Now Reading
De ce copiii bilingvi sunt adulți de succes?

De ce copiii bilingvi sunt adulți de succes?

Revista Psychologies

Studiul neuroștiinței și al creierului ne arată că învățarea unei limbi străine în copilărie are numeroase beneficii: îmbunătățește atenția, planificarea, memoria, creativitatea și abilitățile de găsire rapidă a soluțiilor la probleme.

Multă vreme s-a crezut că a crește copilul într-un mediu bilingv îl încetinește din punct de vedere al performanței academice și intelectuale. Recent s-a observat că la testările cognitive, copiii bilingvi au performanțe crescute. Acest lucru a atras atenția cercetătorilor care au descoperit că trecerea de la o limbă la alta este o abilitate a creierului care are impact asupra atenției, planificării, memoriei, creativității și rezolvării problemelor.

Însă nu trebuie să te îngrijoreze faptul că ai început ceva mai târziu învățarea unei limbi străine cu copilul tău. Tot cercetătorii au descoperit că indiferent de vârsta la care începi învățarea unei noi limbi străine – aceasta instalează o nouă competență în creier denumită conștientizare metalingvistică. Practic creierul înțelege cum funcționează vorbirea unei limbi și asta ajută și mai mult în însușirea unei limbi străine. Este valabil deopotrivă pentru copii și pentru adulți.

Copiii sunt diferiți și fiecare își formează abilitățile lingvistice în mod diferit. Ceea ce atrage atenția asupra inteligenței copiilor bilingvi sunt următoarele aspecte:

1. Creierul bilingv este mai sănătos

Cercetători suedezi au pus în evidență faptul că învățarea unei limbi străine conduce la creșterea volumului materiei cenușii. Creierul este alcătuit din celule numite neuroni, care au fiecare un corp celular și mici conexiuni ramificate numite dendrite. Materia cenușie se referă la câte corpuri celulare și dendrite există. Experiența bilingvă face ca substanța cenușie să fie mai densă, deci există mai multe celule. Aceasta este o indicație a unui creier mai sănătos.

Bilingvismul afectează și substanța albă, o substanță grasă care acoperă axonii, care sunt principalele proiecții care ies din neuroni pentru a-i conecta la alți neuroni. Substanța albă permite mesajelor să călătorească rapid și eficient prin rețelele de nervi și către creier. Bilingvismul susține integritatea substanței albe pe măsură ce creierul îmbătrânește și oferă mai mulți neuroni și întărește sau menține conexiunile dintre ei.

2. Crește plasticitatea creierului

Creierul bilingv dezvoltă mai multe circuite neuronale. Beneficiile sunt pe de-o parte prezente în abilitatea copilului de a alege informațiile relevante, căci creierul său are exercițiul permanent de a alege cuvintele în limba potrivită cadrului în care copilul își desfășoară activitatea. Pe de altă parte, această plasticitate dobândită este deosebit de benefică ulterior în viața de adult. Se știe că după 25 de ani creierul începe să îmbătrânească și prima afectată este memoria. Persoanele bilingve au o memorie mai bună datorită acestor circuite sporite.

3. Dezvoltă vocabularul

Cu ani în urmă părinții credeau că învățarea unei a doua limbi ar încurca un copil. Acum, cercetările arată că dimpotrivă, copiii care studiază o limbă străină au performanțe mai bune în limba maternă decât studenții monolingvi, măsurat în testele standardizate. În general ei încep să citească mai devreme, iar avantajul crește cu cât sunt expuși mai devreme la a doua limbă.

4. Crește empatia

Dr. Katherine Kinzler, de la Universitatea Cornell, a testat copiii monolingvi și bilingvi într-o sarcină care le-a cerut să ia în considerare perspectiva altcuiva pentru a-i înțelege sensul. Copiii din medii bilingve au avut rezultate mai bune decât copiii monolingvi. După cum explică dr. Kinzler, „copiii din medii multilingve au experiențe sociale care oferă practică de rutină în luarea în considerare a perspectivelor celorlalți: trebuie să se gândească la cine vorbește în ce limbă cui, cine înțelege conținutul…”

5. Cresc oportunitățile în carieră

Educația lingvistică este esențială pentru piața muncii a viitorului și a fi bilingv poate extinde opțiunile de carieră. Multe locuri de muncă în educație, IT, business, diplomație, PR și comunicare, securitate națională, traduceri, turism cer sau favorizează candidații care sunt bilingvi, rezultând în mai multe oportunități de locuri de muncă pentru cei care vorbesc a doua limbă. Iar vorbirea unei limbi străine poate face mai ușor să fiți eligibil pentru locuri de muncă, stagii și programe de studiu în alte țări – atât ca student cât și ca adult. Astfel, pregătirea timpurie, mai ales atunci când copilul învață natural, aproape fără efort este o investiție sigură în viitorul său. Iar dacă, în plus, te preocupă să-și ia certificatele Cambridge (YLE, KET, PET, FCE, CAE, IELTS), poți spune ca părinte că deja ai început să conturezi împreună cu copilul tău un CV consistent pentru viața lui de adult de succes.

logo-flying-colours

Pregătim copiii și adolescenții în stilul Flying Colours, cu accent pe interactivitate și comunicare doar în engleză sau pe scurt: engleza învățată altfel față de școală. English is a life skill!

Site: www.FlyingColours.ro

E-mail: [email protected]

Telefon: 0726 359 464

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top