Now Reading
Cum îți dai seama dacă ai găsit jobul potrivit. Câteva criterii esențiale de care să ții cont

Cum îți dai seama dacă ai găsit jobul potrivit. Câteva criterii esențiale de care să ții cont

Răspunsul, în linii mari, îl poți găsi fără să stai prea mult pe gânduri: cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă, dacă vrei să te asiguri că există compatibilitate, este să observi cultura organizațională a companiei respective. Aici intră cam tot ce ar putea să te intereseze, inclusiv respectul acordat echilibrului muncă – viață personală.

Se vorbește mult și, deja, de câțiva ani buni despre cultura organizațională, în reviste, conferințe și workshop-uri. Antreprenoriatul și dezvoltarea unui număr tot mai mare de start-up-uri au dus discuția chiar la nivelul următor, în care vorbim deschis despre așa-numitul work-life balance, despre burnout sau epuizare profesională, despre flexibilitate și lucrat de la distanță, despre mai multe cariere urmate în paralel și angajatori care arată deschidere pentru astfel de opțiuni.

Lumea este într-o continuă și rapidă schimbare și la fel este și piața muncii. Se discută, deja, pe ideas.ted.com inclusiv despre dispariţia, într-un viitor nu prea îndepărtat, a multora dintre joburile clasice, care ar putea fi înlocuite de inteligența artificială. Companiile, în special în industriile foarte conectate la avansul tehnologic, țin pasul cu timpurile și își adaptează nu doar afacerea, dar și întreg setul de reguli și valori.

Într-un asemenea context, este bine să te informezi atent, înainte să spui da unei oportunități de angajare și să ai în vedere câțiva factori care țin nu numai de satisfacțiile financiare sau de stabilitate, ci și de alte lucruri, la fel de importante. Nu uita că petreci cea mai mare parte din timp la locul de muncă și mediul, colegii și informațiile cu care iei contact zilnic îți definesc viața.

Am realizat, pentru tine, o listă cu criteriile pe care să le ai în minte, înainte și după interviu:

Echilibrul muncă – viață personală – sănătate

Este genul de criteriu care pare doar un detaliu când ai 20 de ani și care devine din ce în ce mai important pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu doar pentru că, între timp, ți-ai întemeiat o familie și vrei să ajungi seara acasă și să petreci timp cu cei mici, dar și pentru că ai învățat lecții importante despre sănătate și cât de ușor este să perturbi echilibrul.

O viață cu adevărat împlinită se împarte în direcții diferite, care să îți satisfacă nevoile emoționale, intelectuale sau de securitate. Verifică dacă noul loc de muncă pune accentul pe activități ca teambuilding-urile sau atelierele creative pentru angajați, de tipul celor propuse de Corporate Wellbeing.

Un job care îți asigură dezvoltarea profesională în direcția dorită de tine

Știi că se spune că trebuie să îți și urmezi visurile, nu doar să visezi. Nu întotdeauna un loc de muncă nou reprezintă și jobul visurilor tale: de cele mai multe ori, trecem prin etape până când ajungem la destinație și fiecare pas are rostul său în urcuș.

Dacă, însă, simți că ai găsit o oportunitate bună să crești în domeniul care te pasionează cu adevărat și în care îți doreai de mult să intri, bifează acest criteriu ca unul important, care te-ar putea face chiar să mai cedezi pe ici, pe colo, în alte privințe în care nu e totul perfect.

Caută mentori, indiferent ce vârstă ai

Află mai întâi ce te motiveazã și dacă pe lista ta se găsesc curiozitatea, nevoia de a învăța și de a te dezvolta în permanență, accesul la know how și informații cât mai diverse, dorința de a crea relații noi şi vezi dacă în compania sau departamentul în care urmează să lucrezi există oameni care să te inspire și care sunt dispuși, după cum frumos spune îndrăgitul actor Kevin Spacey, să trimită liftul de sus în jos, ca să urce și alții.

Cu alte cuvinte, caută un mentor. Să îți exprimi admirația față de cei din jur și să fii deschis, la orice vârstă, să înveți de la ei, este una dintre cele mai sănătoase atitudini – nu doar profesionale, dar și în viață.

După cum vezi, am lăsat în afara listei de propuneri motivațiile financiare sau proximitatea. Sunt importante, desigur, și trebuie să le iei în calcul, dar ideile de mai sus sunt chiar mai avantajoase, pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top