yo-Yo Ma. A doua parte a serii propune publicului Simfonia nr. 3 in do minor, ce apartine compozitorului francez romantic Camille Saint-Saëns, interpretata cu participarea Simonei Sandulescu la orga. Saint-Saëns a considerat partitura ca pe un punct culminant al carierei sale artistice: „Am dat tot ceea ce puteam darui. Ceea ce am realizat prin aceasta lucrare nu voi mai reusi sa mai ating vreodata.”

Nascut la Bucuresti in 1994, violoncelistul ANDREI IONITA a inceput sa ia lectii de pian la doar 5 ani si a urmat prima lectie de violoncel trei ani mai tarziu. In prezent, tanarul artist roman se perfectioneaza sub indrumarea profesorului Jens Peter Maintz, la Universität der Künste (Universitatea de Arte) – Berlin.

A fost laureat al mai multor competitii internationale: iunie 2013 – premiul I la Concursul International Aram Khachaturian; in septembrie 2014 – premiul al II-lea si premiul special la Concursul International ARD Music – Munchen (cel mai important concurs muzical din Germania, organizat de Radiodifuziunea Germana); premiul al II-lea la Grand Prix Emanuel Feuermann, 2014  – Berlin.

TOMÁŠ BRAUNER colaboreaza frecvent cu orchestre simfonice ca Orchestra Simfonica din Praga, PKF-Prague Philharmonia, Slovak Philharmonic, Philharmonie Südwestfalen, Orchestra Radio din Moscova, Orchestra of Colours – Atena, Janáček Philharmonic – Ostrava, Orchestra de Camera din Praga etc.

Tomáš Brauner a absolvit in 2005 Academia de Artele Spectacolului din Praga si a urmat apoi cursuri de perfectionare la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena. In anul 2010, a castigat Competitia Internationala de Dirijat  Dimitris Mitropoulos din Atena.

 Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top