Now Reading
Viață de cuplu: accepți lipsa de respect pentru un confort material?

Viață de cuplu: accepți lipsa de respect pentru un confort material?

Banii aduc o parte mare din fericire, dar nu pe toată. Și ne plac, de ce să nu recunoaștem. Dar care sunt valorile cu care putem trăi într-un cuplu și cu care nu? Accepți nesimțirea pentru confort material? Cred că într-o relație, Range Roverul nu înlocuiește cu succes respectul…

Citește și:

Relationship status: It’s complicated

Ghosting: arta de a fi părăsită fără explicații și ce m-a învățat asta

 

Compromisul nesănătos (auto)impus

Prietena mea Maria, era foarte încântată de iubitul ei. Arăta binișor (îl știam din poze), era competitiv (lucru admirabil), avea propria afacere (nu, nu era moștenită) și părea să fie fix „the one”.

Ne povestea deseori cum îi place lui mâncarea, iar noi ne amuzam întrucât Maria era ușor paralelă cu gătitul. Dar na, dacă dragostea te împinge, te apuci și de gătit…

Ne bucuram în schimb că el avea grijă de ea. O ajutase cu câteva probleme importante, ceea ce era chiar lăudabil. Maria, nefiind genul de femeie interesată. Nici pe departe. Iar istoricul ei personal cu artiști neînțeleși servește drept dovadă. Așa că, ne gândeam că într-un final, astrele i-au surâs.

Până într-o seară când ieșeam în oraș cu Maria, la volanul mașinii iubitului ei. Una drăguță, căreia nu îi rețin marca, întrucât dacă e mare și neagră eu le încadrez la capitolul „apartament pe roți”.

Dar Maria era veselă, iar noi alături de ea, întrucât ne aștepta o seară între fete. Apoi a sunat „iubi”. Pe care l-am auzit toate, în sistemul audio al mașinii. Era nervos.

O luase la rost să nu întârzie prea mult că el are nevoie de mașină. Ea i-a spus că ne-am propus totuși să stăm în oraș și că îl întrebase dacă poate lua mașina.

El a ridicat tonul spunându-i că dacă a apărut ceva, aia e, și că n-avem decât să ne scurtăm distracția. Maria, rușinată, îi spune că „fetele aud ce spui”… Iar el, deloc complexat, replică prin „e mașina mea, mă doare în c** cine mă aude, n-au decât!”.

Conversația nu a mai durat mult. Eu am fost șocată. Mie personal, dacă mi-ar vorbi așa iubitul, probabil aș renunța la educație și i-aș răspunde pe înțelesul lui. Și da, ar fi cu siguranță ultima conversație.

Dar Maria nu este așa. Ea este tolerantă și înțelegătoare. Iar motivul sunt și banii. Ea era tolerantă și înțelegătoare și cu artiștii deprimați din trecut, dar acum crede că omul ăsta merită apreciat pentru cât o ajută.

Din păcate, în loc să-l părăsească, așa cum ne așteptam, acum este soția lui și urmează un set de reguli stricte pe care i le-a pus în vedere încă de la început.

Să spunem că niciuna nu intră în categoria compromis sănătos, motiv pentru care eu am ajuns să mă bucur că am datorii și mă chinui să mi le plătesc singură. Dorm mult mai liniștită!

 

La dispoziția dumneavoastră, domnule…

Matei era un tip înstărit, care mereu și-a dorit o familie numeroasă și pe Alexa, prietena noastră. Deși el este un soi de catâr semi-educat și cu maniere de cartier semi-central, Alexa îi vedea partea bună a lucrurilor: duce gunoiul, cară sacoșele de la piață, ieșim des în oraș.

Lucruri care, de altfel, nu menționează nicio valoare sau credință comună. Părerea mea, a uneia care își cară singură sticlele de apă, dar îmi aleg iubiți care îmi respectă părerile.

Pe care, de altfel, le fac cunoscute repede. De exemplu, eu și Alexa nu ne-am dorit niciodată copii. Desigur, lucrurile se pot schimba oricând.

Dar să spunem că dacă prin vreo minune m-ar convinge cineva să devin mamă și chiar m-aș simți vreodată pregătită pentru asta, nu aș face mulți copii. Alexa a făcut. Patru. Pentru că s-a căsătorit cu Matei, care a decis cam ce trebuie să se întâmple cu corpul ei.

Ea nu voia. Plângea de la al doilea. Că nu își dorește asta. În schimb, Matei, băiat orientat, acum mai mult ca niciodată știe că Alexa nu îl va părăsi după opt ani de relație pentru că s-a săturat de fumurile lui și incapacitatea de a vedea… dincolo de el. Păi are patru copii. Unde naiba să se ducă cu ei?!

Din păcate, dincolo de siguranța financiară care a încântat-o, care i-a dat impresia că este o nevoie satisfăcută alături de un om cu care mai mult s-a obișnuit decât să îl iubească, Alexa a renunțat la ce își dorea: o carieră, un cuplu în care să poată discuta despre orice și un bărbat care să o aprecieze. Pentru altceva decât abilitatea de a-i naște lui plozi.

 

Câte puțin din fiecare

În multe cazuri, banii și educația, din păcate, nu vin la pachet. Mulți care „s-au ajuns” prin diverse mijloace (cine știe, poate chiar muncă cinstită, nu acuz) nu au mai dispus de cheful necesar pentru a-și spori și propria personalitate, nu doar veniturile.

Mai mult, ușurința de a achiziționa diverse lucruri, îți poate da impresia că totul se cumpără și n-ai de ce să mai faci eforturi. În cazuri mai rele, totul ți se cuvine.

Iar realitatea este, că deseori ne lăsăm cumpărați de câte o fantezie pe care o proiectăm. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, un bărbat de succes este atrăgător.

Îți dă de înțeles că este un supraviețuitor, că poate susține o familie, că te poți baza pe el, că este competitiv și doric de reușită. Calități atractive, dar depinde peste cine cad.

Pentru că Titi, care a fost un bou toată viața, va fi doar un bou cu bani, nu un mascul cizelat cu care să-ți fie mai mare dragul să împarți o conversație sau o masă la restaurant.

Nu spun că nu ar exista excepții, mereu există, dar atunci când îți setezi așteptările de la un partener, este bine să faci și o listă lungă cu compromisurile pe care ești dispusă să le faci.

Iar dacă ai reușit până la vârsta asta să te valorizezi cât de cât, foarte probabil vei aștepta asta și de la un iubit. Și vei spune pas la Range Rover. Pentru că liniștea și bucuria pe care le simți acasă cu iubitul, dau mai bine decât mașina de lux în grupul de prieteni…

 

De. A. T.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top