Now Reading
BIDFF – filme de dans, ateliere, filme VR și live video mapping între 1-5 septembrie la București

BIDFF – filme de dans, ateliere, filme VR și live video mapping între 1-5 septembrie la București

Revista Psychologies
bidff-filme-de-dans-ateliere-filme-VR-și-live-video-mapping-între-1-5-septembrie-la-bucurești

Scurtmetraje electrizante, filme documentare fabuloase, experiențe VR imersive, live video mapping, ateliere intensive și conferințe cu specialiști din domeniu, reunite sub tema Potential Worlds, fac parte din programul celei de-a șaptea ediții BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, care va avea loc în perioada 1-5 septembrie, în șapte locații din București.

Documentarul „Ailey” (r. Jamila Wignot), care spune fascinanta poveste a celebrului dansator, regizor, coregraf și activist american Alvin Ailey, va deschide ediția din acest an a BIDFF, miercuri, 1 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco.

Alte trei documentare, puternice și captivante, despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile vor fi prezentate în cadrul BIDFF: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), despre pionierele din industria muzicii electronice și sexismul care le-a răpit de lauri, „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia), care are în centru faimoasa expoziție-experiment a Marinei Abramović din vara anului 2014, și „Summer of Soul”, aclamatul debut în regie al muzicianului Ahmir „Questlove” Thompson, câștigător a două premii la Sundance 2021, care  prezintă povestea nespusă a Harlem Cultural Festival, evenimentul istoric de proporții care a sărbătorit moștenirea, cultura și moda afro-americană în vara lui 1969.

Trailerul oficial al festivalului poate fi vizionat aicihttps://youtu.be/lCW3IIwE3QQ

Programul BIDFF este disponibil aici – http://www.bidff.ro/romana#program-1

34 de filme din 21 de țări se regăsesc în cele două competiții, națională și internațională, pentru care BIDFF oferă premii în valoare de 1500 de euro pentru Cel mai bun film românesc și  Cel mai bun film internațional. Din juriul BIDFF 2021 fac parte: Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.

Accesul la filmele din Competiția Internațională se realizează pe bază de bilete, achiziționate de pe platforma Eventbook. La Competiția Românească accesul publicului este gratuit.

BILETELE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/festival/bucharest-international-dance-film-festival

„Cosmogony”, un inedit performance digital live, în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, va putea fi văzut pe 4 septembrie, de la ora 21.00 (acces gratuit). Inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin folosește tehnologia de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, iar dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, este renumită pentru realizarea de proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR).

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul BIDFF, susținut de Conceptual Lab, va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON. O selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați și premiați vor compune un caleidoscop de lumi potențiale, în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele.

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21: http://www.bidff.ro/bidff-vr-21-ro

Despre inovație și provocări se vorbește și în cele șase scurtmetraje avangardiste japoneze care alternează între film și digital, tradiție și modern, palpabil și abstract. Acestea se vor putea vedea duminică, 5 septembrie, de la ora 21:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Două evenimente adresate industriei de film și dans și deschise publicului – Immersive Storytelling Lectures – vor avea loc la Mare/Muzeul De Artă Recentă. Creatori de film de dans renumiți precum Gilles Jobin și Weronika Lewandowska vor susține conferințe intensive și imersive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a industriei creative locale. Astfel, pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, are loc întâlnirea cu dansatorul, coregraful și regizorul elvețian Gilles Jobin, iar pe 4 septembrie, de la ora 16:00, prezentarea susținută de Weronika Lewandowska (regizoare, scriitoare și producătoare executivă „VR Nightsss”, doctor în studii culturale). Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa [email protected]).

Despre BIDFF

bidff21-afis-webDedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VII-a” este un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VII-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Centrul Național al Dansului București, /SAC @ Malmaison, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Teatrul Odeon, Fabrica Grivița, Mercato Kultur.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: All About Romanian Cinema, Cinefilia, Cinemap, Cooperativa Urbană, Coverstories, Film New Europe, Films in Frame, IQAds, MovieNews, Munteanu, Spotmedia, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

Ne puteți urmări pe: Website | Facebook | Instagram

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top